-
Data: 2013-01-06 20:10:32
Temat: Re: Do "paprykarzy" :-)
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]Dnia Sun, 06 Jan 2013 17:06:09 +0100, krys napisał(a):
> Ikselka wrote:
>
>> Dnia Fri, 04 Jan 2013 16:38:07 +0100, krys napisał(a):
>>
>>> Ikselka wrote:
>>>
>>>> Dnia Wed, 26 Dec 2012 22:06:47 +0100, krys napisał(a):
>>>>
>>>>> Mlekowita "przechrzciła swój ser na "favitę", bo nie ma prawa używać
>>>>> nazwy "feta" .
>>>>
>>>> Ale jednak piszą "typu feta".
>>>
>>> Typu feta, typu tiramisu, typu szynka parmeńska. I wyrób
>>> czekoladopodobny. To jednak nie feta, nie tiramisu i nie szynka
>>> parmeńska, i nie czekolada.
>>
>> Co Ty nie powiesz, nie wpadłabym na to.
>> A jednak PISZĄ - powtarzam z naciskiem wyraźniejszym.
>
> Kręć, kręć , może coś wykręcisz. TY napisałaś, że miałaś ochotę na krowi ser
> feta. I nie przyjmujesz do wiadomości, że feta koło krowiego sera nawet
> leżeć nie powinna.
I zwykle nie leży - ani tam, ani na miejscu należnym serom feta:
"Feta jest serem bardzo chętnie podrabianym. Według danych greckiego
Ministerstwa Rolnictwa światowy rynek sprzedaży sera Feta osiąga 400-500
tysięcy ton, podczas gdy Grecja eksportowała go w roku 2003 jedynie 89
tysięcy ton."
Więc jeśli uważasz, że jeśli na opakowaniu masz napis "feta", to jesz
fetę... Stąd ja nazywam "fetą" po prpstu to, co mi ją przypomina, a Ty
wciąż się okłamujesz, że to, co uważasz za fetę, nią JEST 3333-)
>>
>>>>
>>>>> Feta z owcy, wyrób fetopodobny moze byc z beleczego.
>>>>
>>>> Typu_feta.
>>>
>>> W pierwotnym poście była feta.
>>
>> "Feta" w polskich realiach jest "typu-fetą". Ponieważ nie mamy tylu owiec,
>> aby feta była fetą.
>
> Istnieje coś takiego jak import. Ile prawdziwa feta kosztuje, to zupełnie
> inna bajka. I zupełnie nie powód, żeby podróbkę nazywać fetą.
Powodem dostatecznym jest DLA MNIE oszczędność energii. Oraz jak wyżej.
>>>
>>>> A przy okazji, polski oscypek, a raczej "typu_oscypek", w
>>>> którym owcze mleko nawet znaleźć można, owszem, choć w równej
> proporcji
>>>> z krowim - bo mleko od jednej krowy plus mleko od jednej owcy zawiera
>>>> :-D
>>>
>>> Dla niektórych bez różnicy, c'nie?
>>
>> A tego to JA nie wiem, nie kupuję zadnego, gdyż oscypek uznaję tylko w 100
>> procentach owczy, no a taki jadłam jakieś 30 lat temu ostatnio.
>
> Za to "fetę" jadasz z krowiego mleka.
Tak, mało tego, Ty też taką jadasz - tyle ze jak wyżej pisałam, nie mam
zwyczaju dawać się wpuszczać w maliny producentom podróbek. Jak już pisałam
fetą jest dla mnie to, co mi ją przypomina, bo w odróżnieniu od Ciebie
wiem, że raczej nie ma powodu uważać czegoś podpisanego"feta" za oryginalny
grecki ser. Tylko naiwniacy tak uważają - vide jak wyżej w cytacie z Wiki
333-)
--
XL
Następne wpisy z tego wątku
Najnowsze wątki z tej grupy
- Krzew-drzewo
- Chess
- Vitruvian Man - parts 7-11a
- Vitruvian Man - parts 1-6
- Zmierzch kreta?
- Solution manual Probability, Statistics, and Random Processes for Engineers (4th Ed., Henry Stark & John W. Woods)
- Sternbergia lutea
- Re: Solution Manual Electric Circuits (12th Ed., Nilsson & Riedel)
- Pomarańcza w doniczce
- dracena
- jeszcze raz - co za roślina
- jaka to roślina ?
- Chwastnica w trawniku
- rośliny inwazyjne- walka z wiatrakami?
- aronia na jarząbie coś sie dzieje
Najnowsze wątki
- 2025-01-04 w Nowym Roku 2025r
- 2025-01-02 Blenda/ramka do kominka na zamówienie
- 2025-01-01 Co tam u Was
- 2024-12-28 Deweloper przegral w sadzie musi zwrócic pieniądze Posypia sie kolejne pozwy?
- 2024-12-24 Cicha noc...
- 2024-12-08 9. Raport Totaliztyczny: Sprawa moich pomysłów na pracę doktorską które przekazałem PW, a które sprzedano do WB
- 2024-12-05 Problem z wilgotnością
- 2024-11-29 Pómpy ciepła darmo rozdajoo
- 2024-11-24 Rura kanalizacja konceptu Franke = problem
- 2024-11-15 ...a po nocy, przychodzi dzień...
- 2024-11-09 pierdolec na punkcie psa
- 2024-10-18 Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- 2024-10-16 Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- 2024-09-23 Inteligentne oświetlenie schodów
- 2024-09-22 Uszczelnienie dachu - płyta żelbet