eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domchleb pleśnieje zbyt szybko
Ilość wypowiedzi w tym wątku: 10

  • 1. Data: 2010-10-07 07:27:18
    Temat: chleb pleśnieje zbyt szybko
    Od: "zlotowinfo" <u...@g...pl>

    upiekłem chleb
    z żytniej, przennej, bułki tartej (nadmiary), trochę margaryny
    nasiona lnu, dodalem tez niezbyt świeży sezam

    chcleb po 3 dniach niezbyt ładnie pachnie i robi się bardzo kleisty, który
    składnik ma na to wplyw?


  • 2. Data: 2010-10-07 08:25:19
    Temat: Re: chleb pleśnieje zbyt szybko
    Od: "Misiek" <p...@o...pl>


    Użytkownik "zlotowinfo" <u...@g...pl> napisał w wiadomości
    news:i8jsoq$jll$1@inews.gazeta.pl...
    > upiekłem chleb
    > z żytniej, przennej, bułki tartej (nadmiary), trochę margaryny
    > nasiona lnu, dodalem tez niezbyt świeży sezam
    >
    > chcleb po 3 dniach niezbyt ładnie pachnie i robi się bardzo kleisty, który
    > składnik ma na to wplyw?
    >

    wszystkie "niezbyt swieze"
    pewnie bulka tarta, na pewno niezbyt swiezy sezam, pewnie i margaryna (po
    kiego grzyba margaryna?)


  • 3. Data: 2010-10-07 09:26:41
    Temat: Re: chleb pleśnieje zbyt szybko
    Od: "zlotowinfo" <u...@g...pl>

    w jakimś przepisie była margaryna
    bez niej ciasto się klei do formy i coś słabo miesza
    chyba żeby formę wysmarować margaryną
    czy może coś źle robię?


    chciałem się pozbyć nadmiarów tej bułki
    najwyżej z dodatkiem tym zrobię
    jak się zjedzie większa ekipa do wykarmienia


    ziarna lnu ok, ale ten sezam nie bardzo
    da coś jak go wymoczyć? wygotować? wywalic?


  • 4. Data: 2010-10-07 09:35:13
    Temat: Re: chleb pleśnieje zbyt szybko
    Od: "Misiek" <p...@o...pl>


    Użytkownik "zlotowinfo" <u...@g...pl> napisał w wiadomości
    news:i8k3ok$ck3$1@inews.gazeta.pl...
    >w jakimś przepisie była margaryna
    > bez niej ciasto się klei do formy i coś słabo miesza
    > chyba żeby formę wysmarować margaryną
    > czy może coś źle robię?


    nie lepiej dac oliwy po prostu? zamiast truc sie margaryna?
    Przepisy czasem trzeba modyfikowac :-)
    >
    > chciałem się pozbyć nadmiarów tej bułki
    > najwyżej z dodatkiem tym zrobię
    > jak się zjedzie większa ekipa do wykarmienia
    >
    >
    > ziarna lnu ok, ale ten sezam nie bardzo
    > da coś jak go wymoczyć? wygotować? wywalic?

    wywalic na zbity (piiii). :-)
    Nie jest on chyba az tak drogi by go probowac ratowac za wselka cene...


  • 5. Data: 2010-10-07 11:33:08
    Temat: Re: chleb pleśnieje zbyt szybko
    Od: " oli" <o...@g...SKASUJ-TO.pl>

    zlotowinfo <u...@g...pl> napisał(a):

    > upiekłem chleb
    > z żytniej, przennej, bułki tartej (nadmiary), trochę margaryny
    > nasiona lnu, dodalem tez niezbyt świeży sezam
    >
    > chcleb po 3 dniach niezbyt ładnie pachnie i robi się bardzo kleisty, który
    > składnik ma na to wplyw?
    >

    Za dużo lnu. Nie potrzeba
    bułki tartej i margaryny, za to
    drożdże i trochę mleka zsiadłego.
    \oli

    --
    Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/


  • 6. Data: 2010-10-07 13:02:03
    Temat: Re: chleb pleśnieje zbyt szybko
    Od: Jakub Tarczewski <a...@o...eu>


