-
101. Data: 2021-02-03 13:12:00
Temat: Re: Budowanie domu
Od: FEniks <x...@p...fm>
W dniu 02.02.2021 o 23:07, Uzytkownik pisze:
> W dniu 2021-02-02 o 22:26, Uzytkownik pisze:
>>
>> Podpowiem ci, że piekę w wodnym piekarniku i dzięki temu wychodzi
>> chleb jak marzenie.
>>
> P.S.
>
> A ostatnio cała rodzinka się zajada sucharami mojej produkcji,
> wypiekanymi na wzór PRL-owskich sucharów wojskowych z kminkiem. Ile
> bym nie upiekł to wszystko mi wybiorą :)
>
> W zwykłym piekarniku to raz się nie dopiekały, a innym razem były
> spieczone. W piekarniku wodnym natomiast wychodzą rewelacyjnie i nie
> są aż tak twarde. Są kruche, ale łatwe do gryzienia.
A jaki masz ten piekarnik? Czeka mnie wymiana i biorę różne możliwości
pod uwagę.
Ewa
-
102. Data: 2021-02-03 13:13:50
Temat: Re: Budowanie domu
Od: FEniks <x...@p...fm>
W dniu 03.02.2021 o 13:12, FEniks pisze:
> W dniu 02.02.2021 o 23:07, Uzytkownik pisze:
>> W dniu 2021-02-02 o 22:26, Uzytkownik pisze:
>>>
>>> Podpowiem ci, że piekę w wodnym piekarniku i dzięki temu wychodzi
>>> chleb jak marzenie.
>>>
>> P.S.
>>
>> A ostatnio cała rodzinka się zajada sucharami mojej produkcji,
>> wypiekanymi na wzór PRL-owskich sucharów wojskowych z kminkiem. Ile
>> bym nie upiekł to wszystko mi wybiorą :)
>>
>> W zwykłym piekarniku to raz się nie dopiekały, a innym razem były
>> spieczone. W piekarniku wodnym natomiast wychodzą rewelacyjnie i nie
>> są aż tak twarde. Są kruche, ale łatwe do gryzienia.
>
>
> A jaki masz ten piekarnik? Czeka mnie wymiana i biorę różne możliwości
> pod uwagę.
Zakładam, że masz jakiś z tych powszechnie dostępnych parowych
piekarników, a nie jakiś własnej produkcji. ;-)
Ewa
-
103. Data: 2021-02-03 18:24:08
Temat: Re: Budowanie domu
Od: Uzytkownik <a...@s...pl>
W dniu 2021-02-02 o 23:43, collie pisze:
> https://zapodaj.net/8ba229145aedc.jpg.html
Ja tam nie mam uprzedzeń i nie jestem rasistą. Każdy wygląda jak wygląda
i na swój wygląd musi sobie zasłużyć. Wiem, że już się chwaliłeś tym
zdjęciem nie raz, ale przypomnij - na tym zdjęciu to jesteś ty czy
twoja, szanowna małżonka, bo nigdy nie mogę was odróżnić?
-
104. Data: 2021-02-03 23:34:23
Temat: Re: Budowanie domu
Od: Uzytkownik <a...@s...pl>
W dniu 2021-02-03 o 13:13, FEniks pisze:
> W dniu 03.02.2021 o 13:12, FEniks pisze:
>> W dniu 02.02.2021 o 23:07, Uzytkownik pisze:
>>> W dniu 2021-02-02 o 22:26, Uzytkownik pisze:
>>>>
>>>> Podpowiem ci, że piekę w wodnym piekarniku i dzięki temu wychodzi
>>>> chleb jak marzenie.
>>>>
>>> P.S.
>>>
>>> A ostatnio cała rodzinka się zajada sucharami mojej produkcji,
>>> wypiekanymi na wzór PRL-owskich sucharów wojskowych z kminkiem. Ile
>>> bym nie upiekł to wszystko mi wybiorą :)
>>>
>>> W zwykłym piekarniku to raz się nie dopiekały, a innym razem były
>>> spieczone. W piekarniku wodnym natomiast wychodzą rewelacyjnie i nie
>>> są aż tak twarde. Są kruche, ale łatwe do gryzienia.
