-
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!goblin1!goblin.
stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.new
s.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: "Jeffrey" <s...@w...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.dom
References: <m9on53$v0e$1@mx1.internetia.pl>
<1b7vbcrb5sj1b$.2czxxb7xogfo$.dlg@40tude.net>
<m9p4p7$dfc$1@mx1.internetia.pl>
<1onywv1cj28j8$.466q9cca1if$.dlg@40tude.net>
Subject: Re: Groch
Date: Thu, 22 Jan 2015 09:07:35 +0100
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
X-Antivirus: avast! (VPS 150121-1, 2015-01-21), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Lines: 37
Message-ID: <54c0afca$0$21553$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 217.99.48.27
X-Trace: 1421914058 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 21553 217.99.48.27:4181
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:138870
[ ukryj nagłówki ]XL wrote:
> Dnia Wed, 21 Jan 2015 21:51:32 +0100, Tata napisał(a):
>
>> W dniu 2015-01-21 20:02, XL pisze:
>>> Dnia Wed, 21 Jan 2015 17:58:57 +0100, Tata napisał(a):
>>>
>>>> Groch cały łuskany moczyłem cały wieczór, noc, do południa i
>>>> dzisiaj gotowałem go 1,5 godziny. Później dodawałem składniki do
>>>> grochówki, cały czas gotując zupę. W sumie groch gotował się
>>>> ponad
>>>> 2 godziny i dalej jest twardy. Internauci piszą, że wystarczy
>>>> moczyć groch kilka-kilkanaście godzin i gotować 1-1,5 godziny.
>>>> Jak
>>>> UGOTOWAĆ groch, żeby był miękki, a najlepiej, żeby rozgotował
>>>> się?
>>>>
>>>
>>> Skąd mialeś ten groch? - pewnie to jakaś pastewna odmiana.
>>>
>> Stare, kilkuletnie zapasy, kupione w sklepie spożywczym. Ale to
>> chyba
>> nie powód twardości?
>>
>
> Więc mógł na tyle wyschnąć, że potrzebował dłuższego moczenia i/lub
> gotowania. W rozpadnięciu się grochu, który jest nie całkiem
> ugotowany, pomaga rozgniatanie go w garnku tłuczkiem do ziemniaków
> podczas powolnego gotowania. Wykonuje się to tak jak się uda, nie
> trzeba starać się zbyt dokładnie. I gotujemy w większej ilości wody
> i
> bardzo powolutku - to żeby się nie przypalił.
po co tłuc tłuczkiem groch na grochówkę? ma być nie rozpadnięty
przecież
w ogóle to jak czytam przepisy na grochówkę i stoi żeby wziąć groch
połówki to dalej nie czytam
Następne wpisy z tego wątku
- 22.01.15 11:16 Tata
Najnowsze wątki z tej grupy
- Naprawa klimy przenośnej - czy to opłacalne?
- Solution Manual Fluid Mechanics (3rd Ed., R. Hibbeler)
- Solution Manual Programming Massively Parallel Processors : A Hands-on Approach (4th Ed., Wen-mei Hwu, David Kirk, Izzat El Hajj)
- Solution Manual Design of Smart Power Grid Renewable Energy Systems (3rd Ed., Ali Keyhani)
- Solution Manual Numerical Methods in Physics with Python (2nd Ed., Alex Gezerlis)
- Prasa do oleju na użytek domowy
- Re: Jaka ceramika łazienkowa ?
- Re: Regulacja zaworu spustowego spluczki 3/6 l (kolo)
- Re: Zerowatt zx 33 - instrukcja obslugi
- jak dotrzeć do głowicy baterii
- Kuchenka gazowa z regulacją temperatury
- Mleko w ekspresie
- Re: Solutions Manual Advanced Engineering Electromagnetics, 2nd Edition by Constantine A. Balanis
- Klejąca się jak gile z nosa rączka noży FISKARS - jak się pozbyć tej klejącej warstwy?
- BLUM Aventos HF - brak powolnego domykania
Najnowsze wątki
- 2025-03-08 Cięcie wysokich tui
- 2025-03-04 Prunt drogi!
- 2025-02-20 SEMS Portal
- 2025-02-19 Ogrodzenie dla krów szkockich "Highland"
- 2025-02-17 Pompiarze...
- 2025-02-16 Puszka lub gniazdo trójfazowe na balkonie
- 2025-02-14 Zdalne załączanie grzałki bojlera elektrycznego
- 2025-02-12 Drabina rozsuwana
- 2025-02-10 zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- 2025-01-23 Zenek Kapelinder - ?
- 2025-01-23 Zawór grzybkowy - jaki producent
- 2025-01-19 qqqq
- 2025-01-19 Tauron przysyła aneks
- 2025-01-13 Wydajność klimy w obecnych temperaturach
- 2025-01-04 w Nowym Roku 2025r