    > w jakimś przepisie była margaryna
    > bez niej ciasto się klei do formy i coś słabo miesza
    > chyba żeby formę wysmarować margaryną
    > czy może coś źle robię?
    >
    wysmaruj formę masłem (serio) i wysyp cienko mąką, a margarynę zostaw do
    celów technicznych. Dodawanie tłuszczu do ciasta chlebowego (poza
    odrobiną oliwy w niektórych przepisach) to herezja.
    >
    > chciałem się pozbyć nadmiarów tej bułki
    > najwyżej z dodatkiem tym zrobię
    > jak się zjedzie większa ekipa do wykarmienia

    bułka powoduje chłonięcie wilgoci przez upieczony chleb, stąd kleistość.
    Ale co kto lubi...
    >
    >
    > ziarna lnu ok, ale ten sezam nie bardzo
    > da coś jak go wymoczyć? wygotować? wywalic?

    sezamem możesz posypać chleb w formie przed pieczeniem (i wygładzić
    mokrą łyżką). Ale o wiele lepsze są pestki dyni czy słonecznik. Poza tym
    sezam nadaje się do sezamek (jeśli chodzi o wypieki), do ciasta
    chlebowego w żadnym wypadku.

    A co do meritum: chleb "martwy" pieczony z użyciem nadmiaru spulchniaczy
    i ulepszaczy pleśnieje momentalnie (można sprawdzić na typowym krojonym
    z folii) . Chleb "żywy" zwł. pełnoziarnisty pieczony na zakwasie
    (drożdżowego to nieco mniej dotyczy) starzeje się z wdziękiem,
    nabierając szlachetnego smaku; zawartość kwasu mlekowego, ew. alkoholu
    etylowego i wyższorzędowych alkoholi, nawet śladowa, skutecznie chroni
    przed pleśnią i obcymi bakteriami. Łatwo sprawdzić, że taki chleb może
    najwyżej wyschnąć, ale nie spleśnieje nawet po miesiącu.
    Jeśli zrobisz chleb na uczciwie przefermentowanym zakwasie, wytrzyma o
    wiele dłużej niż trzy dni. Jeśli używasz wyłącznie chemicznego
    spulchniacza to się nie dziw ;-). W necie jest sporo niezłych przepisów
    na "żywy" chleb; następnym razem zrób to porządnie.


  • 7. Data: 2010-10-07 15:41:09
    Temat: Re: chleb pleśnieje zbyt szybko
    Od: Qrczak <q...@o...pl>

    Dnia 2010-10-07 15:02, niebożę Jakub Tarczewski wylazło do ludzi i marudzi:
    >
    >> w jakimś przepisie była margaryna
    >> bez niej ciasto się klei do formy i coś słabo miesza
    >> chyba żeby formę wysmarować margaryną
    >> czy może coś źle robię?
    >>
    > wysmaruj formę masłem (serio) i wysyp cienko mąką, a margarynę zostaw do
    > celów technicznych. Dodawanie tłuszczu do ciasta chlebowego (poza
    > odrobiną oliwy w niektórych przepisach) to herezja.

    Przy dobrych foremkach wystarczy delikatne maźnięcie owych oliwą.

    >> chciałem się pozbyć nadmiarów tej bułki
    >> najwyżej z dodatkiem tym zrobię
    >> jak się zjedzie większa ekipa do wykarmienia
    >
    > bułka powoduje chłonięcie wilgoci przez upieczony chleb, stąd kleistość.
    > Ale co kto lubi...
    >>
    >>
    >> ziarna lnu ok, ale ten sezam nie bardzo
    >> da coś jak go wymoczyć? wygotować? wywalic?
    >
    > sezamem możesz posypać chleb w formie przed pieczeniem (i wygładzić
    > mokrą łyżką). Ale o wiele lepsze są pestki dyni czy słonecznik. Poza tym
    > sezam nadaje się do sezamek (jeśli chodzi o wypieki), do ciasta
    > chlebowego w żadnym wypadku.
    >
    > A co do meritum: chleb "martwy" pieczony z użyciem nadmiaru spulchniaczy
    > i ulepszaczy pleśnieje momentalnie (można sprawdzić na typowym krojonym
    > z folii) . Chleb "żywy" zwł. pełnoziarnisty pieczony na zakwasie
    > (drożdżowego to nieco mniej dotyczy) starzeje się z wdziękiem,
    > nabierając szlachetnego smaku; zawartość kwasu mlekowego, ew. alkoholu
    > etylowego i wyższorzędowych alkoholi, nawet śladowa, skutecznie chroni
    > przed pleśnią i obcymi bakteriami. Łatwo sprawdzić, że taki chleb może
    > najwyżej wyschnąć, ale nie spleśnieje nawet po miesiącu.
    > Jeśli zrobisz chleb na uczciwie przefermentowanym zakwasie, wytrzyma o
    > wiele dłużej niż trzy dni. Jeśli używasz wyłącznie chemicznego
    > spulchniacza to się nie dziw ;-). W necie jest sporo niezłych przepisów
    > na "żywy" chleb; następnym razem zrób to porządnie.

