-
81. Data: 2018-07-31 16:42:30
Temat: Re: Że podwyżki są to widać, ale nie wiedziałem że aż takie...
Od: Kris <k...@g...com>
W dniu wtorek, 31 lipca 2018 16:32:37 UTC+2 użytkownik Pete napisał:
> W dniu 2018-07-31 o 16:13, Kris pisze:
> > W dniu wtorek, 31 lipca 2018 10:57:41 UTC+2 użytkownik Pete napisał:
> >
> >> Do 2016 taniał.
> >> Znajdziesz zależność?
> >
>
> Znajdziesz?
>
> > A rekordowo niskie bezrobocie teraz czy dobre aktualnie wyniki polskiej
gospodarki
>
> Noo, to faktycznie zasługa PIS :D
A czyja?
> Znajdź sobie definicję słowa 'nadwyżka', żebyś nie powtarzał po pulpecie
> tych bredni.
Co znaczy "po pulpecie"
> Ech...
No właśnie Ech...
-
82. Data: 2018-07-31 16:44:38
Temat: Re: Że podwyżki są to widać, ale nie wiedziałem że aż takie...
Od: "Twardy" <x...@x...onet.pl>
Kris wrote:
> W dniu wtorek, 31 lipca 2018 10:57:41 UTC+2 użytkownik Pete napisał:
>
>> Do 2016 taniał.
>> Znajdziesz zależność?
>
> A rekordowo niskie bezrobocie teraz czy dobre aktualnie wyniki
> polskiej gospodarki czy chociażby prawie 10mld nadwyżka w budżecie to
> wina PIS czy zasługa PO?
Jakim stary takim glupi ;->
Pzdr. T
-
83. Data: 2018-07-31 17:20:58
Temat: Re: Że podwyżki są to widać, ale nie wiedziałem że aż takie...
Od: Zenek Kapelinder <4...@g...com>
Chociaz nie potrafie wazyc i wage wedug uzytkownika mam spierdolona to poszedlem
kiedys na calosc i zwazylem miske ze skladnikami przed pieczeniem i po pieczeniu. Na
kilogramowym wsadzie ubylo ponizej pieciu deko. Inaczej byc nie moze bo ciasto z
pieciu stron obudowane blacha i moze parowac tylko od gory. A ze ciasto nie sklada
sie z samej wody tylko z ciasta i zamknietych w nim babelkow dwutlenku wegla,
ciastowy styropian sie robi, to jak gora troche podeschnie to izoluje od ciepla.
Troche wiecej ubedzie w tradycyjnym piecu ale tez nieduzo bo smaruja czyms ciasto
zeby szklista skorupa na nim sie zrobila i niedopuszczala do ucieczki wody pod
postacia pary. Chleb z maszynki bardzo szybko czerstwieje, wiedza to wszyscy co maja
maszynki i pieka w nich chleb. I na dluzej niz na nastepny dzien nie ma go co robic,
chyba ze ktos lubi czerstwy. Szukalem odpowiedzi dlaczego tak sie dzieje i dlaczego
kupny jest dluzej zjadliwy. Znalazlem. Odpowiada za to przemiana skrobi. Przy
pieczeniu przechodzi w inna forme i jest fajny sprezysty chleb. Ale pod wplywem
wilgoci w chlebie zmienia sie w forme pierwotna i sie zelowka z kanapki robi.
Informacja pochodzila ze firmy hurtowni sprzedajacej polepszacze do pieczywa. I
oczywiscie mieli na to stosowny preparat. Gdyby nie byl w workach po 50 kilo i nie
uzywala sie go w ilosci plaska lyzeczka na tone ciasta to bym kupil. Bylo tam tez ze
wilgotnosc chleba po upieczeniu ma kluczowe znaczenie i musi byc w scisle okreslonych
widelkach. Po proporcjach maki do wody wychodzilo ze w piekarniach uzywaja ze 20%
mniej wody niz jest w przepisach do domowej maszynki. I zeby dalo sie takie ciasto
wymieszac potrzebny jest inny skladnik ktory maja do sprzedazy. Wychodzilo mi ze
niewielki dodatek maki ziemniaczanej powinien przedluzyc przydatnosc chleba do
jedzenia. Ale ze przeszedlem na pieczenie bulek to chwilowo nie eksperymentuje.
-
84. Data: 2018-07-31 17:47:23
Temat: Re: Że podwyżki są to widać, ale nie wiedziałem że aż takie...