>>
>>
>> A jaki masz ten piekarnik? Czeka mnie wymiana i biorę różne
>> możliwości pod uwagę.
>
>
> Zakładam, że masz jakiś z tych powszechnie dostępnych parowych
> piekarników, a nie jakiś własnej produkcji. ;-)
>
> Ewa
>
Oczywiście, że kupny, taki:
https://www.euro.com.pl/piekarniki-do-zabudowy/elect
rolux-eob9s31wx.bhtml?gclid=EAIaIQobChMIy4KcuNTO7gIV
VUeRBR3QnQ3nEAQYASABEgLgYfD_BwE&gclsrc=aw.ds
Trochę jednak żałuję, że nie kupiłem niższego modelu:
https://www.euro.com.pl/piekarniki-do-zabudowy/elect
rolux-eob8s31x.bhtml?gclid=EAIaIQobChMIy4KcuNTO7gIVV
UeRBR3QnQ3nEAQYAyABEgKFx_D_BwE&gclsrc=aw.ds
ponieważ obsługa tego wyższego modelu to porażka. Obsługa przy użyciu
wyświetlacza dotykowego jak w smartfonie, zaś wyszukiwanie w menu to
widać, że Szwedzi to jednak inaczej myślący naród.
Sam piekarnik sprawuje się świetnie. Piecze standardowo, piecze z
użyciem sondy, którą wbija się w potrawy, piecze z użyciem pary dzięki
czemu potrawy nie wysychają i nie muszą być owijane w folie z tworzyw
sztucznych czy aluminium, a chleb wychodzi idealny i nieprzypalony,
griluje, gotuje na parze, piecze i gotuje z turboobiegiem, suszy np.
grzyby czy owoce, rozmraża, pilnuje wyrastanie ciast, podgrzewa posiłki,
utrzymuje temperaturę potraw przed podaniem, pasteryzuje np. słoiki
(weki), sam się myje parą.
Tylko wkurwiająca jest ta obsługa ekranem dotykowym, bo często się
zdarza, że podczas przewijania ekranu coś niechcący się wybiera, a
później aby z tego się wycofać trzeba wykonać kilka kliknięć i
potwierdzać swoje decyzje. Ponadto wkurwiająca jest funkcja współpracy
ze smartfonem/tabletem. O ile dzięki smartfonowi/tabletowi obsługa jest
o wiele łatwiejsza o tyle wkurwia, że po każdorazowym otwarciu drzwiczek
czy też wykonaniu funkcji na ekranie piekarnika, pyta się czy ma
przerwać połączenie ze smartfonem czy też przywrócić i za każdym razem
trzeba to potwierdzić na ekranie piekarnika. Jakby obsługa smartfonem
nie mogła być w pełni równoległa do obsługi ekranem w piekarniku.
Wybierając piekarniki parowe trzeba zwrócić uwagę jaką dany piekarnik
posiada funkcję pary, ponieważ w piekarnikach poniżej 2,5 tys. zł nie
uświadczy się generatora pary, a funkcja pary polega na tym, że na dnie
piekarnika jest utworzona niecka, do której wlewa się wodę, a woda ta
jest odparowywana. W jednych piekarnikach po prostu wlewa się tę wodę
ręcznie na dno piekarnika, a w innych wlewa się do szufladki, skąd woda
wędruje na dno piekarnika. W takich piekarnikach można tylko poprawić
właściwości pieczenia np. chleba czy ciast tą parą.
Dopiero urządzenia z generatorami pary umożliwiają pieczenie i gotowanie
na parze.
W przypadku Electroluxa poszczególne funkcje pary nazywają się:
SteamBake, SteamCrisp, SteamBoost oraz SteamPro
Mój sprzęt posiada SteamBoost, podobnie jak wskazany przeze mnie niższy
model, który nie posiada tego debilnego wyświetlacza dotykowego, tylko
pola dotykowe ze strzałkami i funkcjami.
Ogólnie polecam piekarniki parowe Electroluxa i AEG (obecnie to jedna
firma), Gorenje, Siemens. Odradzam wszelkie wynalazki typu Samsung,
Amica oraz wyższe modele Bosch te z obrotowym kółkiem, bo to kółko to
już totalna porażka. Nie dość, że jak się zabrudzi to się zacina to
jeszcze z czasem zaczyna wypadać.
