eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieBudowanie domuRe: Budowanie domu
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!3.eu.feeder.erj
    e.net!feeder.erje.net!feeds.phibee-telecom.net!newsreader4.netcologne.de!news.n
    etcologne.de!peer03.ams1!peer.ams1.xlned.com!news.xlned.com!peer01.ams4!peer.am
    4.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02
    .news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-
    for-mail
    Subject: Re: Budowanie domu
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    References: <X...@1...0.0.1>
    <600ef0d3$0$507$65785112@news.neostrada.pl>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    <600efef9$0$532$65785112@news.neostrada.pl>
    <60104d79$0$526$65785112@news.neostrada.pl>
    <60107b4b$0$540$65785112@news.neostrada.pl>
    <60108afb$0$551$65785112@news.neostrada.pl>
    <1...@g...com>
    <60117931$0$549$65785112@news.neostrada.pl>
    <f...@g...com>
    <6019c386$0$518$65785112@news.neostrada.pl>
    <6019cd3b$0$560$65785112@news.neostrada.pl>
    <601a930e$0$518$65785112@news.neostrada.pl>
    <601a937c$0$518$65785112@news.neostrada.pl>
    <601b24ed$0$31099$65785112@news.neostrada.pl>
    <601be275$0$557$65785112@news.neostrada.pl>
    <601c5252$0$540$65785112@news.neostrada.pl>
    From: FEniks <x...@p...fm>
    Date: Fri, 5 Feb 2021 18:20:15 +0100
    User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:78.0) Gecko/20100101
    Thunderbird/78.7.0
    MIME-Version: 1.0
    In-Reply-To: <601c5252$0$540$65785112@news.neostrada.pl>
    Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Content-Language: pl
    Lines: 76
    Message-ID: <601d7e4f$0$24051$65785112@news.neostrada.pl>
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 217.97.81.154
    X-Trace: 1612545615 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 24051 217.97.81.154:54828
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    X-Received-Bytes: 4945
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:570011
    [ ukryj nagłówki ]

    W dniu 04.02.2021 o 21:00, Uzytkownik pisze:
    >
    >> https://www.bosch-home.pl/lista-produktow/gotowanie-
    i-pieczenie/kuchenki-mikrofalowe/piekarniki-do-zabud
    owy-z-mikrofala/HMG636RS1
    >>
    >
    > To jest właśnie ten Bosch o którym pisałem z kółkiem (pierścieniem).
    > Pod pierścień dostaje się wszelaki brud. Obsługując wyświetlacz trzeba
    > zawsze mieć czyste palce, a sam piekarnik zamontować w takim miejscu
    > aby uniknąć zalania - czyli nie może się znajdować pod płytą kuchenną.
    > W razie jak się pod pierścień dostanie brud czy resztki jedzenia czy
    > też ciasto z palców i tłuszcz to to kótłko zacznie się przycinać. Co
    > prawda można je podważyć paznokciem i wypiąć, aby wyczyścić zarówno
    > kółko jak i zagłębienie pod tym pierścieniem, ale po
    > kilkunastu-kilkudziesięciu takich wypięciach, kółko to zrobi się tak
    > luźne, że zacznie samo wypadać.


    Jest to jakiś argument, ale jednak nie wydaje mi się, żeby to miejsce
    było szczególnie często czymkolwiek zalewane.


    >
    >> Jednak bardzo kusi mnie to pieczenie na parze, no i czyszczenie. Nie
    >> bardzo rozumiem, w jaki sposób generuje się ta para, jeśli nie
    >> wkładamy naczynia z wodą?
    >
    > Wodę wlewa się do wysuwanej szufladki, tej znajdującej się na prawo od
    > wyświetlacza. Po wciśnięciu i zwolnieniu nacisku, szufladka się
    > otwiera i tam wlewa się wodę, aż do momentu, kiedy piekarnik
    > powiadomi, że już wystarczy. Wchodzi tam ok. 1 litra wody. Kiedy woda
    > zacznie się kończyć to piekarnik zasygnalizuje potrzebę uzupełnienia
    > wody.


    A ok, rozumiem. Nie wiem dlaczego z poprzedniego postu zrozumiałam, że
    te z szufladką też nie są dobre, ale to chyba zlało mi się w jedno to,
    co napisał Mateusz Bogusz na temat szufladki w piekarniku.

    Pytanie, czy da się w tym piekarniku piec w ogóle bez użycia wody/pary,
    czy on nie daje takiej szansy i ciągle piszczy, żeby mu dolewać? Bo przy
    np. pieczeniu blatów bezowych, bez czy jakimkolwiek innym suszeniu  taka
    para byłaby przeciwskuteczna.


    >
    >
    >
    > Jeżeli chodzi o gotowanie na parze to u mnie w rodzinie od lat
    > gotujemy na parze ziemniaki do obiadu oraz warzywa. Bez dodatku soli i
    > tłuszczu są przepyszne. Ziemniaki gotowane na parze smakują podobnie
    > jak ziemniaki z ogniska.


    Na parze to ja gotuję od wielu lat i mam do tego specjalne urządzenie.


    >
    >> Obecnie mam piekarnik AEG Competence, który też ma funkcję
    >> rozmrażania, ale nie wygra od tym względem z mikrofalą. No i też się
    >> męczę z dotykowym wyświetlaczem, na którym można bardzo łatwo pogubić
    >> ścieżkę.
    >
    > No to witam w klubie :)


    No i jeszcze jedno - ten mój obecny piekarnik też ma różne programy do
    pieczenia, coś w rodzaju książki kucharskiej, ale szczerze mówiąc przez
    ponad 10 lat użyłam może parę razy i to tylko testowo. Zazwyczaj
    korzystam z programów ogólnych, a  ta reszta wydaje mi się zupełnie
    zbędnym bajerem. W opiniach do tych parowych elektroluksów jednak
    czytam, że ludzie sobie bardzo chwalą. Rzeczywiście korzystasz z czegoś
    poza tym gotowaniem jajek?

    Ewa


Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1