eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyDynia piżmowa IIRe: Dynia piżmowa II
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news.task.gda
    .pl!news.mm.pl!not-for-mail
    From: "atman" <r...@w...pl>
    Newsgroups: pl.rec.ogrody
    Subject: Re: Dynia piżmowa II
    Date: Mon, 17 May 2010 19:11:20 +0200
    Organization: Multimedia Polska SA
    Lines: 33
    Message-ID: <hsrtfp$24ov$1@news.mm.pl>
    References: <1h8zrifi01kg8.n4rbuvgais0t$.dlg@40tude.net> <hsrqub$lq9$1@news.mm.pl>
    <x82lyetpskgp$.1whz96ogxzwpj.dlg@40tude.net>
    NNTP-Posting-Host: host-89-230-208-238.lublin.mm.pl
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Trace: news.mm.pl 1274116409 70431 89.230.208.238 (17 May 2010 17:13:29 GMT)
    X-Complaints-To: a...@m...pl
    NNTP-Posting-Date: Mon, 17 May 2010 17:13:29 +0000 (UTC)
    In-Reply-To: <x82lyetpskgp$.1whz96ogxzwpj.dlg@40tude.net>
    X-Priority: 3
    X-MSMail-Priority: Normal
    Importance: Normal
    X-Newsreader: Microsoft Windows Live Mail 14.0.8089.726
    X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V14.0.8089.726
    X-Antivirus: avast! (VPS 100517-0, 2010-05-17), Outbound message
    X-Antivirus-Status: Clean
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:229163
    [ ukryj nagłówki ]



    Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości grup
    dyskusyjnych:x82lyetpskgp$.1whz96ogxzwpj.dlg@40tude.
    net...
    > Dnia Mon, 17 May 2010 18:27:55 +0200, atman napisał(a):
    >
    >> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości grup
    >> dyskusyjnych:1h8zrifi01kg8.n4rbuvgais0t$.dlg@40tude.
    net...
    >>> Właśnie jem smażoną na oleju dynię piżmową
    >>
    >> Jakbyś umiała najlepiej opisać jej smak ... ?
    >
    >
    > Smak... Hmmm, taki trochę orzechowy. Miąższ pomarańczowy, bo jest
    > dojrzała.
    > latem używałam tej dyni młodziutkiej, kiedy miąższ był bez ziaren i
    > jasnokremowy - młodziutkie były lepsze, ale i ta "stara" jest cudowna.
    >
    >> I jak dokładnie robiłaś. Tylko w mące i na patelni ?
    >
    > Obrane ze skórki i bez ziaren plastry dyni (grubość ok. 1 cm, nie więcej)
    > posoliłam lekko i obtoczyłam w mące z vegetą, po czym na rozgrzanym oleju
    > smażyłam z obu stron, dosyć długo, nie za szybko i na małym ogniu, żeby
    > środek się usmażył, a wierzch lekko zrumienił.
    >
    > Latem jadłam młodziutką grillowaną, ze skórką (zresztą tak samo robię
    > cukinię, dynię makaronową i paprykę), smarując ją przed obróbką cieplną
    > tylko oliwą/olejem, wymieszanym w vegetą. Robi sie to hurtem, w misce -
    > przesypuje vegetą, potem wlewa oliwę i porusza plastrami. I na grill lub
    > patelnię.

    Skopiowałem, dziękuję ;)

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1