eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodymiałam ci ja błonkę › miałam ci ja błonkę
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
    From: "hela" <h...@N...gazeta.pl>
    Newsgroups: pl.rec.ogrody
    Subject: miałam ci ja błonkę
    Date: Tue, 6 Sep 2011 07:31:25 +0000 (UTC)
    Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
    Lines: 32
    Message-ID: <j44i8d$4o9$1@inews.gazeta.pl>
    NNTP-Posting-Host: localhost
    Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Trace: inews.gazeta.pl 1315294285 4873 172.20.26.239 (6 Sep 2011 07:31:25 GMT)
    X-Complaints-To: u...@a...pl
    NNTP-Posting-Date: Tue, 6 Sep 2011 07:31:25 +0000 (UTC)
    X-User: hela6
    X-Forwarded-For: 78.8.52.39
    X-Remote-IP: localhost
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:232828
    [ ukryj nagłówki ]

    Dzień dobry, kiedyś bardzo dawno temu byłam tu stałą bywalczynią niestety
    nicka swojego nie pamiętam. A było to tak dawno że pamiętam pierwsze
    pojawienie się MirZana.
    Teraz witam się ponownie i od razu po prośbie walę.

    Taką umierającą jabłonkę odziedziczyłam. Bardzo jestem przywiązana do smaku
    jabłek z owego drzewka i chciałabym wiedzieć co to za drzewo, by znaleźć,
    zasadzić i zażerać się owocami.
    Przeszczep nie wchodzi w grę gdyż drzewo jest chore.
    Zdjęcia jabłek są tutaj:
    http://imageshack.us/g/839/dsc00776ye.jpg/

    Jabłonka była sadzona gdzieś na początku lat siedemdziesiątych. Karłowa. Owoce
    dojrzewają właśnie teraz.
    Są twarde, miąższ bardzo zwarty, nie rozlatuje się w pieczeniu czy gotowaniu.
    Po ugryzieniu sok ciecze po brodzie ale pod zębem można wyczuć pewną
    "łykowatość" jeśli jabłko nie jest dojrzałe na 102 % ;)
    Szczególną zaletą jest to że jest mocno kwaśne i mocno słodkie. Dzięki tej
    słodyczy je się z wielką przyjemnością mimo że kwasek ściska zawiasy żuchwy :D
    Owoce z zadbanej jabłonki potrafiły być wielkie.
    Ale dość często przyplątywała się zgnilizna.

    Nie wiem co jeszcze napisać.
    Może to ze na zdjęciach jabłko zielonkawe nie jest w pełni dojrzałe, ale za to
    czuć w nim posmak miodu który w żółtym, dojrzałym już owocu nie jest tak
    wyczuwany.

    Jeśli ktoś pomoże w identyfikacji to bardzo dziękuje.


    --
    Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1