-
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: Qrczak <q...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.dom
Subject: Re: chleb pleśnieje zbyt szybko
Date: Thu, 07 Oct 2010 17:41:09 +0200
Organization: http://onet.pl
Lines: 48
Message-ID: <i8kpmi$mbn$1@news.onet.pl>
References: <i8jsoq$jll$1@inews.gazeta.pl>
<4cad83ef$0$27029$65785112@news.neostrada.pl>
<i8k3ok$ck3$1@inews.gazeta.pl> <i8kgcb$rqp$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: chello084010224103.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1286466066 22903 84.10.224.103 (7 Oct 2010 15:41:06 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 7 Oct 2010 15:41:06 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.9) Gecko/20100915
Thunderbird/3.1.4
In-Reply-To: <i8kgcb$rqp$1@news.onet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:124427
[ ukryj nagłówki ]Dnia 2010-10-07 15:02, niebożę Jakub Tarczewski wylazło do ludzi i marudzi:
>
>> w jakimś przepisie była margaryna
>> bez niej ciasto się klei do formy i coś słabo miesza
>> chyba żeby formę wysmarować margaryną
>> czy może coś źle robię?
>>
> wysmaruj formę masłem (serio) i wysyp cienko mąką, a margarynę zostaw do
> celów technicznych. Dodawanie tłuszczu do ciasta chlebowego (poza
> odrobiną oliwy w niektórych przepisach) to herezja.
Przy dobrych foremkach wystarczy delikatne maźnięcie owych oliwą.
>> chciałem się pozbyć nadmiarów tej bułki
>> najwyżej z dodatkiem tym zrobię
>> jak się zjedzie większa ekipa do wykarmienia
>
> bułka powoduje chłonięcie wilgoci przez upieczony chleb, stąd kleistość.
> Ale co kto lubi...
>>
>>
>> ziarna lnu ok, ale ten sezam nie bardzo
>> da coś jak go wymoczyć? wygotować? wywalic?
>
> sezamem możesz posypać chleb w formie przed pieczeniem (i wygładzić
> mokrą łyżką). Ale o wiele lepsze są pestki dyni czy słonecznik. Poza tym
> sezam nadaje się do sezamek (jeśli chodzi o wypieki), do ciasta
> chlebowego w żadnym wypadku.
>
> A co do meritum: chleb "martwy" pieczony z użyciem nadmiaru spulchniaczy
> i ulepszaczy pleśnieje momentalnie (można sprawdzić na typowym krojonym
> z folii) . Chleb "żywy" zwł. pełnoziarnisty pieczony na zakwasie
> (drożdżowego to nieco mniej dotyczy) starzeje się z wdziękiem,
> nabierając szlachetnego smaku; zawartość kwasu mlekowego, ew. alkoholu
> etylowego i wyższorzędowych alkoholi, nawet śladowa, skutecznie chroni
> przed pleśnią i obcymi bakteriami. Łatwo sprawdzić, że taki chleb może
> najwyżej wyschnąć, ale nie spleśnieje nawet po miesiącu.
> Jeśli zrobisz chleb na uczciwie przefermentowanym zakwasie, wytrzyma o
> wiele dłużej niż trzy dni. Jeśli używasz wyłącznie chemicznego
> spulchniacza to się nie dziw ;-). W necie jest sporo niezłych przepisów
> na "żywy" chleb; następnym razem zrób to porządnie.
Potwierdzam. Chleb żytni na zakwasie po dwóch tygodniach tylko bardziej
się "zestala" (co mu w sumie wychodzi na dobre, bo można naprawdę
cienkie kromki kroć). I nie mają na to wpływu różne dodatki: całe
ziarno, siemię, orzechy czy prażona cebulka.
Qra
Następne wpisy z tego wątku
- 08.10.10 07:44 zs
- 08.10.10 16:19 Qrczak
- 11.10.10 12:10 Eneuel Leszek Ciszewski
Najnowsze wątki z tej grupy
- Naprawa klimy przenośnej - czy to opłacalne?
- Solution Manual Fluid Mechanics (3rd Ed., R. Hibbeler)
- Solution Manual Programming Massively Parallel Processors : A Hands-on Approach (4th Ed., Wen-mei Hwu, David Kirk, Izzat El Hajj)
- Solution Manual Design of Smart Power Grid Renewable Energy Systems (3rd Ed., Ali Keyhani)
- Solution Manual Numerical Methods in Physics with Python (2nd Ed., Alex Gezerlis)
- Prasa do oleju na użytek domowy
- Re: Jaka ceramika łazienkowa ?
- Re: Regulacja zaworu spustowego spluczki 3/6 l (kolo)
- Re: Zerowatt zx 33 - instrukcja obslugi
- jak dotrzeć do głowicy baterii
- Kuchenka gazowa z regulacją temperatury
- Mleko w ekspresie
- Re: Solutions Manual Advanced Engineering Electromagnetics, 2nd Edition by Constantine A. Balanis
- Klejąca się jak gile z nosa rączka noży FISKARS - jak się pozbyć tej klejącej warstwy?
- BLUM Aventos HF - brak powolnego domykania
Najnowsze wątki
- 2024-11-15 ...a po nocy, przychodzi dzień...
- 2024-11-09 pierdolec na punkcie psa
- 2024-10-18 Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- 2024-10-16 Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- 2024-09-23 Inteligentne oświetlenie schodów
- 2024-09-22 Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-22 Re: Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-18 szukam speca od mini-remontow (w w-wie)
- 2024-09-13 Sezon grzewczy kurła
- 2024-09-11 ogłoszenie widziałem na słupie WN
- 2024-09-10 miałem zły sen
- 2024-09-09 Wilgotnosciomierz?
- 2024-09-08 co się rzuca w oczy w PL
- 2024-09-08 Czyszczenie rur
- 2024-09-06 ale grupa siadła