eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyDynia piżmowa IIRe: Dynia piżmowa II
  • Data: 2010-05-17 17:11:20
    Temat: Re: Dynia piżmowa II
    Od: "atman" <r...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]



    Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości grup
    dyskusyjnych:x82lyetpskgp$.1whz96ogxzwpj.dlg@40tude.
    net...
    > Dnia Mon, 17 May 2010 18:27:55 +0200, atman napisał(a):
    >
    >> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości grup
    >> dyskusyjnych:1h8zrifi01kg8.n4rbuvgais0t$.dlg@40tude.
    net...
    >>> Właśnie jem smażoną na oleju dynię piżmową
    >>
    >> Jakbyś umiała najlepiej opisać jej smak ... ?
    >
    >
    > Smak... Hmmm, taki trochę orzechowy. Miąższ pomarańczowy, bo jest
    > dojrzała.
    > latem używałam tej dyni młodziutkiej, kiedy miąższ był bez ziaren i
    > jasnokremowy - młodziutkie były lepsze, ale i ta "stara" jest cudowna.
    >
    >> I jak dokładnie robiłaś. Tylko w mące i na patelni ?
    >
    > Obrane ze skórki i bez ziaren plastry dyni (grubość ok. 1 cm, nie więcej)
    > posoliłam lekko i obtoczyłam w mące z vegetą, po czym na rozgrzanym oleju
    > smażyłam z obu stron, dosyć długo, nie za szybko i na małym ogniu, żeby
    > środek się usmażył, a wierzch lekko zrumienił.
    >
    > Latem jadłam młodziutką grillowaną, ze skórką (zresztą tak samo robię
    > cukinię, dynię makaronową i paprykę), smarując ją przed obróbką cieplną
    > tylko oliwą/olejem, wymieszanym w vegetą. Robi sie to hurtem, w misce -
    > przesypuje vegetą, potem wlewa oliwę i porusza plastrami. I na grill lub
    > patelnię.

    Skopiowałem, dziękuję ;)

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1