eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyJak przechowywać orzechy włoskie?Re: Jak przechowywać orzechy włoskie?
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
    .pl!news.nask.org.pl!newsfeed.pionier.net.pl!feeder.erje.net!eu.feeder.erje.net
    !newsfeed.straub-nv.de!zen.net.uk!dedekind.zen.co.uk!newsfeed.neostrada.pl!unt-
    exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTE
    D!not-for-mail
    Date: Sun, 17 Feb 2013 18:57:02 +0100
    From: Jacek <s...@o...pl>
    User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:17.0) Gecko/20130107
    Thunderbird/17.0.2
    MIME-Version: 1.0
    Newsgroups: pl.rec.ogrody
    Subject: Re: Jak przechowywać orzechy włoskie?
    References: <511b5330$0$26681$65785112@news.neostrada.pl>
    In-Reply-To: <511b5330$0$26681$65785112@news.neostrada.pl>
    Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Lines: 15
    Message-ID: <512119ef$0$1223$65785112@news.neostrada.pl>
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 178.43.143.248
    X-Trace: 1361123823 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 1223 178.43.143.248:1640
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:235413
    [ ukryj nagłówki ]

    W dniu 2013-02-13 09:48, rumcajs pisze:
    > Witam
    > Jak zbierać i przechowywać orzech włoskie (owoce nie drzewka) tak aby
    > nie pleśniały i nie kwaśniały.?
    Jak trzymałeś w torbach foliowych, to nie ma się co dziwić, że
    spleśniały. Tak samo by Ci spleśniał w takim worku chleb.
    Ja trzymam orzechy nawet po 3-4 lata bez śladu pleśni w zwykłych
    kartonach bez otworów wentylacyjnych.
    Podstawą jest dobrze wysuszyć po zebraniu. Najlepsze jest słońce, a
    orzechy wysypane jedną warstwą na gazetach. Jak nie ma słońca, to można
    suszyć np. przy kominku, albo na kaloryferach albo w piekarniku nie
    przekraczając 40 st.C (gazowy się nie nadaje). Podczas suszenia co parę
    godzin orzechy przemieszać, żeby się równo suszyły, a przy okazji
    wyczyszczą się z włókiem i zanieczyszczeń.
    Jacek

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1