eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyLubczyk.Re: Lubczyk.
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
    .pl!news.nask.org.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-0
    2.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not
    -for-mail
    From: Ikselka <i...@g...pl>
    Subject: Re: Lubczyk.
    Newsgroups: pl.rec.ogrody
    User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
    MIME-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Reply-To: i...@g...pl
    References: <561d145e$0$8370$65785112@news.neostrada.pl>
    <5623498e$0$8375$65785112@news.neostrada.pl>
    <562358e0$0$659$65785112@news.neostrada.pl>
    <mvvn5s$eko$1@news.vectranet.pl>
    Date: Sun, 18 Oct 2015 15:29:48 +0200
    Message-ID: <1...@4...net>
    Lines: 30
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 95.49.6.67
    X-Trace: 1445174987 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 658 95.49.6.67:6001
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:239325
    [ ukryj nagłówki ]

    Dnia Sun, 18 Oct 2015 11:01:41 +0200, Dirko napisał(a):

    > Hejka. Niestety chyba zostaje tylko mrożenie.
    >
    > Przygotowanie lubczyku do zamrażania :
    > "Najlepszym czasem na zbiór liści i łodyg jest przedpołudnie słonecznego
    > dnia. Ścięty lubczyk tylko krótko opłukuję, żeby nie zepsuć jego smaku i
    > osuszam w papierowym ręczniku. Palcami obrywam wszystkie zielone listki z
    > łodyżek. Siekam drobno i układam w pudełku do zamrażania. Najlepiej siekać
    > *bardzo ostrym nożem*, żeby nie miażdżyć listków przy krojeniu. Ze
    > zmiażdżonych listków ulotnią się olejki zapachowe, a nasze zapasy staną się
    > niepełnowartościowe. Najgrubsze łodygi przycinam na długość pudełka i też
    > zachowuję do mrożenia. Najważniejsze, żeby to zrobić zaraz po ścięciu zioła,
    > póki nie zwiędnie.
    > Po wielu próbach, uważam zamrażanie pokrojonego lubczyku za najlepszy sposób
    > na przygotowanie z niego aromatycznych zimowych zapasów. Jest natychmiast
    > gotowy do użycia, zachowuje piękny zielony kolor, intensywny smak i zapach.
    > Dzięki niemu moje zupy są naprawdę smaczne i bardzo kolorowe. Grube łodygi
    > związuję nitką i po ugotowaniu wyławiam z zupy (głównie rosołu). Wbrew
    > pozorom grube łodygi lubczyku potrafią oddać wiele aromatu zupie. Suszony
    > lubczyk wygląda bardzo nieciekawie i traci prawie cały aromat. Nie polecam
    > suszenia."
    > Pozdrawiam aromatycznie Ja...cki
    >
    > http://frosch.blogspot.com/2013/06/ziolowy-ogrod-lub
    czyk.html

    Owszem, czasem kupuję suszony - tzn kupowalam. Ma zmieniony aromat, w dużej
    ilości nawet silny, ale jakiś nieprzyjemny, no nie to.
    --
    XL https://www.youtube.com/watch?v=wNcV_dHUHSs

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1