eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieBudowanie domuRe: Budowanie domu
  • Data: 2021-02-05 20:30:37
    Temat: Re: Budowanie domu
    Od: Uzytkownik <a...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    W dniu 2021-02-05 o 18:20, FEniks pisze:

    > Pytanie, czy da się w tym piekarniku piec w ogóle bez użycia
    > wody/pary, czy on nie daje takiej szansy i ciągle piszczy, żeby mu
    > dolewać? Bo przy np. pieczeniu blatów bezowych, bez czy jakimkolwiek
    > innym suszeniu  taka para byłaby przeciwskuteczna.

    Oczywiście, że się da. Wszystkie te funkcje są bezpośrednio dostępne
    przy użyciu piktogramów (ikonek), które w tych piekarnikach są wyjątkowo
    czytelne i łatwe do zrozumienia. Sam wyświetlacz jest bardzo przejrzysty
    bez dodatkowych bajerów i wodotrysków jak w piekarnikach Bosch czy
    Siemens i tutaj naprawdę wielki plus dla Electroluxa.

    Piszczy o wodę tylko i wyłącznie wtedy, kiedy jest użyta funkcja pary.

    >> Jeżeli chodzi o gotowanie na parze to u mnie w rodzinie od lat
    >> gotujemy na parze ziemniaki do obiadu oraz warzywa. Bez dodatku soli
    >> i tłuszczu są przepyszne. Ziemniaki gotowane na parze smakują
    >> podobnie jak ziemniaki z ogniska.
    >
    >
    > Na parze to ja gotuję od wielu lat i mam do tego specjalne urządzenie.

    Też mam, ale leży bezużytecznie na strychu. Szczerze mówiąc w tym
    piekarniku gotuje się o wiele lepiej. Mam też mikrofalówkę z możliwością
    gotowania na parze, ale w przypadku mikrofali używane są naczynia z
    tworzywa sztucznego, gdzie na dno naczynia wlewa się wodę. Zaś w
    piekarniku używa się specjalnych brytfanek z perforacją ze stali
    nierdzewnej i tam już się nie wlewa wody.

    Jak potrzeba szybko coś ugotować to gotujemy w mikrofali, a jak nie goni
    nas czas to w piekarniku, bo zdrowiej bez plastiku :)

    > No i jeszcze jedno - ten mój obecny piekarnik też ma różne programy do
    > pieczenia, coś w rodzaju książki kucharskiej, ale szczerze mówiąc
    > przez ponad 10 lat użyłam może parę razy i to tylko testowo. Zazwyczaj
    > korzystam z programów ogólnych, a  ta reszta wydaje mi się zupełnie
    > zbędnym bajerem. W opiniach do tych parowych elektroluksów jednak
    > czytam, że ludzie sobie bardzo chwalą. Rzeczywiście korzystasz z
    > czegoś poza tym gotowaniem jajek?

    Szczerze mówiąc to częściej się korzysta z tych gotowych programów. W
    Electroluxie nie jest to typowa książka kucharska, ale gotowe procesy
    obróbki danego rodzaju potraw (mięsa, ryby, ciasta, warzywa itd.)

    Książka kucharska (przepisy) jest natomiast dostępna z poziomu
    smartfona/tabletu.

    Całość menu jest podzielona na 2 poziomy funkcji:

    1. Wybieranie ręcznie tzn. wybiera się bezpośrednio dostępnymi
    piktogramami (ikonkami) co ma być użyte do obróbki (które grzałki,
    termoobieg, grill, para itd.), a dalej ustawia się ręcznie temperaturę i
    czas.

    2. Gotowanie wspomagane (dostępne w menu), gdzie wybiera się rodzaj
    potrawy (tu są opisy), a piekarnik używa tego co potrzeba (grzałka
    dolna, górna, termoobieg, para itd.), aby ta potrawa była idealna. Przy
    czym słowo "gotowanie" zostało tu trochę niefortunnie użyte,ponieważ w
    tym trybie są dostępne zarówno funkcje pieczenia jak i gotowania (mięs,
    ciast, warzyw, ryb itd.)

    W przypadku użycia Gotowania wspomaganego po zakończeniu procesu,
    piekarnik automatycznie podstawia kolejne funkcje, które mogą być
    przydatne np. jeżeli obrabiamy potrawę, która powinna być podawana na
    gorąco to po zakończeniu obróbki termicznej, piekarnik pyta czy użyć
    funkcji utrzymywania temperatury, aby potrawa nie wystygła przed jej
    podaniem itd.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1