eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieGaz z butli do kuchni a zima.Re: Gaz z butli do kuchni a zima.
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!goblin1!goblin.
    stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.new
    s.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
    Subject: Re: Gaz z butli do kuchni a zima.
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    References: <qr1459$a3q$1@news.vectranet.pl>
    From: Uzytkownik <a...@s...pl>
    Date: Tue, 19 Nov 2019 19:48:25 +0100
    User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:68.0) Gecko/20100101
    Thunderbird/68.2.2
    MIME-Version: 1.0
    In-Reply-To: <qr1459$a3q$1@news.vectranet.pl>
    Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Content-Language: pl
    Lines: 32
    Message-ID: <5dd438fa$0$514$65785112@news.neostrada.pl>
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 94.254.184.98
    X-Trace: 1574189306 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 514 94.254.184.98:21414
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:557716
    [ ukryj nagłówki ]

    W dniu 2019-11-19 o 17:10, Andrzej S pisze:
    > Kuchnie gazowa mam na werandzie, gdzie zimą temperatury
    > są takie jak na podwórku. Gaz działa bardzo słabo.
    > Gdzies słyszałem, że na takie warunki są specjalne
    > mieszanki, lepiej rozprężające się w niskich temperaturach
    > (bodajże czysty propan, nie mieszanka prop - butan)
    >
    > Zaopatruję się w wiejskich punktach i nigdy nie widziałem
    > tam jakiegokolwiek wyboru typu gazu.
    >
    > Wydaje się, że kiedyś nie było takiego problemu. Teraz
    > temperatura troche poniżej zera i gaz praktycznie nie działa.
    >
    > A może jakieś zimowe reduktory?
    >
    > Prosze o trochę światła na zimowe mieszanki i zaopatrywanie się w nie
    >
    > pozdr

    Problemem jest butan, który ma dość wysoką temperaturę wrzenia, bo wrze
    przy -1'C. Gaz do kuchenek to mieszanina propanu i butanu z dużą
    przewagą butanu.

    Propan natomiast ma temperaturę wrzenia -42'C.

    Podczas odgazowywania płynnego gazu, pochłaniane są duże ilości ciepła,
    a to powoduje dodatkowe obniżenie się temperatury butli jak i reduktora
    względem temperatury otoczenia i butan przestaje odgazowywać.

    Aby uniknąć tego problemu to butla musi stać w ciepłym pomieszczeniu lub
    powinno się używać mieszaniny z dużą przewagą propanu lub czysty propan.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1