eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyDyniowo...Re: Dyniowo...
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!wsisiz.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfe
    ed.atman.pl!.POSTED!not-for-mail
    From: Paulinka <p...@w...pl>
    Newsgroups: pl.rec.ogrody
    Subject: Re: Dyniowo...
    Date: Wed, 21 Sep 2011 22:20:43 +0200
    Organization: ATMAN - ATM S.A.
    Lines: 30
    Message-ID: <j5dgv5$trn$1@node2.news.atman.pl>
    References: <15qwogefq8nfv$.1bfzjpi9kf30y.dlg@40tude.net>
    NNTP-Posting-Host: nat3.finemedia.pl
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Trace: node2.news.atman.pl 1316636453 30583 188.122.20.27 (21 Sep 2011 20:20:53
    GMT)
    X-Complaints-To: u...@a...pl
    NNTP-Posting-Date: Wed, 21 Sep 2011 20:20:53 +0000 (UTC)
    User-Agent: Thunderbird 2.0.0.24 (Windows/20100228)
    In-Reply-To: <15qwogefq8nfv$.1bfzjpi9kf30y.dlg@40tude.net>
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:233003
    [ ukryj nagłówki ]

    Ikselka pisze:
    > ...mi :-)
    > http://www.fotosik.pl/u/mazam/album/969608

    Fajne zdjęcia.

    > Z tyłu po lewej, długie, grube, wielkie, ciemnozielone - dynia Lunga di
    > Napoli. Owalne ciemnozielone duże na pierwszym planie - dynia Ambar. Długie
    > zielone ze smugami, po prawej z tyłu - cukinia Lajkonik. Butelkowate
    > kremowe po prawej - dynia piżmowa. Owalne żółte - dynia makaronowa Pyza.
    >
    > Lunga di Napoli (dynia słodka, o którą niegdyś pytałam tutaj) okazała się
    > delikatna, przepyszna - do gotowania, zapiekania i na surowo. Do marynaty
    > chyba zbyt mało spoisty miąższ, ale zamarynuję troszkę, zobaczę. Zupa z
    > niej dziś była niesamowita! I surowe plastry na chleb z masłem posypane
    > solą albo otoczone w mące i powolutku usmażone na oleju - mniam :-)
    > Wątpię tylko, czy się długo przechowa.
    > Ambar, piżmowa i makaronowa - na zimę.
    > Polecam!

    U nas dynia jest sadzona tylko na pestki do późniejszego łuskania. W tym
    roku zresztą tylko symbolicznie.
    Za to za Twoją radą zaczęłam spożywać w nadprogramowych ilościach
    cukinię panierowaną taką z patelni. Świetna rzecz.
    Dzisiaj resztę tej cukinii przerobiłam na leczo wg przepisu W. Łosia.
    IMO najlepszy przepis na leczo.

    --

    Paulinka

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1