-
Data: 2021-07-11 12:53:35
Temat: Re: Nowy ładPIS: dom do 70 m2 bez pozwoleniai kierownika budowy
Od: Uzytkownik <a...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]W dniu 2021-07-11 o 00:37, Zenek Kapelinder pisze:
> sobota, 10 lipca 2021 o 23:38:15 UTC+2 Uzytkownik napisał(a):
>> W dniu 2021-07-10 o 22:33, Kris pisze:
>>> sobota, 10 lipca 2021 o 21:58:52 UTC+2 Uzytkownik napisał(a):
>>>> W dniu 2021-07-10 o 08:44, Kris pisze:
>>>>> sobota, 10 lipca 2021 o 06:45:39 UTC+2 Uzytkownik napisał(a):
>>>>>> ?
>>> ?
>>>> Chamstwo to nie tylko wulgaryzmy, ale także wszelkie złośliwości, sarkazmy,
drwina i wymyślane kłamstwa.
>>> Po raz kolejny prosze- daj linka gdzie wobec Ciebie byłem chamski i/ lub
kłamałem.
>>> Ps
>>> Przejrzyj kilka ostatnich Swoich postów chociażby na tej grupie
>>> Wulgaryzmy i chamskie teksty tam są czy nie?
>>> No i bzdurzysz odnośnie Twoich dyskusji, pomijając Zenka zawsze chamstwo pierwsze
z Twojej strony jest.
>>> Chcesz linki to podlinkuje jakby co.
>> Ależ proszę bardzo, pierwsza z brzegu dyskusja nawet w tym wątku:
>>
>>
>> W dniu 2021-07-01 o 22:39, Kris pisze:
>>> środa, 30 czerwca 2021 o 21:21:54 UTC+2 Uzytkownik napisał(a):
>>>> Tak się składa, że niedawno robiłem swojemu chrześniakowi podłogówki.
>>> Kolejnej Twojej opowieści dziwnej treści start...
>>>> Robiły nas 4 osoby. O ile samo rozłożenie ogrzewania podłogowego zajęło
>>>> nam niecałe 3 dniówki o tyle układanie styropianu zajęło nam prawie 3
>>>> tygodnie pracy w 3-4 osoby codziennie po ok. 10 godzin przez 6 dni w
>>>> tygodniu.
>>> To już po raz kolejny przestaje mnie dziwić że inwestorzy pogonili Ciebie.
>>> Układanie styro na posadzce 50 roboczodnioeek czy tam 600 godzin
>>> ?
>>> Chcesz ilością głupoty przebić wątek o wodnym chlebie?
>>> Nie tak dawno blazniles się o tym rzekomym domu chrześniaka w temacie PC i fv i
Myjek Ciebie prostował ale tutaj to przesadziłeś ostro po raz kolejny
>> Nie zrozumiałeś o czym była mowa w tej dyskusji i dlaczego tak długo
>> szło nam układanie tego styropianu, ale od razu w chamski sposób mnie
>> zaatakowałeś, przytaczając kłamstwa debila, który sobie wymyślił
>> historyjkę o "wodnym chlebie" i ją teraz serwuje. Historyjka, która jest
>> zmyślona, bo zenuś nie zrozumiał o czym ja pisałem i co liczyłem, tak
>> jak Ty nie zrozumiałeś o co chodziło w tym styropianie. Tutaj niczym się
>> nie różnicie od siebie: jednakowo wychodzicie na idiotów, jednakowo
>> jesteście chamscy i jednakowo jesteście wredni i złośliwi.
>>
>> Zaserwowałeś w swojej wypowiedzi chamstwo i kłamstwa, bo:
>>
>> - ani mnie nie pogonili inwestorzy. Nie znasz mnie, nie znasz mojego
>> warsztatu, ani mojej wiedzy, ani umiejętności, ani relacji z moimi
>> klientami. Na jakiej podstawie mnie sądzisz i oceniasz. Kto Ci dał takie
>> prawo?
>>
>> - ani też prawdą nie jest to, że potrzebuję tyle czasu na ułożenie
>> styropianu, a to, że tak wyszło było spowodowane tym, że trzeba było
>> prawie w każdej płycie styropianu wycinać bruzdy, a w wielu płytach tych
>> bruzd było po kilka w różnych kierunkach. Dałem to jako przykład jak
>> pracochłonne jest takie wycinanie styropianu, które proponował zenuś
>> jako tanie budowanie licząc, że przyjdą robole-frajezy i mu to będą
>> wycinać za damski ch... Ale Ty zamiast wyśmiać zenusia, bo była to jedna
>> z jego największych głupot to mu do dupy włazisz bez wazeliny i się do
>> mnie przypierdalasz.
>>
>> - ani prawdą nie jest, że Myjk mnie prostował, bo nie można prostować
>> tego co było faktem tzn. podałem ceny takie, jakie usłyszałem od kilku
>> lokalnych firm w tym od kolegi, który prowadzi taką firmę. To tak jak
>> byś próbował zmienić fakty.
