eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domchleb pleśnieje zbyt szybkoRe: chleb pleśnieje zbyt szybko
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
    -for-mail
    From: Jakub Tarczewski <a...@o...eu>
    Newsgroups: pl.rec.dom
    Subject: Re: chleb pleśnieje zbyt szybko
    Date: Thu, 07 Oct 2010 15:02:03 +0200
    Organization: http://onet.pl
    Lines: 38
    Message-ID: <i8kgcb$rqp$1@news.onet.pl>
    References: <i8jsoq$jll$1@inews.gazeta.pl>
    <4cad83ef$0$27029$65785112@news.neostrada.pl>
    <i8k3ok$ck3$1@inews.gazeta.pl>
    NNTP-Posting-Host: 87-205-32-48.adsl.inetia.pl
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Trace: news.onet.pl 1286456523 28505 87.205.32.48 (7 Oct 2010 13:02:03 GMT)
    X-Complaints-To: n...@o...pl
    NNTP-Posting-Date: Thu, 7 Oct 2010 13:02:03 +0000 (UTC)
    User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.9) Gecko/20100915
    Lightning/1.0b2 Thunderbird/3.1.4
    In-Reply-To: <i8k3ok$ck3$1@inews.gazeta.pl>
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:124423
    [ ukryj nagłówki ]


    > w jakimś przepisie była margaryna
    > bez niej ciasto się klei do formy i coś słabo miesza
    > chyba żeby formę wysmarować margaryną
    > czy może coś źle robię?
    >
    wysmaruj formę masłem (serio) i wysyp cienko mąką, a margarynę zostaw do
    celów technicznych. Dodawanie tłuszczu do ciasta chlebowego (poza
    odrobiną oliwy w niektórych przepisach) to herezja.
    >
    > chciałem się pozbyć nadmiarów tej bułki
    > najwyżej z dodatkiem tym zrobię
    > jak się zjedzie większa ekipa do wykarmienia

    bułka powoduje chłonięcie wilgoci przez upieczony chleb, stąd kleistość.
    Ale co kto lubi...
    >
    >
    > ziarna lnu ok, ale ten sezam nie bardzo
    > da coś jak go wymoczyć? wygotować? wywalic?

    sezamem możesz posypać chleb w formie przed pieczeniem (i wygładzić
    mokrą łyżką). Ale o wiele lepsze są pestki dyni czy słonecznik. Poza tym
    sezam nadaje się do sezamek (jeśli chodzi o wypieki), do ciasta
    chlebowego w żadnym wypadku.

    A co do meritum: chleb "martwy" pieczony z użyciem nadmiaru spulchniaczy
    i ulepszaczy pleśnieje momentalnie (można sprawdzić na typowym krojonym
    z folii) . Chleb "żywy" zwł. pełnoziarnisty pieczony na zakwasie
    (drożdżowego to nieco mniej dotyczy) starzeje się z wdziękiem,
    nabierając szlachetnego smaku; zawartość kwasu mlekowego, ew. alkoholu
    etylowego i wyższorzędowych alkoholi, nawet śladowa, skutecznie chroni
    przed pleśnią i obcymi bakteriami. Łatwo sprawdzić, że taki chleb może
    najwyżej wyschnąć, ale nie spleśnieje nawet po miesiącu.
    Jeśli zrobisz chleb na uczciwie przefermentowanym zakwasie, wytrzyma o
    wiele dłużej niż trzy dni. Jeśli używasz wyłącznie chemicznego
    spulchniacza to się nie dziw ;-). W necie jest sporo niezłych przepisów
    na "żywy" chleb; następnym razem zrób to porządnie.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1