eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domsok zasładzany czy nie?Re: sok zasładzany czy nie?
  • Data: 2015-03-04 01:12:15
    Temat: Re: sok zasładzany czy nie?
    Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Dnia Tue, 3 Mar 2015 22:40:41 +0100, Borys Pogoreło napisał(a):

    > Dnia Tue, 3 Mar 2015 21:18:09 +0100, Ikselka napisał(a):
    >
    >>> Po co sobie
    >>> robić zbędne koszty? Jakie niby parametry?
    >>
    >> Podane na opakowaniu. Co, nie ma? - a to wobec tego produkt nielegalny.
    >
    > No ale jakie konkretnie parametry? Ilości składników odżywczych? To
    > oczywiście że jest. Cukrów ma 9,7% tak btw.

    No i własnie za każdym razem ma miec tyle samo, choćby dlatego, że nie będą
    drukować do każdej partii tłoczonych właśnie jabłek innych opakowań - a ma
    się zgadzać zawartość z tym, co na opakowaniu
    A jabłka, cóż - nawet ta sama jabłonka, rok po roku, w innych warunkach
    (nasłonecznienie, nawożenie, nawodnienie, temperatura) będzie dawała jabłka
    co rusz z inną zawartość cukru i kwasu. I to wahanie słodyczy/kwaśności
    trzeba ustabilizować jakoś. A jak? - w PROCESIE PRODUKCJI SOKU poprzez
    dosładzanie/rozwadnianie. I nie ma przeproś, jeśli ten sok ma być zawsze
    taki sam. A przyroda to nie zegarek.
    O ile to prawda, że to naturalny sok, a nie z koncentratu, bo przy
    koncentracie to w ogóle no problem, tam się tylko wodę dodaje, jako że
    koncentrat ma normalizowany skład (cukier/kwas) już na etapie zagęszczania
    soku 3333-]

    >
    >>> Mam taki kartonik z workiem w kuchni aktualnie. Skład: "100% sok jabłkowy,
    >>> pasteryzowany".
    >>
    >> Taktak. Papier wszystko przyjmie. A gdzie ilość cukru itp? Co, ZERO? -
    >> tiaaaa....
    >
    > Dodanego na etapie produkcji? Zero. Bo i po co dosładzać, skoro wystarczy
    > wziąć odpowiednią odmianę jabłek?

    Nie wystarczy - tak jak winorośl na wino, mimo że co roku na tej samej
    działce zbierana, też jest co roku inna co do kwasów/cukrów w zależności od
    warunków pogodowych (nasłonecznienie, opady, temperatura itp), tak i jabłka
    na tej samej jabłoni będą co roku mniej lub bardziej słodkie/kwasne.

    I kto w to nie wierzy, to znaczy, że nie ma pojęcia o wyobrażeniu i finito.
    Dla takiego mleko leci z kranu, a sok jabłkowy bierze się z kartonu.

    --

    XL
    "Spójrzmy tylko na królestwo nasze, jedno z pierwszych w Europie, spójrzmy
    na jego siły i środki obronne, na jego dostatki, bogactwa, na wszystko, co
    ludziom jest potrzebne. Czegóż nam brakuje? Oto rządu silnego i ustalonego
    ładu prawnego, a wtedy wszystko będziemy mieli i stać będziemy silni i
    pewni siebie.
    Jan Zamoyski, fragment przemówienia sejmowego z 1575.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1