    Potwierdzam. Chleb żytni na zakwasie po dwóch tygodniach tylko bardziej
    się "zestala" (co mu w sumie wychodzi na dobre, bo można naprawdę
    cienkie kromki kroć). I nie mają na to wpływu różne dodatki: całe
    ziarno, siemię, orzechy czy prażona cebulka.

    Qra


  • 8. Data: 2010-10-08 07:44:57
    Temat: Re: chleb pleśnieje zbyt szybko
    Od: "zs" <z...@w...pl>

    > Potwierdzam. Chleb żytni na zakwasie po dwóch tygodniach tylko bardziej
    > się "zestala" (co mu w sumie wychodzi na dobre, bo można naprawdę cienkie
    > kromki kroć). I nie mają na to wpływu różne dodatki: całe ziarno, siemię,
    > orzechy czy prażona cebulka.

    A moze robisz chleb na zakwasie w maszynie? Ja próbuje ale nie zawsze
    wychodzi dobry. Na 10 chlebów moze 2 byly bardzo dobre. Reszta albo za
    kwaśna albo nie wyrasta jak trzeba lub opada. Choć wszystkie dało się zjeść



  • 9. Data: 2010-10-08 16:19:42
    Temat: Re: chleb ple?nieje zbyt szybko
    Od: Qrczak <q...@o...pl>

    Dnia 2010-10-08 09:44, niebożę zs wylazło do ludzi i marudzi:
    >> Potwierdzam. Chleb ?ytni na zakwasie po dw?ch tygodniach tylko bardziej
    >> si? "zestala" (co mu w sumie wychodzi na dobre, bo mo?na naprawd? cienkie
    >> kromki kro?). I nie maj? na to wp?ywu r?ne dodatki: ca?e ziarno, siemi?,
    >> orzechy czy pra?ona cebulka.
    >
    > A moze robisz chleb na zakwasie w maszynie? Ja pr?buje ale nie zawsze
    > wychodzi dobry. Na 10 chleb?w moze 2 byly bardzo dobre. Reszta albo za
    > kwa?na albo nie wyrasta jak trzeba lub opada. Cho? wszystkie da?o si? zje??

    Nie, używam michy, łychy i piekarnika.

    Qra


  • 10. Data: 2010-10-11 12:10:31
    Temat: Re: chleb pleśnieje zbyt szybko
    Od: "Eneuel Leszek Ciszewski" <p...@c...fontem.lucida.console>


    "Misiek" 4cad83ef$0$27029$6...@n...neostrada.pl

    >> chcleb po 3 dniach niezbyt ładnie pachnie i robi się bardzo kleisty, który
    składnik ma na to wplyw?

    > wszystkie "niezbyt swieze"

    W czasie pieczenie szkodniki (bakterie i grzyby) nie zostaną pozabijane?
    Moim zdaniem brak.... Konserwantów. :)

    --
    ^ 750 . . nw 25 27 . .04 . 749 ^c 440
    . 438
    | 740 . .1213 . . 2021 .iy . 06 08 739 F|l 430 .
    . . . 433
    | 730 11 15 en24 26 29 październik 07 729 E|i 420 29
    . 02 05 0708 422
    P|l 720 wrzesień'10 16 1819 i 28 30 02 719 V|t 410 28
    01 04 06 412
    E|/ 710 17 22mk 01 03 05 709 |r 400wrze
    03 403
    F|m 700 10 14 au 699 1|y 390sień
    30 październik 391

strony : [ 1 ]


Szukaj w grupach

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1