-
1. Data: 2009-05-01 17:01:48
Temat: Re: Garnek do gotowania ryżu (elektryczny)
Od: "Tadeusz Jerzy Korsak" <tkorsak@"REMOVE"polbox.com>
> Tydzien temu kupilem sobie garnek do gotowania ryzu (Rice Cooker).
>
> Ma ktos moze sposob na to, aby uniknac przypalania sie ryzu na spodzie
> garnka? Przy kazdym rodzaju powstaje cieniutka przypalona warstwa
> ryzu. Schodzi ona bez problemu jako cienki placek.
Twój garnek do gotowania ryżu musi być po prostu popsuty!
Zrób próbę. wlej do pustego garnka ćwierć szklanki wody i włącz garnek
przykrywając go pokrywką.
Przez otwór w pokrywce wydobywać się będzie chmurka pary.
W momencie gdy chmurka pary zniknie co oznacza że woda się wygotowała, po
paru sekundach garnek się powinien wyłączyć!
Jeżeli tak nie będzie, to czas na reklamację u sprzedawcy.
Musisz sprawdzić czy teflonowana wkładka garnka (garnek właściwy) nie jest
pogięta, musi ona przylegać do wypukłej grzałki wewnątrz obudowy, a czujnik
we środku grzałki (na sprężynie) musi dotykać do dna garnka. Jeżeli tak nie
jest to grzałka będzie się przegrzewać, a ryż przypalać! Po włożeniu wkładki
do garnka trzeba nią "zakołysać", by sprawdzić czy dobrze przylega do
grzałki. Sprawdź czy na dnie garnka bądź też na grzałce nie ma
zanieczyszczeń (ziarnek ryżu, itp).
Czy napewno odmierzasz miarką prawidłową ilość wody do ilości odmierzonego
ryżu? Zasada jest taka: ilość miarek wody = ilość miarek ryżu (suchego) +
1/4 miarki wody.
Rozumiem że gotujesz ryż w garnku z założoną firmową pokrywką z otworem!
Ale to wszystko jest napisane w instrukcji obsługi do garnka!
BTW, gdzie kupiłeś swój garnek do ryżu?
Pozdrowienia!
Tadeusz