eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domRe: Garnek do gotowania ryżu (elektryczny)Re: Garnek do gotowania ryżu (elektryczny)
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.neostrada.pl!a
    tlantis.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl!not-for-mail
    From: "Tadeusz Jerzy Korsak" <tkorsak@"REMOVE"polbox.com>
    Newsgroups: pl.rec.dom
    Subject: Re: Garnek do gotowania ryżu (elektryczny)
    Date: Fri, 1 May 2009 19:01:48 +0200
    Organization: TP - http://www.tp.pl/
    Lines: 34
    Message-ID: <gtfa1m$t5k$1@atlantis.news.neostrada.pl>
    NNTP-Posting-Host: cqd162.neoplus.adsl.tpnet.pl
    X-Trace: atlantis.news.neostrada.pl 1241197431 29876 83.31.235.162 (1 May 2009
    17:03:51 GMT)
    X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
    NNTP-Posting-Date: Fri, 1 May 2009 17:03:51 +0000 (UTC)
    X-Priority: 3
    X-MSMail-Priority: Normal
    X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5512
    X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5579
    X-RFC2646: Format=Flowed; Original
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:110850
    [ ukryj nagłówki ]

    > Tydzien temu kupilem sobie garnek do gotowania ryzu (Rice Cooker).
    >
    > Ma ktos moze sposob na to, aby uniknac przypalania sie ryzu na spodzie
    > garnka? Przy kazdym rodzaju powstaje cieniutka przypalona warstwa
    > ryzu. Schodzi ona bez problemu jako cienki placek.


    Twój garnek do gotowania ryżu musi być po prostu popsuty!
    Zrób próbę. wlej do pustego garnka ćwierć szklanki wody i włącz garnek
    przykrywając go pokrywką.
    Przez otwór w pokrywce wydobywać się będzie chmurka pary.
    W momencie gdy chmurka pary zniknie co oznacza że woda się wygotowała, po
    paru sekundach garnek się powinien wyłączyć!
    Jeżeli tak nie będzie, to czas na reklamację u sprzedawcy.

    Musisz sprawdzić czy teflonowana wkładka garnka (garnek właściwy) nie jest
    pogięta, musi ona przylegać do wypukłej grzałki wewnątrz obudowy, a czujnik
    we środku grzałki (na sprężynie) musi dotykać do dna garnka. Jeżeli tak nie
    jest to grzałka będzie się przegrzewać, a ryż przypalać! Po włożeniu wkładki
    do garnka trzeba nią "zakołysać", by sprawdzić czy dobrze przylega do
    grzałki. Sprawdź czy na dnie garnka bądź też na grzałce nie ma
    zanieczyszczeń (ziarnek ryżu, itp).
    Czy napewno odmierzasz miarką prawidłową ilość wody do ilości odmierzonego
    ryżu? Zasada jest taka: ilość miarek wody = ilość miarek ryżu (suchego) +
    1/4 miarki wody.
    Rozumiem że gotujesz ryż w garnku z założoną firmową pokrywką z otworem!
    Ale to wszystko jest napisane w instrukcji obsługi do garnka!

    BTW, gdzie kupiłeś swój garnek do ryżu?

    Pozdrowienia!
    Tadeusz


Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1