eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieBudowanie domuRe: Budowanie domu
  • Data: 2021-02-05 18:20:15
    Temat: Re: Budowanie domu
    Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    W dniu 04.02.2021 o 21:00, Uzytkownik pisze:
    >
    >> https://www.bosch-home.pl/lista-produktow/gotowanie-
    i-pieczenie/kuchenki-mikrofalowe/piekarniki-do-zabud
    owy-z-mikrofala/HMG636RS1
    >>
    >
    > To jest właśnie ten Bosch o którym pisałem z kółkiem (pierścieniem).
    > Pod pierścień dostaje się wszelaki brud. Obsługując wyświetlacz trzeba
    > zawsze mieć czyste palce, a sam piekarnik zamontować w takim miejscu
    > aby uniknąć zalania - czyli nie może się znajdować pod płytą kuchenną.
    > W razie jak się pod pierścień dostanie brud czy resztki jedzenia czy
    > też ciasto z palców i tłuszcz to to kótłko zacznie się przycinać. Co
    > prawda można je podważyć paznokciem i wypiąć, aby wyczyścić zarówno
    > kółko jak i zagłębienie pod tym pierścieniem, ale po
    > kilkunastu-kilkudziesięciu takich wypięciach, kółko to zrobi się tak
    > luźne, że zacznie samo wypadać.


    Jest to jakiś argument, ale jednak nie wydaje mi się, żeby to miejsce
    było szczególnie często czymkolwiek zalewane.


    >
    >> Jednak bardzo kusi mnie to pieczenie na parze, no i czyszczenie. Nie
    >> bardzo rozumiem, w jaki sposób generuje się ta para, jeśli nie
    >> wkładamy naczynia z wodą?
    >
    > Wodę wlewa się do wysuwanej szufladki, tej znajdującej się na prawo od
    > wyświetlacza. Po wciśnięciu i zwolnieniu nacisku, szufladka się
    > otwiera i tam wlewa się wodę, aż do momentu, kiedy piekarnik
    > powiadomi, że już wystarczy. Wchodzi tam ok. 1 litra wody. Kiedy woda
    > zacznie się kończyć to piekarnik zasygnalizuje potrzebę uzupełnienia
    > wody.


    A ok, rozumiem. Nie wiem dlaczego z poprzedniego postu zrozumiałam, że
    te z szufladką też nie są dobre, ale to chyba zlało mi się w jedno to,
    co napisał Mateusz Bogusz na temat szufladki w piekarniku.

    Pytanie, czy da się w tym piekarniku piec w ogóle bez użycia wody/pary,
    czy on nie daje takiej szansy i ciągle piszczy, żeby mu dolewać? Bo przy
    np. pieczeniu blatów bezowych, bez czy jakimkolwiek innym suszeniu  taka
    para byłaby przeciwskuteczna.


    >
    >
    >
    > Jeżeli chodzi o gotowanie na parze to u mnie w rodzinie od lat
    > gotujemy na parze ziemniaki do obiadu oraz warzywa. Bez dodatku soli i
    > tłuszczu są przepyszne. Ziemniaki gotowane na parze smakują podobnie
    > jak ziemniaki z ogniska.


    Na parze to ja gotuję od wielu lat i mam do tego specjalne urządzenie.


    >
    >> Obecnie mam piekarnik AEG Competence, który też ma funkcję
    >> rozmrażania, ale nie wygra od tym względem z mikrofalą. No i też się
    >> męczę z dotykowym wyświetlaczem, na którym można bardzo łatwo pogubić
    >> ścieżkę.
    >
    > No to witam w klubie :)


    No i jeszcze jedno - ten mój obecny piekarnik też ma różne programy do
    pieczenia, coś w rodzaju książki kucharskiej, ale szczerze mówiąc przez
    ponad 10 lat użyłam może parę razy i to tylko testowo. Zazwyczaj
    korzystam z programów ogólnych, a  ta reszta wydaje mi się zupełnie
    zbędnym bajerem. W opiniach do tych parowych elektroluksów jednak
    czytam, że ludzie sobie bardzo chwalą. Rzeczywiście korzystasz z czegoś
    poza tym gotowaniem jajek?

    Ewa


Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1