eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieGaz z butli do kuchni a zima.Re: Gaz z butli do kuchni a zima.
  • Data: 2019-11-19 19:48:25
    Temat: Re: Gaz z butli do kuchni a zima.
    Od: Uzytkownik <a...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    W dniu 2019-11-19 o 17:10, Andrzej S pisze:
    > Kuchnie gazowa mam na werandzie, gdzie zimą temperatury
    > są takie jak na podwórku. Gaz działa bardzo słabo.
    > Gdzies słyszałem, że na takie warunki są specjalne
    > mieszanki, lepiej rozprężające się w niskich temperaturach
    > (bodajże czysty propan, nie mieszanka prop - butan)
    >
    > Zaopatruję się w wiejskich punktach i nigdy nie widziałem
    > tam jakiegokolwiek wyboru typu gazu.
    >
    > Wydaje się, że kiedyś nie było takiego problemu. Teraz
    > temperatura troche poniżej zera i gaz praktycznie nie działa.
    >
    > A może jakieś zimowe reduktory?
    >
    > Prosze o trochę światła na zimowe mieszanki i zaopatrywanie się w nie
    >
    > pozdr

    Problemem jest butan, który ma dość wysoką temperaturę wrzenia, bo wrze
    przy -1'C. Gaz do kuchenek to mieszanina propanu i butanu z dużą
    przewagą butanu.

    Propan natomiast ma temperaturę wrzenia -42'C.

    Podczas odgazowywania płynnego gazu, pochłaniane są duże ilości ciepła,
    a to powoduje dodatkowe obniżenie się temperatury butli jak i reduktora
    względem temperatury otoczenia i butan przestaje odgazowywać.

    Aby uniknąć tego problemu to butla musi stać w ciepłym pomieszczeniu lub
    powinno się używać mieszaniny z dużą przewagą propanu lub czysty propan.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1