Odradzam także kupowanie kombajnów typu piekarnik z mikrofalą w jednym,
bo komory tych piekarników są o połowę mniejsze od piekarników bez
mikrofali. Lepiej dokupić mikrofalę oddzielnie.
-
105. Data: 2021-02-04 09:14:54
Temat: Re: Budowanie domu
Od: Mateusz Bogusz <m...@o...pl>
On 03.02.2021 23:34, Uzytkownik wrote:
> W jednych piekarnikach po prostu wlewa się tę wodę ręcznie na dno
> piekarnika, a w innych wlewa się do szufladki
Mam Samsunga z szufladką. Po dwóch latach, szufladka zaczyna sama się
otwierać ni z gruchy ni z pietruchy. Nie musi być piekarnik włączony.
Chyba że to znak że pić mu się chce. Nigdy jeszcze nie laliśmy tam wody :-)
--
Pozdrawiam,
Mateusz Bogusz
-
106. Data: 2021-02-04 13:03:00
Temat: Re: Budowanie domu
Od: FEniks <x...@p...fm>
W dniu 03.02.2021 o 23:34, Uzytkownik pisze:
> Oczywiście, że kupny, taki:
> https://www.euro.com.pl/piekarniki-do-zabudowy/elect
rolux-eob9s31wx.bhtml?gclid=EAIaIQobChMIy4KcuNTO7gIV
VUeRBR3QnQ3nEAQYASABEgLgYfD_BwE&gclsrc=aw.ds
>
> Trochę jednak żałuję, że nie kupiłem niższego modelu:
> https://www.euro.com.pl/piekarniki-do-zabudowy/elect
rolux-eob8s31x.bhtml?gclid=EAIaIQobChMIy4KcuNTO7gIVV
UeRBR3QnQ3nEAQYAyABEgKFx_D_BwE&gclsrc=aw.ds
>
>
>
> W przypadku Electroluxa poszczególne funkcje pary nazywają się:
> SteamBake, SteamCrisp, SteamBoost oraz SteamPro
>
>
> Odradzam także kupowanie kombajnów typu piekarnik z mikrofalą w
> jednym, bo komory tych piekarników są o połowę mniejsze od piekarników
> bez mikrofali. Lepiej dokupić mikrofalę oddzielnie.
Dzięki za tak szczegółowe informacje. Ja właśnie rozważam jeden z tych
electroluxów. Tylko u nas bardzo sprawdza się, zwłaszcza ostatnio,
mikrofalówka, więc zaczęłam zastanawiać się nad połączeniem piekarnika z
mikrofalą, bo na osobną mikrofalę żal mi trochę miejsca. Znalazłam
przynajmniej jedno takie połączenie, w którym piekarnik jest
pełnowymiarowy :
https://www.bosch-home.pl/lista-produktow/gotowanie-
i-pieczenie/kuchenki-mikrofalowe/piekarniki-do-zabud
owy-z-mikrofala/HMG636RS1
Jednak bardzo kusi mnie to pieczenie na parze, no i czyszczenie. Nie
bardzo rozumiem, w jaki sposób generuje się ta para, jeśli nie wkładamy
naczynia z wodą?
I jeszcze pytanie odnośnie rozmrażania, bo to akurat dla mnie ważne -
czy on znacznie przyspiesza rozmrażanie? Np. ile czasu potrzebowałby na
rozmrożenie 0,5 kg chleba?
Obecnie mam piekarnik AEG Competence, który też ma funkcję rozmrażania,
ale nie wygra od tym względem z mikrofalą. No i też się męczę z
dotykowym wyświetlaczem, na którym można bardzo łatwo pogubić ścieżkę.
