eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

  • Data: 2011-09-21 20:10:37
    Temat: Dyniowo...
    Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    ...mi :-)
    http://www.fotosik.pl/u/mazam/album/969608

    Z tyłu po lewej, długie, grube, wielkie, ciemnozielone - dynia Lunga di
    Napoli. Owalne ciemnozielone duże na pierwszym planie - dynia Ambar. Długie
    zielone ze smugami, po prawej z tyłu - cukinia Lajkonik. Butelkowate
    kremowe po prawej - dynia piżmowa. Owalne żółte - dynia makaronowa Pyza.

    Lunga di Napoli (dynia słodka, o którą niegdyś pytałam tutaj) okazała się
    delikatna, przepyszna - do gotowania, zapiekania i na surowo. Do marynaty
    chyba zbyt mało spoisty miąższ, ale zamarynuję troszkę, zobaczę. Zupa z
    niej dziś była niesamowita! I surowe plastry na chleb z masłem posypane
    solą albo otoczone w mące i powolutku usmażone na oleju - mniam :-)
    Wątpię tylko, czy się długo przechowa.
    Ambar, piżmowa i makaronowa - na zimę.
    Polecam!
    --
    XL

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1