eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodykompostownik, parę pytańRe: kompostownik, parę pytań
  • Data: 2012-04-14 19:34:00
    Temat: Re: kompostownik, parę pytań
    Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Dnia Sat, 14 Apr 2012 16:07:47 +0000 (UTC), Jarosław Sokołowski napisał(a):

    > Ikselka napisała:
    >
    >>>>> Może ja się na tym nie znam zbyt dobrze, ale czy to nie tak,
    >>>>> że świeżo skoszona trawa pachnie skoszoną trawą, a dopiero
    >>>>> jak wyschnie, pachnie sianem?
    >>>>
    >>>> Tyle ze kompostowana prawidłowo trawa nie ma prawa wyschnąć
    >>>> - ma "zgliwieć".
    >>>
    >>> Tym bardziej zasadne jest pytanie, czym podczas tego procederu
    >>> pachnie.
    >>
    >> Nie pachnie, tylko śmierdzi, chwilami bardzo nieciekawie zresztą
    >> - kiedy jest w grubej warstwie.
    >
    > A to ciekawe. Kiedyś też miałem kompost, i on mi bardzo nie śmierdział.
    > Ale może wąchałem nie w tych chwilach co trzeba.

    Podczas upałów - śmierdzi, bo się grzeje, fermentuje i uwalnia metan,
    białko rozkłada się na siarkowodór i inne. Oczywiscie w warunkach
    beztlenowych, czyli póki leży w zwartej warstwie.

    >
    >>> Że zgliwiałym serem -- w to nie uwierzę.
    >>
    >> A żebyś wiedział, ze bardzo podobnie.
    >
    > To chyba jak taką trawę owca zeżre, albo inna krowa, a później z tego
    > ser zdrobią.
    >

    Nie, ale zachodzą procesy podobne, jak w krowim żołądku.


    --

    XL wiosenna

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1