Od: Zenek Kapelinder <4...@g...com>
Jesli rozwoj bedzie szedl w podobnym tempie to wynagrodzenia przez 12 lat powinny
wzrosnac procentowo wiecej niz wzrosna ceny pradu. Jak w sklepie pomarancze sa tansze
od krajowych jablek to znaczy ze ceny zywnosci raczej nie wzrosna. Za to stanieje
prawdopodobnie duzo rzeczy " technicznych". Bo one caly czas tanieja i to czasami
bardzo duzo. Dwa lata temu za ten sam projektor bym zaplacil 3000, w tym roku
zaplacilem 2000. A ten co kupilem dwa lata temu za 1600 dzisiaj kosztuje 1200.
Reklama w tv meskie spodnie dzinsowe 39 zlotych. Kilo schabu w markecie w promocji 9
zlotych. Kilo poledwicy sopockiej w sklepie obok mnie 17 zlotych a jak w promocji to
15. Cukier w promocji 1,35 za kilo. Mozna by przetworow zrobic, ale nie warto. Dzemy
i marmolady w sklepach tanie. Jak mam kaprys to kupuje dzem mandarynkowy a nie zre
przez cala zime sliwkowy zeby sie nie zmarnowal. Jak zyje szescdziesiat lat to nigdy
nie bylo tak tanio w stosunku do zarobnkow jak jest teraz.
-
85. Data: 2018-07-31 19:07:59
Temat: Re: Że podwyżki są to widać, ale nie wiedziałem że aż takie...
Od: nadir <n...@h...org>
W dniu 2018-07-31 o 10:57, Pete pisze:
> Do 2016 taniał.
Od 2012, a wcześniej od 2004 do 2012 drożał.
http://ujeb.se/olrDg
lub
https://www.google.com/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fmo
ney.wpimg.pl%2Fme%2F235%2F389355_art.jpg&imgrefurl=h
ttps%3A%2F%2Ffinanse.wp.pl%2File-polak-zuzywa-pradu-
zaskakujace-dane-6111745736513153a&docid=EIoa7U22nZr
bSM&tbnid=otpCV2iGadLg2M%3A&vet=10ahUKEwjd2-Gg6MncAh
XEVywKHXgmDN0QMwhKKAowCg..i&w=630&h=418&bih=584&biw=
1366&q=cena%20pr%C4%85du%20poszczeg%C3%B3lnych%20lat
ach&ved=0ahUKEwjd2-Gg6MncAhXEVywKHXgmDN0QMwhKKAowCg&
iact=mrc&uact=8
> Znajdziesz zależność?
Teraz Twoja kolej.
-
86. Data: 2018-07-31 19:28:49
Temat: Re: Że podwyżki są to widać, ale nie wiedziałem że aż takie...
Od: Uzytkownik <a...@s...pl>
W dniu 2018-07-31 o 14:30, Kris pisze:
>> Aby upiec bochenek 1kg potrzebujemy ok. 0,8 litra wody/mleka.
> Na 750g bochenek potrzebujemy wody 280ml
> Ile więc potrzeba na 1000g wyliczysz Sobie czy mam Tobie pomóc?
Na 1000g bochenek potrzeba 800ml wody.
Przelicz sobie ile będziesz potrzebował na bochenek 750g. Dasz sobie
radę czy mam pomóc?
>> Aby odparować tą ilość wody musimy dostarczyć: 0,8kg * 2257kJ/kg = 1805,6kJ
> Zamiast "tą ilosć" wstaw właściwą ilość i przelicz wszystko jeszcze raz biorac tez
pod uwagę ze wszystka woda odparować nie musi
Ach przepraszam, że nie potrafię spekulować tak jak ty z kogutkiem. Żeby
was zadowolić to zapewne powinienem wpisać, że do ciasta dodaje się 1
gram wody, a energia elektryczna kosztuje mniej jak 1 grosz za 1kWh
>> Cena energii elektrycznej to ok. 0,65zł za 1kWh
> Z kosztami stałymi liczysz ale już był czas przywyknąć do Twoich manipulacji
Teraz rozumiem skąd ci się wzięło te 17groszy jak 1kWh liczysz po 20
groszy :)
>> Dla przykładu w maszynach
>> Tefala grzałki miały 1600W.