--
Ewa
-
107. Data: 2021-02-04 21:00:24
Temat: Re: Budowanie domu
Od: Uzytkownik <a...@s...pl>
W dniu 2021-02-04 o 13:03, FEniks pisze:
> Znalazłam przynajmniej jedno takie połączenie, w którym piekarnik jest
> pełnowymiarowy :
>
> https://www.bosch-home.pl/lista-produktow/gotowanie-
i-pieczenie/kuchenki-mikrofalowe/piekarniki-do-zabud
owy-z-mikrofala/HMG636RS1
>
To jest właśnie ten Bosch o którym pisałem z kółkiem (pierścieniem). Pod
pierścień dostaje się wszelaki brud. Obsługując wyświetlacz trzeba
zawsze mieć czyste palce, a sam piekarnik zamontować w takim miejscu aby
uniknąć zalania - czyli nie może się znajdować pod płytą kuchenną. W
razie jak się pod pierścień dostanie brud czy resztki jedzenia czy też
ciasto z palców i tłuszcz to to kótłko zacznie się przycinać. Co prawda
można je podważyć paznokciem i wypiąć, aby wyczyścić zarówno kółko jak i
zagłębienie pod tym pierścieniem, ale po kilkunastu-kilkudziesięciu
takich wypięciach, kółko to zrobi się tak luźne, że zacznie samo wypadać.
> Jednak bardzo kusi mnie to pieczenie na parze, no i czyszczenie. Nie
> bardzo rozumiem, w jaki sposób generuje się ta para, jeśli nie
> wkładamy naczynia z wodą?
Wodę wlewa się do wysuwanej szufladki, tej znajdującej się na prawo od
wyświetlacza. Po wciśnięciu i zwolnieniu nacisku, szufladka się otwiera
i tam wlewa się wodę, aż do momentu, kiedy piekarnik powiadomi, że już
wystarczy. Wchodzi tam ok. 1 litra wody. Kiedy woda zacznie się kończyć
to piekarnik zasygnalizuje potrzebę uzupełnienia wody.
W piekarniku znajduje się pompka, która przepompowuje tę wodę do
generatora pary. Generator przy pomocy grzałek elektrycznych szybko
podgrzewa wodę, zamieniając ja w parę, a ta wędruje specjalną dyszą do
komory pieszczenia. Ale taką pompę i generator pary mają tylko i
wyłącznie piekarniki Elektroluxa z serii SteamBoost i SteamPro, czyli
te, które potrafią gotować na parze.
Tu masz zestawienie które serie piekarników do czego się nadają:
https://www.paniagd.pl/data/domains/1/pl/c_blog/1184
/images/opera-zrzut-ekranu-2020-03-13-181932-www-ele
ct.png
Piekarniki te, które mają funkcję gotowania na parze bardzo łatwo można
odróżnić od tych, które takiej funkcji nie posiadają. Po kształcie
szufladki na wodę. Te, które gotują na prze mają szufladkę w kształcie
prostokąta, a te, które nie mają funkcji gotowania na parze mają
szufladkę okrągłą.
Jeżeli chodzi o gotowanie na parze to u mnie w rodzinie od lat gotujemy
na parze ziemniaki do obiadu oraz warzywa. Bez dodatku soli i tłuszczu
są przepyszne. Ziemniaki gotowane na parze smakują podobnie jak
ziemniaki z ogniska.
Ale najfajniejsza funkcja to gotowanie jajek w tym piekarniku. Zawszy
wychodzą takie jak lubię, czyli białko ścięte, a żółtko płynne.
Oczywiście w piekarniku można wybrać czy mają być na miękko, półtwardo
czy twardo.
> I jeszcze pytanie odnośnie rozmrażania, bo to akurat dla mnie ważne -
> czy on znacznie przyspiesza rozmrażanie? Np. ile czasu potrzebowałby
> na rozmrożenie 0,5 kg chleba?
Teraz to Ci nie powiem ile dokładnie, bo najczęściej rozmrażam w
mikrofali, gdyż robi ona to o wiele szybciej.
Ale za to jak jest już podczerstwiały chleb to bardzo fajnie można go
odświeżyć parą. Po takim odświeżaniu niewiele ustępuje świeżemu.
> Obecnie mam piekarnik AEG Competence, który też ma funkcję
> rozmrażania, ale nie wygra od tym względem z mikrofalą. No i też się
> męczę z dotykowym wyświetlaczem, na którym można bardzo łatwo pogubić
> ścieżkę.
