eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieMeble kuchenne - rozterkiRe: Meble kuchenne - rozterki
  • Data: 2010-02-05 14:22:03
    Temat: Re: Meble kuchenne - rozterki
    Od: Kudlaty <p...@g...com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    On 5 Lut, 14:02, "Łukasz C." <a...@r...to> wrote:
    > Fri, 5 Feb 2010 04:39:12 -0800 (PST), Kudlaty napisał(a):
    >
    > > plyta laminowana - zwroc uwage na glebokosc faktury - im glebiej tym
    > > lepsza
    >
    > Niby w jakim sensie lepsza?

    bo laminat jest grubszy a co zatym idzie trwalszy. Niektore laminaty
    sa jak papier. Trzeba uwazac.

    > > twardosc plyty laminowaj jest porownywalna z drewnem egzotycznym -
    > > teak
    >
    > Co rozumiesz pod pojęciem "twardość płyty laminowanej"? Twardość warstwy
    > zewnętrznej, wewnętrznej, warstwy melaminowanego papieru? Nie rozumiem
    > dlaczego do porównania bierzesz teak (nie wyróżnia się niczym szczególnym w
    > tej materii). Takie porównanie zupełnie niczego nie wnosi.

    Twardosc plyty laminowanej jest tym samym co twardosc stali. Im wiecej
    tym lepiej. Niektorzy robia blaty drewniane i kryja lakierem. Z tego
    co mozna poczytac w sieci to twardosc drewna z lakierm jest slabsza
    niz dobrej plyty laminowanej.
    Druga sprawa to scieralnosc. Zwyklym testem jest np ruszanie myszki na
    blacie meblowym. Dobra plyta wytrzyma 10 lata, slaba z plytka faktura
    tylko 3 lata. /Testy mozna zobaczyc sobie w pracy pod myszka/


    > > blaty granitowe sa zbyt drogie a po jakims czasie i tak kuchnia
    > > zamienia sie w najorsze pomieszczenie w domu.
    >
    > Co znaczy "zbyt drogie"? Dlaczego?
    > I jakie to "najorsze" pomieszczenie?

    Kuchnia jest najbardziej eksploatowanym pomieszczeniem w domu, pozniej
    lazienka. Jesli ktos jest sam i uzywa kuchni dla przygotowania herbaty
    to inna bajka. Natomiast jesli jest rodzina np 2+3 gdzie dzieci sa rok
    po roku to przez pierwsze lata kuchnia jest niszczona doszczetnie. Np
    Szafki otwierane w cyklu 60 razy na h sa po pewnym czasie
    zmasakrowane.

    > > Blaty lepiej przeznaczone do tego celu plyty laminowane.
    >
    > Dlaczego lepiej? Taniej na pewno. Ale efekt i właściwości nie ten sam. Żeby
    > nie było, nie mam nic przeciwko blatom laminowanym HPL.
    >
    > > Jesli chcesz na lata to spojrz jak sa zrobione kuchnie profesjonalne w
    > > restaturacjach. To mozna powiedziec ze jest na lata. Jesli zrobisz
    > > inaczej to wpakujesz wiecej kasy niz trzeba.
    >
    > Bzdura. W restauracjach takie a nie inne rozwiązania wynikają z różnych
    > priorytetów, potrzeb i wymogów niż w zwyczajnej kuchni.

    priorytet to trwalosc i czystosc. Reszta jest nieistotna. Dlatego sa
    kuchnie z nierdzewki. W domu niektorzy tez siedza w kuchni 12 h/dobe a
    czasami nawet wiecej aby przygotowywac karme dla rodziny.
    Odnosnie blatu granitowego. Jak tluklem w swieta 6 karpi dla rodziny /
    odcinanie lba nozem i walenie mlotkiem w noz/ to majac blaty z granitu
    kazde uderzenie byloby dla mnie cierpieniem.
    Jesli ktos sie decyduje na blat graniotwy to trzeba przewidziec
    solidne podparcie oraz miec na uwadze eksloatacje typu pozostawienie
    ostwartego flamastra.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1