> Dla przykładu ta ma 700w mocy i piecze 1kg chleby
> https://www.mediaexpert.pl/wypiekacze-do-chleba/wypi
ekacz-do-chleba-tefal-pf220838,id-676172?utm_source=
Tefal&utm_medium=XML&utm_content=859100&utm_campaign
=2018-07&utm_term=Wypiekacze-do-chleba
Czy dla ciebie każdy pies to Burek?
> ... albi daj jakiemuś gimnazjaiście do przeliczenia
No to przelicz to i daj wyniki.
-
87. Data: 2018-07-31 20:31:23
Temat: Re: Że podwyżki są to widać, ale nie wiedziałem że aż takie...
Od: Zenek Kapelinder <4...@g...com>
Daj z internetu kilka przepisow na chleb w ktorym bierze sie prawie tyle samo wody co
maki to moze przeliczy. Jeszcze zostanie ci udowodnic ze cala odparowuje. Chwilowo
lzesz jak stara indianka. Spokojnie mogles napisac ze trzeba brac dwa litry wody na
kilogram maki, nikt ci nie zabroni. Jak dwa malo zeby dopasowac do twoich rojen to
trzy litry wody na pol kilograma maki. Z kazdym postem tracisz wiarygodnosc, jak
widze nie tylko u mnie.
-
88. Data: 2018-07-31 20:49:24
Temat: Re: Że podwyżki są to widać, ale nie wiedziałem że aż takie...
Od: Lisciasty <l...@p...pl>
W dniu wtorek, 31 lipca 2018 13:38:42 UTC+2 użytkownik marios napisał:
> drogi w zakupie w zwykłym sklepie). Zresztą milion przepisów znajdziesz na
> necie - do tego on (internet) powinien służyć.
Nie chodzi mi o przepisy ale o hardware :> Jak mówiłem nie mam czasu
bawić się w samoróbki, poza tym nie mam na tyle wiedzy żeby sobie i komuś
nie zrobić kuku. Chcę kupić porządnego gotowca, a douczać się z procesu
produkcji :>
> Polecam wypędzić z gruszek, ah ten zapach po otwarciu flaszki, do dziś
> wspominam.
Na pewno i taki surowiec będzie :]
> Aha, projektując bufor wody do instalacji CO, od razu miałem zamysł dodania
> wężownic do niego - naczynie ruchome stawiane na pokrywie bufora (gorąco) i
> leci do wężownicy [pamiętać że czasem trzeba przeczyścić] umieszczonej przy
> dnie (chłodna woda) - nic się nie marnuje :),
U mnie za niska temperatura w baniaku z wodą. Ale nie o liczenie każdego
grosza tutaj się rozchodzi :]
L.
-
89. Data: 2018-07-31 21:28:37
Temat: Re: Że podwyżki są to widać, ale nie wiedziałem że aż takie...
Od: Uzytkownik <a...@s...pl>
W dniu 2018-07-31 o 20:31, Zenek Kapelinder pisze:
> Daj z internetu kilka przepisow na chleb w ktorym bierze sie prawie tyle samo wody
co maki to moze przeliczy. Jeszcze zostanie ci udowodnic ze cala odparowuje. Chwilowo
lzesz jak stara indianka. Spokojnie mogles napisac ze trzeba brac dwa litry wody na
kilogram maki, nikt ci nie zabroni. Jak dwa malo zeby dopasowac do twoich rojen to
trzy litry wody na pol kilograma maki. Z kazdym postem tracisz wiarygodnosc, jak
widze nie tylko u mnie.
Google ci zablokowali? Nie dziwię się skoro takie głupoty wypisujesz to
cię blokują. Poza tym z debilami dyskutować to strata czasu. Każdy kto
przeczyta te wypowiedzi szybko zweryfikuje, że jesteś kłamcą i manipulantem.
-
90. Data: 2018-07-31 23:30:47
Temat: Re: Że podwyżki są to widać, ale nie wiedziałem że aż takie...
Od: Zenek Kapelinder <4...@g...com>
Tak masz racje. Na kilo maki bierze sie 0,8 litra wody. I ta cala woda musi byc
odparowana w temperaturze dwustu stopni co trwa poltorej godziny. W tym czasie dwu
kilowatowa grzalka zuzyje pradu za 1,50. Ze ta cala maszyneria mi jeszcze nie
wyjebala w kosmos bo para przy dwustu stopniach ma dwadziescia atmosfer. Co bede
klamce i na dodatek wariata wkurwial.