eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyDynia piżmowa IIRe: Dynia piżmowa II
  • Data: 2010-05-17 17:01:16
    Temat: Re: Dynia piżmowa II
    Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Dnia Mon, 17 May 2010 18:27:55 +0200, atman napisał(a):

    > Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości grup
    > dyskusyjnych:1h8zrifi01kg8.n4rbuvgais0t$.dlg@40tude.
    net...
    >> Właśnie jem smażoną na oleju dynię piżmową
    >
    > Jakbyś umiała najlepiej opisać jej smak ... ?


    Smak... Hmmm, taki trochę orzechowy. Miąższ pomarańczowy, bo jest dojrzała.
    latem używałam tej dyni młodziutkiej, kiedy miąższ był bez ziaren i
    jasnokremowy - młodziutkie były lepsze, ale i ta "stara" jest cudowna.

    > I jak dokładnie robiłaś. Tylko w mące i na patelni ?

    Obrane ze skórki i bez ziaren plastry dyni (grubość ok. 1 cm, nie więcej)
    posoliłam lekko i obtoczyłam w mące z vegetą, po czym na rozgrzanym oleju
    smażyłam z obu stron, dosyć długo, nie za szybko i na małym ogniu, żeby
    środek się usmażył, a wierzch lekko zrumienił.

    Latem jadłam młodziutką grillowaną, ze skórką (zresztą tak samo robię
    cukinię, dynię makaronową i paprykę), smarując ją przed obróbką cieplną
    tylko oliwą/olejem, wymieszanym w vegetą. Robi sie to hurtem, w misce -
    przesypuje vegetą, potem wlewa oliwę i porusza plastrami. I na grill lub
    patelnię.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1