eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domMikrofala -proszę o radęRe: Mikrofala -proszę o radę
  • Data: 2009-09-09 20:59:59
    Temat: Re: Mikrofala -proszę o radę
    Od: Arte <a...@s...info.pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    kris pisze:
    > Użytkownik "Paweł Muszyński" <p...@b...wytnijto.org> napisał w
    > wiadomości news:h887qq$koc$1@inews.gazeta.pl...
    >>> Ale nie porównuj potraw świeżych z podgrzanymi.
    >
    > Ale mikrofala słuzy do podgrzewamnia przecież

    No niekoniecznie, a nawet bardzo niekoniecznie. :)

    Mój piekarnik z funkcją mikrofali ma na przykład wiele fajnych programów
    z wykorzystaniem mikrofal. Bardzo często gotuje tak świeże ziemniaki. Do
    szklanego naczynia z pokrywką wkładam obrane, pokrojone i umyte
    ziemniaki. Na każde 100 gram dodaję dwie stołowe łyżki wody i lekko sole
    tą wodę. Całość do wnętrza mikrofali/piekarnika i wybieram program
    gotowania ziemniaków, podaję wagę i włączam. Po około 7-10 minutach (w
    zależności od ilości) są gotowe i bardzo smaczne ziemniaki! Normalnie
    gotowane w wodzie nigdy nie wychodzą takie dobre. Dodatkowo są o wiele
    zdrowsze, gdyż proces gotowania jest o wiele krótszy bo gotują się w
    parze, zatem składniki mineralne i witaminy nie wygotowywują się tak jak
    przy tradycyjnym gotowaniu w garnku i w wodzie.


    >
    >> Schabowy podgrzany, obojętnie czy w mikrofali, czy na patelni, jest gorszy
    >> od świeżo usmażonego.
    >
    > W mikrofali go nie usmażysz- musisz podgrzać juz usmazonego;))

    Dokładnie

    >
    >> Ziemniaki z mikrofali faktycznie mają dziwny smak.

    Ale to dotyczy tylko i wyłącznie odgrzewanych ziemniaków! A podajcie mi
    sposób innego podgrzewania już ugotowanych ziemniaków? Pzrecież nie
    wrzucisz ich ponownie do garnka z wodą. :P Chyba tylko w parowarze, ale
    tam też odgrzewane są dziwne.

    Najczęstszym i najsmaczniejszym wykorzystaniem już ostygniętych
    ziemniaków jest ich usmażenie. :)


    >>
    >> Natomiast wszelkiej maści zupy i gulasze z mikrofali nie są złe...
    >>
    > Co do zup zgoda. Gulasze/mieso tu r óżnica jest odczuwalna.

    Podgrzewanie mikrofalowe powoduje bardzo mała stratę wody z potrawy,
    gdyż grzanie zaczyna się niejako od środka potrawy, gdy podczas np.
    smażenia ciepło przenika od zewnątrz do środka. (Mikrofale tak na prawdę
    podgrzewają tylko wodę zawarta w potrawie!) Zatem smażone zawsze będą na
    wierzchu o wiele bardziej suche. Po prostu, trzeba zdawać sobie sprawę,
    że gotowanie mikrofalowe rządzi się innymi prawami i niektóre potrawy
    nie nadają się do takiego gotowania a inne wręcz są jakby do niego
    stworzone. Właśnie dzięki temu, że mikrofale ogrzewają pojemnościowo,
    przeto wyśmienicie podgrzewają wodę i płyny.

    Arte

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1