eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieŻe podwyżki są to widać, ale nie wiedziałem że aż takie...Re: Że podwyżki są to widać, ale nie wiedziałem że aż takie...
  • X-Received: by 2002:a24:4547:: with SMTP id y68-v6mr25082ita.1.1533050458469; Tue, 31
    Jul 2018 08:20:58 -0700 (PDT)
    X-Received: by 2002:a24:4547:: with SMTP id y68-v6mr25082ita.1.1533050458469; Tue, 31
    Jul 2018 08:20:58 -0700 (PDT)
    Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
    0.net!newsreader4.netcologne.de!news.netcologne.de!peer01.ams1!peer.ams1.xlned.
    com!news.xlned.com!peer01.am4!peer.am4.highwinds-media.com!peer01.iad!feed-me.h
    ighwinds-media.com!news.highwinds-media.com!g2-v6no979009itf.0!news-out.google.
    com!l67-v6ni749itl.0!nntp.google.com!d7-v6no988559itj.0!postnews.google.com!gle
    groupsg2000goo.googlegroups.com!not-for-mail
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Date: Tue, 31 Jul 2018 08:20:58 -0700 (PDT)
    In-Reply-To: <2...@g...com>
    Complaints-To: g...@g...com
    Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=164.126.151.129;
    posting-account=WKCfJQoAAABGeHkoWcAFup86Q28I2YKQ
    NNTP-Posting-Host: 164.126.151.129
    References: <e...@g...com>
    <6...@g...com>
    <5b5c05c5$0$595$65785112@news.neostrada.pl>
    <e...@g...com>
    <5b5cd8a8$0$592$65785112@news.neostrada.pl>
    <1...@g...com>
    <5b5db13c$0$691$65785112@news.neostrada.pl>
    <f...@g...com>
    <5b5dfdc1$0$689$65785112@news.neostrada.pl>
    <e...@g...com>
    <5b5e0b98$0$674$65785112@news.neostrada.pl>
    <e...@g...com>
    <5b5f4294$0$606$65785112@news.neostrada.pl>
    <c...@g...com>
    <5b5f65e8$0$608$65785112@news.neostrada.pl>
    <7...@g...com>
    <5b5f7f3a$0$620$65785112@news.neostrada.pl>
    <5b5f82be$0$590$65785112@news.neostrada.pl>
    <5...@g...com>
    <5b602587$0$622$65785112@news.neostrada.pl>
    <2...@g...com>
    User-Agent: G2/1.0
    MIME-Version: 1.0
    Message-ID: <8...@g...com>
    Subject: Re: Że podwyżki są to widać, ale nie wiedziałem że aż takie...
    From: Zenek Kapelinder <4...@g...com>
    Injection-Date: Tue, 31 Jul 2018 15:20:58 +0000
    Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    X-Received-Bytes: 4367
    X-Received-Body-CRC: 569806084
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:543120
    [ ukryj nagłówki ]

    Chociaz nie potrafie wazyc i wage wedug uzytkownika mam spierdolona to poszedlem
    kiedys na calosc i zwazylem miske ze skladnikami przed pieczeniem i po pieczeniu. Na
    kilogramowym wsadzie ubylo ponizej pieciu deko. Inaczej byc nie moze bo ciasto z
    pieciu stron obudowane blacha i moze parowac tylko od gory. A ze ciasto nie sklada
    sie z samej wody tylko z ciasta i zamknietych w nim babelkow dwutlenku wegla,
    ciastowy styropian sie robi, to jak gora troche podeschnie to izoluje od ciepla.
    Troche wiecej ubedzie w tradycyjnym piecu ale tez nieduzo bo smaruja czyms ciasto
    zeby szklista skorupa na nim sie zrobila i niedopuszczala do ucieczki wody pod
    postacia pary. Chleb z maszynki bardzo szybko czerstwieje, wiedza to wszyscy co maja
    maszynki i pieka w nich chleb. I na dluzej niz na nastepny dzien nie ma go co robic,
    chyba ze ktos lubi czerstwy. Szukalem odpowiedzi dlaczego tak sie dzieje i dlaczego
    kupny jest dluzej zjadliwy. Znalazlem. Odpowiada za to przemiana skrobi. Przy
    pieczeniu przechodzi w inna forme i jest fajny sprezysty chleb. Ale pod wplywem
    wilgoci w chlebie zmienia sie w forme pierwotna i sie zelowka z kanapki robi.
    Informacja pochodzila ze firmy hurtowni sprzedajacej polepszacze do pieczywa. I
    oczywiscie mieli na to stosowny preparat. Gdyby nie byl w workach po 50 kilo i nie
    uzywala sie go w ilosci plaska lyzeczka na tone ciasta to bym kupil. Bylo tam tez ze
    wilgotnosc chleba po upieczeniu ma kluczowe znaczenie i musi byc w scisle okreslonych
    widelkach. Po proporcjach maki do wody wychodzilo ze w piekarniach uzywaja ze 20%
    mniej wody niz jest w przepisach do domowej maszynki. I zeby dalo sie takie ciasto
    wymieszac potrzebny jest inny skladnik ktory maja do sprzedazy. Wychodzilo mi ze
    niewielki dodatek maki ziemniaczanej powinien przedluzyc przydatnosc chleba do
    jedzenia. Ale ze przeszedlem na pieczenie bulek to chwilowo nie eksperymentuje.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1