eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyDo winiarzyRe: Do winiarzy
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
    From: Ap3k <...@...pl>
    Newsgroups: pl.rec.ogrody
    Subject: Re: Do winiarzy
    Date: Sun, 8 Nov 2009 16:38:57 +0100
    Organization: http://onet.pl
    Lines: 51
    Message-ID: <2...@...pl>
    References: <2...@...pl>
    <4...@n...onet.pl>
    <2...@...pl> <hd68me$dqg$1@inews.gazeta.pl>
    NNTP-Posting-Host: staticline50243.toya.net.pl
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    X-Trace: news.onet.pl 1257694734 16951 77.237.0.244 (8 Nov 2009 15:38:54 GMT)
    X-Complaints-To: n...@o...pl
    NNTP-Posting-Date: Sun, 8 Nov 2009 15:38:54 +0000 (UTC)
    X-Newsreader: Sylpheed 2.6.0 (GTK+ 2.10.14; i686-pc-mingw32)
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:227173
    [ ukryj nagłówki ]

    On Sun, 08 Nov 2009 12:05:48 +0100
    Barbara Miącz <s...@i...te.ria.pl> wrote:

    > Czyli nie wszyscy. Podobnie jak nie wszyscy do zrobienia konfitur
    > wiśniowych muszą mieć żelfix , do zrobienia tortu proszek do
    > pieczenia i margarynę, suknię wieczorową z poliestru, sweter na zimę
    > z akrylu itp.

    Powiedzmy, ze raczej majac blade pojecie o procesie
    produkcyjnym win, dajesz nieprawidlowe przyklady. Powinnas raczej
    powiedziec, nie wszyscy myja rece przed krojeniem miesa, nie wszyscy
    myja owoce przed podaniem na stol itp. Tak sobie naturalne smaki
    wyobrazasz? Brudne lapy prosto z pola? :-)
    Siarkowanie mozna z grubsza
    nazwac takim "myciem". Po prostu jest niezbedne i najlepsze z
    dostepnych srodkow dezynfekcyjnych. Domieszka "zlych" bakterii moze w
    niwecz obrocic caly trud winiarza. My tu gadugadu o domowych jabcokach,
    a pomysl o duzych producentach. Wyobrazasz sobie, ze jakis szanowany
    winarz z Francji, Wloch czy innego kraju winiarskiego pozwoli sobie na
    ryzyko zaoctowania w kadziach calego zbioru winnicy, bo komus tam w
    Polsce siarka sie tylko z jabolem i arizona kojarzy? Moze nie wiesz,
    ale w duzych winnicach nie myje sie gron, tylko zbiera i od razu
    wyciska. Poza tym puste kadzie czy beczki sa idealnym siedliskiem dla
    bakterii, ktore moga zepsuc wino. I dlatego tez uzywa sie powszechnie
    dwutlenku siarki do dezynfekcji zbiornikow fermentacyjnych, czesto do
    dezynfekcji moszczu i niekiedy do zatrzymania procesu fermentacji
    (na przyklad wina biale polslodkie).

    > > P.S. Idz do sklepu z winami, wez sobie pare win,
    > > nawet tych z gornej polki i przeczytaj, co jest napisane z tylu na
    > > etykietce.
    >
    > że to nie ten sklep ? :-)

    Ze klepiesz odpowiedzi, starajac sie byc na sile
    zlosliwo-ironiczna, co w polaczeniu z ignorancja, wypada
    wyjatkowo zalosnie.

    P.S. Przekopujac net przed ta odpowiedzia zalazlem taki tekst:
    http://www.rp.pl/artykul/71460,71831_Siarki_wiecej_w
    _kompocie_niz_w_winie.html
    poczytaj a potem wypisuj bzdury o zelfiksie i
    proszku do pieczenia.

    A potem jednak zapraszam do sklepu i kupno jakiegos wina. Nie jabcoka,
    bo jabcokow wg prawa nawet w Polsce winem nazywac nie wolno.


    --
    PRecz

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1