-
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-0
2.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not
-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Lubczyk.
Newsgroups: pl.rec.ogrody
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <561d145e$0$8370$65785112@news.neostrada.pl>
<5623498e$0$8375$65785112@news.neostrada.pl>
<562358e0$0$659$65785112@news.neostrada.pl>
<mvvn5s$eko$1@news.vectranet.pl>
Date: Sun, 18 Oct 2015 15:29:48 +0200
Message-ID: <1...@4...net>
Lines: 30
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 95.49.6.67
X-Trace: 1445174987 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 658 95.49.6.67:6001
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:239325
[ ukryj nagłówki ]Dnia Sun, 18 Oct 2015 11:01:41 +0200, Dirko napisał(a):
> Hejka. Niestety chyba zostaje tylko mrożenie.
>
> Przygotowanie lubczyku do zamrażania :
> "Najlepszym czasem na zbiór liści i łodyg jest przedpołudnie słonecznego
> dnia. Ścięty lubczyk tylko krótko opłukuję, żeby nie zepsuć jego smaku i
> osuszam w papierowym ręczniku. Palcami obrywam wszystkie zielone listki z
> łodyżek. Siekam drobno i układam w pudełku do zamrażania. Najlepiej siekać
> *bardzo ostrym nożem*, żeby nie miażdżyć listków przy krojeniu. Ze
> zmiażdżonych listków ulotnią się olejki zapachowe, a nasze zapasy staną się
> niepełnowartościowe. Najgrubsze łodygi przycinam na długość pudełka i też
> zachowuję do mrożenia. Najważniejsze, żeby to zrobić zaraz po ścięciu zioła,
> póki nie zwiędnie.
> Po wielu próbach, uważam zamrażanie pokrojonego lubczyku za najlepszy sposób
> na przygotowanie z niego aromatycznych zimowych zapasów. Jest natychmiast
> gotowy do użycia, zachowuje piękny zielony kolor, intensywny smak i zapach.
> Dzięki niemu moje zupy są naprawdę smaczne i bardzo kolorowe. Grube łodygi
> związuję nitką i po ugotowaniu wyławiam z zupy (głównie rosołu). Wbrew
> pozorom grube łodygi lubczyku potrafią oddać wiele aromatu zupie. Suszony
> lubczyk wygląda bardzo nieciekawie i traci prawie cały aromat. Nie polecam
> suszenia."
> Pozdrawiam aromatycznie Ja...cki
>
> http://frosch.blogspot.com/2013/06/ziolowy-ogrod-lub
czyk.html
Owszem, czasem kupuję suszony - tzn kupowalam. Ma zmieniony aromat, w dużej
ilości nawet silny, ale jakiś nieprzyjemny, no nie to.
--
XL https://www.youtube.com/watch?v=wNcV_dHUHSs
Następne wpisy z tego wątku
- 19.10.15 10:37 Trybun
- 19.10.15 14:24 Ikselka
- 20.10.15 14:38 Trybun
- 20.10.15 14:53 Ikselka
- 21.10.15 14:35 Trybun
- 21.10.15 22:26 Ikselka
- 22.10.15 10:24 Trybun
- 22.10.15 16:54 Ikselka
- 24.10.15 15:08 Trybun
- 24.10.15 15:41 Ikselka
- 25.10.15 08:19 Trybun
Najnowsze wątki z tej grupy
- Krzew-drzewo
- Chess
- Vitruvian Man - parts 7-11a
- Vitruvian Man - parts 1-6
- Zmierzch kreta?
- Solution manual Probability, Statistics, and Random Processes for Engineers (4th Ed., Henry Stark & John W. Woods)
- Sternbergia lutea
- Re: Solution Manual Electric Circuits (12th Ed., Nilsson & Riedel)
- Pomarańcza w doniczce
- dracena
- jeszcze raz - co za roślina
- jaka to roślina ?
- Chwastnica w trawniku
- rośliny inwazyjne- walka z wiatrakami?
- aronia na jarząbie coś sie dzieje
Najnowsze wątki
- 2024-11-15 ...a po nocy, przychodzi dzień...
- 2024-11-09 pierdolec na punkcie psa
- 2024-10-18 Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- 2024-10-16 Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- 2024-09-23 Inteligentne oświetlenie schodów
- 2024-09-22 Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-22 Re: Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-18 szukam speca od mini-remontow (w w-wie)
- 2024-09-13 Sezon grzewczy kurła
- 2024-09-11 ogłoszenie widziałem na słupie WN
- 2024-09-10 miałem zły sen
- 2024-09-09 Wilgotnosciomierz?
- 2024-09-08 co się rzuca w oczy w PL
- 2024-09-08 Czyszczenie rur
- 2024-09-06 ale grupa siadła