No to witam w klubie :)
-
108. Data: 2021-02-04 21:04:43
Temat: Re: Budowanie domu
Od: Uzytkownik <a...@s...pl>
Tu poczytaj o tych piekarnikach:
https://www.paniagd.pl/blog/piekarniki/najpopularnie
jsze-piekarniki-parowe-212.html
-
109. Data: 2021-02-05 18:20:15
Temat: Re: Budowanie domu
Od: FEniks <x...@p...fm>
W dniu 04.02.2021 o 21:00, Uzytkownik pisze:
>
>> https://www.bosch-home.pl/lista-produktow/gotowanie-
i-pieczenie/kuchenki-mikrofalowe/piekarniki-do-zabud
owy-z-mikrofala/HMG636RS1
>>
>
> To jest właśnie ten Bosch o którym pisałem z kółkiem (pierścieniem).
> Pod pierścień dostaje się wszelaki brud. Obsługując wyświetlacz trzeba
> zawsze mieć czyste palce, a sam piekarnik zamontować w takim miejscu
> aby uniknąć zalania - czyli nie może się znajdować pod płytą kuchenną.
> W razie jak się pod pierścień dostanie brud czy resztki jedzenia czy
> też ciasto z palców i tłuszcz to to kótłko zacznie się przycinać. Co
> prawda można je podważyć paznokciem i wypiąć, aby wyczyścić zarówno
> kółko jak i zagłębienie pod tym pierścieniem, ale po
> kilkunastu-kilkudziesięciu takich wypięciach, kółko to zrobi się tak
> luźne, że zacznie samo wypadać.
Jest to jakiś argument, ale jednak nie wydaje mi się, żeby to miejsce
było szczególnie często czymkolwiek zalewane.
>
>> Jednak bardzo kusi mnie to pieczenie na parze, no i czyszczenie. Nie
>> bardzo rozumiem, w jaki sposób generuje się ta para, jeśli nie
>> wkładamy naczynia z wodą?
>
> Wodę wlewa się do wysuwanej szufladki, tej znajdującej się na prawo od
> wyświetlacza. Po wciśnięciu i zwolnieniu nacisku, szufladka się
> otwiera i tam wlewa się wodę, aż do momentu, kiedy piekarnik
> powiadomi, że już wystarczy. Wchodzi tam ok. 1 litra wody. Kiedy woda
> zacznie się kończyć to piekarnik zasygnalizuje potrzebę uzupełnienia
> wody.
A ok, rozumiem. Nie wiem dlaczego z poprzedniego postu zrozumiałam, że
te z szufladką też nie są dobre, ale to chyba zlało mi się w jedno to,
co napisał Mateusz Bogusz na temat szufladki w piekarniku.
Pytanie, czy da się w tym piekarniku piec w ogóle bez użycia wody/pary,
czy on nie daje takiej szansy i ciągle piszczy, żeby mu dolewać? Bo przy
np. pieczeniu blatów bezowych, bez czy jakimkolwiek innym suszeniu taka
para byłaby przeciwskuteczna.
>
>
>
> Jeżeli chodzi o gotowanie na parze to u mnie w rodzinie od lat
> gotujemy na parze ziemniaki do obiadu oraz warzywa. Bez dodatku soli i
> tłuszczu są przepyszne. Ziemniaki gotowane na parze smakują podobnie
> jak ziemniaki z ogniska.
Na parze to ja gotuję od wielu lat i mam do tego specjalne urządzenie.
>
>> Obecnie mam piekarnik AEG Competence, który też ma funkcję
>> rozmrażania, ale nie wygra od tym względem z mikrofalą. No i też się
>> męczę z dotykowym wyświetlaczem, na którym można bardzo łatwo pogubić
>> ścieżkę.
>
> No to witam w klubie :)
No i jeszcze jedno - ten mój obecny piekarnik też ma różne programy do
pieczenia, coś w rodzaju książki kucharskiej, ale szczerze mówiąc przez
ponad 10 lat użyłam może parę razy i to tylko testowo. Zazwyczaj
korzystam z programów ogólnych, a ta reszta wydaje mi się zupełnie
zbędnym bajerem. W opiniach do tych parowych elektroluksów jednak
czytam, że ludzie sobie bardzo chwalą. Rzeczywiście korzystasz z czegoś
poza tym gotowaniem jajek?
