eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyLubczyk.Re: Lubczyk.
  • Data: 2015-10-18 11:01:41
    Temat: Re: Lubczyk.
    Od: "Dirko" <j...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Hejka. Niestety chyba zostaje tylko mrożenie.

    Przygotowanie lubczyku do zamrażania :
    "Najlepszym czasem na zbiór liści i łodyg jest przedpołudnie słonecznego
    dnia. Ścięty lubczyk tylko krótko opłukuję, żeby nie zepsuć jego smaku i
    osuszam w papierowym ręczniku. Palcami obrywam wszystkie zielone listki z
    łodyżek. Siekam drobno i układam w pudełku do zamrażania. Najlepiej siekać
    *bardzo ostrym nożem*, żeby nie miażdżyć listków przy krojeniu. Ze
    zmiażdżonych listków ulotnią się olejki zapachowe, a nasze zapasy staną się
    niepełnowartościowe. Najgrubsze łodygi przycinam na długość pudełka i też
    zachowuję do mrożenia. Najważniejsze, żeby to zrobić zaraz po ścięciu zioła,
    póki nie zwiędnie.
    Po wielu próbach, uważam zamrażanie pokrojonego lubczyku za najlepszy sposób
    na przygotowanie z niego aromatycznych zimowych zapasów. Jest natychmiast
    gotowy do użycia, zachowuje piękny zielony kolor, intensywny smak i zapach.
    Dzięki niemu moje zupy są naprawdę smaczne i bardzo kolorowe. Grube łodygi
    związuję nitką i po ugotowaniu wyławiam z zupy (głównie rosołu). Wbrew
    pozorom grube łodygi lubczyku potrafią oddać wiele aromatu zupie. Suszony
    lubczyk wygląda bardzo nieciekawie i traci prawie cały aromat. Nie polecam
    suszenia."
    Pozdrawiam aromatycznie Ja...cki

    http://frosch.blogspot.com/2013/06/ziolowy-ogrod-lub
    czyk.html


Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1