eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

  • Data: 2017-09-18 14:13:51
    Temat: Pellet, pellet...
    Od: Zenek Kapelinder <4...@g...com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Najrozsadnjej by bylo jak by sie dalo kupic po dwa worki z kazdego rodzaju i
    sprawdzenie w praktyce. Ten ze slonecznika ma najlepszy stosunek ceny do uzyskiwanej
    energii. Z mojej skromnej praktyki wynika ze slimak musi byc dobrze spasowany z rura
    ktora pcha pellet do palnika. Duzy luz bedzie powodowal kruszenie pelletu. Z
    obserwacji jakich dokonalem jak sie doktoryzowalem z pelletu wychodzi ze typowy
    palnik do ekogroszku srednio sie nadaje do pelletu. Do pelletu raczej palnenisko
    wrzutkowe lub rynnowe. Myk w tym ze pellet dobrze sie pali jak palenisko jest
    rozgrzane do wysokiej temperatury. W wysokiej temperaturze pellet prawie natychmiast
    ulega rozpadowi i zgazowaniu. Dobrze to widac u mnie jak w czasie rozpalania robi sie
    troche dymu. Po nagrzaniu szamotowego paleniska do koloru wisniowego czyli ok 600
    stopni spalanie przebiega bez dymu i spaliny nie maja zapachu spalanego drewna.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1