eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieWentylacja mechaniczna a okap kuchenny.Re: Wentylacja mechaniczna a okap kuchenny.
  • Data: 2010-06-07 12:08:35
    Temat: Re: Wentylacja mechaniczna a okap kuchenny.
    Od: "Druid29" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]


    Użytkownik "qaz" <q...@w...pl> napisał w wiadomości
    news:4c0c9cb4$0$19169$65785112@news.neostrada.pl...
    >
    > Użytkownik "Druid29" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
    > news:hui5tq$9k4$1@news.onet.pl...
    >>
    >> Użytkownik "Maniek4" <s...@c...chrl> napisał w wiadomości
    >> news:hugqge$f5g$1@news.onet.pl...
    >>> Uszanowanie.
    >>>
    >>> Tak sie zastanawiam, jak mechaniczni maja rozwiazana te sprawe. Macie w
    >>> ogole okapy kuchenne czy wszystko do reku?
    >>>
    >>
    >> Ja mam zwykły okap podłączony poprzez przepustnicę zwrotną do kanału
    >> wentylacyjnego zakończonego na dachu dachówką z kominkiem wentylacyjnym.
    >> Anemostat wywiewny mam oddalony o ponad 2 metry od okapu aby nie zaciągał
    >> powietrza znad kuchenki. Niestety użyteczność takiego okapu jest
    >> niewielka bo po pierwsze wentylacja mechaniczna zabiera z kuchni
    >> większość kuchennych zapachów (z okolic piekarnika i zlewu), a po drugie
    >> wentylator w okapie mocno hałasuje (pomimo, że wybrałem podobno dość
    >> cichy okap). Kuchnia jest otwarta, dość duża, dośc rzadko występuje
    >> potrzeba włączania okapu. Najbardziej przydaje się oświetlenie :).
    >> --
    >> Pozdrawiam,
    >> Druid29
    > No to cenna uwaga - bo z doświadczenia wynika. Ja nie sprawdziłem jeszcze
    > swojego rozwiązania.
    > Czy mam rozumieć, że mimo otwartej kuchni nie włączasz wywiewu w okapie
    > przy smażeniu ryb ?
    > qaz

    Wentylacja jest teraz ustawiona na 60m3/h czyli bardzo mało, z czego jak
    sądzę połowa jest wyciągana w kuchni, reszta w małej łazience, wiatrołapie i
    spiżarni (wentylacja obsługuje na razie parter; na poddaszu czynne są tylko
    dwa nawiewy).
    W czasie smażenia np. ryb zapach smażenia jest wyczuwalny, ale nie
    przeszkadza. Kuchenka jest indukcyjna - smażenie czy gotowanie przebiega
    bardzo spokojnie. Zapach z kuchni nie przedostaje się też na poddasze.
    Czasami w razie intensywnego gotowania włączam okap, co błyskawicznie
    poprawia sytuację.
    Wentylacja skutecznie usuwa wszelkie zapachy np. ryb rozmrażanych na
    ociekaczu w zlewie, na tyle skutecznie, że dopiero niedawna przerwa w
    dostawie energii przekonała nas, jakie "zapachy" tracimy. Równie intensywny
    zapach pochodzi z piekarnika - w większości jest usuwany przez wentylację.
    Niestety tracimy też delikatny aromat świeżo mielonej i zaparzanej kawy w
    ekspresie stojącym na kuchennym blacie.

    --
    Pozdrawiam,
    Druid29


Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1