eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyCukier jako herbicyd - czyli coś na osłodę ?Re: Cukier jako herbicyd - czyli coś na osłodę ?
  • Data: 2009-07-10 16:32:31
    Temat: Re: Cukier jako herbicyd - czyli coś na osłodę ?
    Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Dnia Fri, 10 Jul 2009 15:20:35 +0200, McBeth napisał(a):

    >> To trawa nie ji tego samego, co chwasty???
    > No właśnie trochę te wyjaśnienia pokrętne - zwłaszcza porównując posta i
    > wyniki badań. W badaniach wyszło, że cukier podnosi wzrost mikroorganizmów

    To chyba tylko drożdży - po zasilenieu cukrem i wilgocią wszczynają one
    intensywne namnażanie (czyli następuje przyrost białkowej masy organicznej
    - stanowi ona do 60 procent suchej masy drożdży), fermentację i poprzez nią
    rozkład innych substancji organicznych, same też po obumarciu stanowią
    niezły materiał organiczny jako masa białkowa.

    > naturalnie poprawia jakość gleby. Być może wzmacnia to trawę

    Akurat trawę? - a chwasty co, popełniają w tym czasie samobójstwo,
    odmawiając sobie konkurowania z trawą i wstrzymując się od pobierania
    składników pokarmowych?

    > na tyle, że
    > przerasta chwasty ?

    Kto kogo? - oto jest pytanie. Chwasty sa bardziej ekspansywne, niz trawa,
    zarówno we wzroście, jak i w konkurowaniu o substancje pokarmowe.

    > Nie wiem. Trzeba chyba zrobić eksperyment.
    > Ale sama koncepcja 'cukru na chwasty' trochę sie przewija po necie.

    Podobnie jak inne koncepcje wzięte z sufitu.
    Kiedyś było już coś takiego: "Cukier krzepi!" Wańkowicza.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1