Ewa
-
110. Data: 2021-02-05 20:30:37
Temat: Re: Budowanie domu
Od: Uzytkownik <a...@s...pl>
W dniu 2021-02-05 o 18:20, FEniks pisze:
> Pytanie, czy da się w tym piekarniku piec w ogóle bez użycia
> wody/pary, czy on nie daje takiej szansy i ciągle piszczy, żeby mu
> dolewać? Bo przy np. pieczeniu blatów bezowych, bez czy jakimkolwiek
> innym suszeniu taka para byłaby przeciwskuteczna.
Oczywiście, że się da. Wszystkie te funkcje są bezpośrednio dostępne
przy użyciu piktogramów (ikonek), które w tych piekarnikach są wyjątkowo
czytelne i łatwe do zrozumienia. Sam wyświetlacz jest bardzo przejrzysty
bez dodatkowych bajerów i wodotrysków jak w piekarnikach Bosch czy
Siemens i tutaj naprawdę wielki plus dla Electroluxa.
Piszczy o wodę tylko i wyłącznie wtedy, kiedy jest użyta funkcja pary.
>> Jeżeli chodzi o gotowanie na parze to u mnie w rodzinie od lat
>> gotujemy na parze ziemniaki do obiadu oraz warzywa. Bez dodatku soli
>> i tłuszczu są przepyszne. Ziemniaki gotowane na parze smakują
>> podobnie jak ziemniaki z ogniska.
>
>
> Na parze to ja gotuję od wielu lat i mam do tego specjalne urządzenie.
Też mam, ale leży bezużytecznie na strychu. Szczerze mówiąc w tym
piekarniku gotuje się o wiele lepiej. Mam też mikrofalówkę z możliwością
gotowania na parze, ale w przypadku mikrofali używane są naczynia z
tworzywa sztucznego, gdzie na dno naczynia wlewa się wodę. Zaś w
piekarniku używa się specjalnych brytfanek z perforacją ze stali
nierdzewnej i tam już się nie wlewa wody.
Jak potrzeba szybko coś ugotować to gotujemy w mikrofali, a jak nie goni
nas czas to w piekarniku, bo zdrowiej bez plastiku :)
> No i jeszcze jedno - ten mój obecny piekarnik też ma różne programy do
> pieczenia, coś w rodzaju książki kucharskiej, ale szczerze mówiąc
> przez ponad 10 lat użyłam może parę razy i to tylko testowo. Zazwyczaj
> korzystam z programów ogólnych, a ta reszta wydaje mi się zupełnie
> zbędnym bajerem. W opiniach do tych parowych elektroluksów jednak
> czytam, że ludzie sobie bardzo chwalą. Rzeczywiście korzystasz z
> czegoś poza tym gotowaniem jajek?
Szczerze mówiąc to częściej się korzysta z tych gotowych programów. W
Electroluxie nie jest to typowa książka kucharska, ale gotowe procesy
obróbki danego rodzaju potraw (mięsa, ryby, ciasta, warzywa itd.)
Książka kucharska (przepisy) jest natomiast dostępna z poziomu
smartfona/tabletu.
Całość menu jest podzielona na 2 poziomy funkcji:
1. Wybieranie ręcznie tzn. wybiera się bezpośrednio dostępnymi
piktogramami (ikonkami) co ma być użyte do obróbki (które grzałki,
termoobieg, grill, para itd.), a dalej ustawia się ręcznie temperaturę i
czas.
2. Gotowanie wspomagane (dostępne w menu), gdzie wybiera się rodzaj
potrawy (tu są opisy), a piekarnik używa tego co potrzeba (grzałka
dolna, górna, termoobieg, para itd.), aby ta potrawa była idealna. Przy
czym słowo "gotowanie" zostało tu trochę niefortunnie użyte,ponieważ w
tym trybie są dostępne zarówno funkcje pieczenia jak i gotowania (mięs,
ciast, warzyw, ryb itd.)
W przypadku użycia Gotowania wspomaganego po zakończeniu procesu,
piekarnik automatycznie podstawia kolejne funkcje, które mogą być
przydatne np. jeżeli obrabiamy potrawę, która powinna być podawana na
gorąco to po zakończeniu obróbki termicznej, piekarnik pyta czy użyć
funkcji utrzymywania temperatury, aby potrawa nie wystygła przed jej
podaniem itd.