-
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!.POSTED.alfa.uwb.edu.pl!not-for-mail
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Newsgroups: pl.misc.budowanie
Subject: Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym
siarczynami ?
Date: Wed, 21 Jun 2023 23:48:23 +0200
Organization: : : :
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
References: <5...@g...com>
<u6ra51$m3b$1$lisciast@news.chmurka.net>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<3...@g...com>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<4...@g...com>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<9...@g...com>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<2...@g...com>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Info: news.icm.edu.pl; posting-host="alfa.uwb.edu.pl:212.33.73.136";
logging-data="2107950"; mail-complaints-to="u...@n...icm.edu.pl"
User-Agent: slrn/pre1.0.4-9 (Linux)
Cancel-Lock: sha1:XGPXN4NqL/hBJHiijF7py86YRAc=
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:590807
[ ukryj nagłówki ]Pan WS napisał:
>> A wino z nich robione białe, czy czerwone?
>
> Tylko czerwone, może kiedyś przetestuje białe (w sumie fanem nie
> jestem, ale znajoma twierdzi, że jeśli kupuje się jakieś badziewne,
> to lepiej białe, bo częściej będzie pijalne ;)
Łatwiej kontrolować fermentację, za to mniej wydajne. Coś za coś.
>> Piłem wino z polskich winnic, co to jest je teraz w dobrym tonie
>> zakładać. Niespecjalnie dobre. Za to droge jak pieron. Czegoś w
>> naszym klimacie brakuje.
>
> Dokładnie, mam podobne wrażenia... choć kolega na jakiejś imprezie
> w Zielonej Górze (Winobranie/Dni otwartych piwnic/?) twierdził, że
> OK, ale stawiam tu raczej na sporą ilość degustacji ;)
Mnie dawali nie na masowej degustacji, tylko w jednej butelce ze
staranne zaprojektowaną etykietką. Nie porywało jakoś.
>> To co mi teraz do głowy przyszło, to postąpić z uprawą tak, jak
>> przy produkcji eiswein (wina lodowego). Czyli zagęścić sok jeszcze
>> na krzaku. Będzie jeszcze drożej, bo wydajność czegoś takiego jak
>> eiswein, prošek, czy też malaga jest słaba. Ale przynajmniej może
>> wyjść jakaś lokalna ciekawostka.
>
> W sumie mogło by być ciekawe - zeszły rok był do tego idealny u mnie
> (okolice Żywca), bo dość długo było ciepło... ale z lenistwa nie
> dorobiłem się jeszcze siatek, więc jak dojrzeją walczę ze szpakami
> kto pierwszy zbierze...
Rzeczony prošek robi się z gron podsuszanych już po zbiorze, więc
odporność na szpaki łatwiej zachować. Ponadto procedura zakłada
dobicie drożdży destylatem, czyli to nie do końca jest wino. Tak samo
by można zrobić wermut żywiecki -- teraz mi to do głowy przyszło.
--
Jarek
Następne wpisy z tego wątku
- 22.06.23 00:28 a a
Najnowsze wątki z tej grupy
- Mokry sen Zenka :)
- Prunt drogi!
- SEMS Portal
- Ogrodzenie dla krów szkockich "Highland"
- Pompiarze...
- Puszka lub gniazdo trójfazowe na balkonie
- Zdalne załączanie grzałki bojlera elektrycznego
- Drabina rozsuwana
- zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- Zenek Kapelinder - ?
- Zawór grzybkowy - jaki producent
- qqqq
- Tauron przysyła aneks
- Wydajność klimy w obecnych temperaturach
- w Nowym Roku 2025r
Najnowsze wątki
- 2025-03-19 Mokry sen Zenka :)
- 2025-03-08 Cięcie wysokich tui
- 2025-03-04 Prunt drogi!
- 2025-02-20 SEMS Portal
- 2025-02-19 Ogrodzenie dla krów szkockich "Highland"
- 2025-02-17 Pompiarze...
- 2025-02-16 Puszka lub gniazdo trójfazowe na balkonie
- 2025-02-14 Zdalne załączanie grzałki bojlera elektrycznego
- 2025-02-12 Drabina rozsuwana
- 2025-02-10 zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- 2025-01-23 Zenek Kapelinder - ?
- 2025-01-23 Zawór grzybkowy - jaki producent
- 2025-01-19 qqqq
- 2025-01-19 Tauron przysyła aneks
- 2025-01-13 Wydajność klimy w obecnych temperaturach