eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowaniemały pec kaflowyRe: mały pec kaflowy
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
    From: Robert G <r...@g...pl>
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Subject: Re: mały pec kaflowy
    Date: Sat, 29 Oct 2011 17:21:10 +0200
    Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
    Lines: 64
    Message-ID: <j8h5l8$39n$1@inews.gazeta.pl>
    References: <4eabc8b3$0$5814$65785112@news.neostrada.pl>
    <j8gkjv$hq7$1@inews.gazeta.pl>
    <4eabee0c$0$5806$65785112@news.neostrada.pl>
    NNTP-Posting-Host: apn-95-41-114-134.dynamic.gprs.plus.pl
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Trace: inews.gazeta.pl 1319901674 3383 95.41.114.134 (29 Oct 2011 15:21:14 GMT)
    X-Complaints-To: u...@a...pl
    NNTP-Posting-Date: Sat, 29 Oct 2011 15:21:14 +0000 (UTC)
    X-User: robercikus
    In-Reply-To: <4eabee0c$0$5806$65785112@news.neostrada.pl>
    User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; Intel Mac OS X 10.6; pl; rv:1.9.1.13)
    Gecko/20100914 SeaMonkey/2.0.8
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:437100
    [ ukryj nagłówki ]

    Użytkownik news napisał:

    > faktycznie drzwiczki, ruszta i zasuwy można dostać na allegro,
    > zastanawiam się tylko jakie będą lepsze, bez szyby takie:
    > http://allegro.pl/drzwiczki-do-pieca-zeliwne-secesja
    -przysucha-i1890199273.html
    >
    > czy z szybą takie:
    > http://allegro.pl/do-kominka-piec-kuchni-kaflowej-dr
    zwiczki-zeliwne-i1895873422.html
    >
    Właśnie takie mam, tylko mają słabe zaczepy i zdun mi je przedłużył
    sztukując drutem fi 6 i zahaczając za cegły w tylnej części pieca. Wg
    konstruktorów miały się chyba trzymać przednich kafli - nie daj się na
    to nabrać, bo Ci wypadną razem z tymi kaflami, czy co tam będziesz miał :-).

    > bo w piecu panuje wysoka temperatura i przez taką sporą szybę pewnie
    > większość ciepła pujdzie do pomieszczenia zamiast do masy akumulacyjne,
    > podobno drzwiczki do pieca kaflowego powinny mieć szybę małą i podwójną,
    > nie wiem jna jaką temperaturę odporną, ta z linka ma wytrzymałość
    > 750stopni, wystarczy?

    Jak do samego drewna, to wystarczy. U mnie wystarcza...
    Drewno spala się w temperaturze bodajże ok 600 stC. Jak znowu założysz
    sobie drzwiczki z szybą, to już węglem nie popalisz, bo szyba pęknie
    :-). Węgiel to temp spalania ok 900 - 1000 stC.
    Co do tego wypromieniowywania do pomieszczenia, to raczej czyjeś tam
    dywagacje, niż rzeczywistość. Pewnie, że trochę ciepło jest, kiedy się
    pali, ale znowu nie przesadzajmy.
    Dobrze zrobiony piec ma naprawdę dużą sprawność - o wiele większą od
    najlepszego kominka, zatem nie ma co dramatyzować :-).
    >
    > kafle mnei nie interesują, piecym będzie otynkowany, natomiast na
    > allegro nie widzę popielników, w sklepach z piecami będą mieli takie?
    >
    Jakiegoś specjalnego popielnika tu nie trzeba... zwyczajnie robisz
    komorę pod paleniskiem i już. Możesz na jej dno dać np jakąś płytkę
    ceramiczną, żeby równo było i wygodnie popiół wyciągać.

    > co do budowy to myślę o czymś najprostrzym, czyli pusta przestrzeń nad
    > komorą paleniska i dwa kanały opadajace w dół, zastanawia mnie tylko czy
    > palenisko powino być odseparowane od masy akumulacyjnej, czy jak przodem
    > i tyłem się z nią będzie stykało to może być?

    Co ma u Ciebie być tą masą akumulacyjną?

    Ja mam piec w całości z cegieł szamotowych i kafli. One stanowią tą
    masę. Zdun zrobił ten piec tak, że komora paleniska jest wysoka i u góry
    skręca w pierwszy kanał idący w dół, potem u dołu ten kanał zawraca i
    idzie znów do góry, by po drugiej stronie pieca znów zejść w dół, a tu z
    kolei wraca w górę i do komina.

    Tym sposobem spaliny przebywają jakieś 8 - 9 metrów i do komina wchodzą
    już dosć wychłodzone, zostawiając w piecu znaczną część swojego ciepła.

    Czy rozdzielenie spalin na dwa kanały to dobry pomysł, to nie wiem, ale
    zdaje się, że istnieje wtedy zagrożenie, że piec nie będzie się z jednej
    strony nagrzewał.

    Jak masz dobry komin, to zrób jeden dłuższy kanał, a dwóch równoległych
    nie rób, bo mogą być problemy :-).

    Ja z pieca jestem zadowolony mimo, że mam wypasione CO na ekogroszek.

    pozdrawiam i życzę powodzenia.
    Robert G.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1