>>
>> - ani też prawdą nie jest historyjka o wodnym chlebie, którą sobie zenuś
>> wymyślił, ale fajnie można taką głupotą komuś dopierdolić. Ale tego typu
>> historyjki tylko świadczą o głupocie tych co je powtarzają.
>>
>>
>> Ustosunkuj się więc do swojej wypowiedzi i przekonaj mnie, że nie była
>> ona z Twojej strony chamskimi złośliwościami.
>>
>> Czekam też, abyś teraz wskazał choć jedną moją wypowiedź, w której jako
>> pierwszy komuś ubliżyłem lub kogoś obraziłem lub wyśmiewałem. Jeżeli
>> masz odrobinę rozumu i honoru i nie przedstawisz mi takiej, mojej
>> wypowiedzi to będziesz miał na tyle odwagi, że mnie przeprosisz za swoje
>> chamstwo i szerzenie kłamstw pod moim adresem.
> Nie wymyśliłem chuju osrany historyjki o wodnym chlebie. Napisałeś że do zrobienia
ciasta do chleba potrzeba 20% mąki i 80% wody. I że to się potem piecze w
temperaturze 180 stopni i zużywa 1,5kWh prądu. Jedyne co mnie może powstrzymać przed
odpisywaniem to prawdopodobieństwo że masz rodzinę. I na niej odbijasz swoje życiowe
porażki. Znałem kiedyś kogoś takiego jak ty. Jak się z nim zgadzać nawet jak kłamał,
opowiadał pierdoły kto to w ogień by za takiego poszedł. Ale jak tylko zwróciło mu
się uwage nawet w prostej sprawie to wróg do końca życia. Do tego za według niego
doznane krzywdy mścił się na żonie i dzieciach. Znał się dokładnie na wszystkim jak
ty. On był chory na schizofrenię. Ty też jesteś na nią chory.
Widzę po nocach nie możesz spać, aby tylko nakłamać.
20% mąki i 80% wody to są twoje chore wymysły. Kłamiesz i manipulujesz
wartościami jak ci pasuje.
Popierdoliło ci się sklerotyku z moim opisem robienia zakwasu/zaczynu, a
napisałem, że robiąc zakwas zaczynam od wsypania 200g mąki i wlania 400g
wody.
Zakwas się hoduje przez kilka dni, codziennie dosypując kolejne porcje
mąki i dolewając wody. Jednorazowa hodowla zakwasu starcza na upieczenie
2-3 dużych bochenków chleba. Zakwas dzieli się na 3-4 porcje. Do każdej
porcji dosypuje się świeżej mąki, dolewa się wody. Z 3/4 i wyrabia się
ciasto, a 1/4 pozostawia do wyhodowania kolejnej porcji zakwasu na
kolejne pieczenie za kilka dni.
Oczywiście podczas hodowania zakwasu, woda częściowo odparowuje wraz z
gazami (dwutlenkiem węgla). Ile jej odparowuje to nie wiem, bo nigdy mi
nie przyszło do głowy, aby to zmierzyć.
Zakwas ma konsystencję lejącej się papki, podobnej do ciasta
naleśnikowego i stanowi od 1/4 do 1/2 całej masy bochenka chleba.
Pozostała część to świeża mąka. W zależności czy chcemy mieć chleb
bardziej żytni czy bardziej pszenny oraz czy ma być bardziej czy mniej
razowy. Mniej czy bardziej kwaśny. Bochenki się wyrabia dosypując mąkę i
dolewając wody "na oko" tak, aby konsystencja ciasta była mocno
plastyczna, ale żeby się nie rozlewała.
Bochenki te wędrują do piekarnika, który prowadzi cały proces wyrastania
ciasta i wypieku chleba. W trakcie pieczenia do zbiornika piekarnika
wlewa się wodę, ponieważ piekarnik w odpowiednich momentach wytwarza
parę wodną, aby chleb się zbytnio nie spiekł. Podczas jednego wypieku,
piekarnik zużywa ok. 1/4 litra wody do produkcji pary.
Piekarnik piecze chleb w temperaturze 180'C. Dokładnie taki sam proces
pieczenia odbywa się w dobrych piekarniach. Tyle, że tam nierzadko
temperatura w piecu przekracza 200'C no i skala jest nieco większa. Tak
się składa, że przez kilkanaście lat naprawiałem automatykę w jednej
piekarni. Wymieniałem im czujniki i regulatory, czasami te regulatory im
naprawiałem po stronie elektronicznej. Czasami się wymieniało lub
odkamieniało wytwornice pary wodnej czy napędy pieców obrotowych i
mieszalników tzw. miesiarek.
Nie interesuje mnie jak ty pieczesz, bo ty nie pieczesz chleba tylko
bułkę drożdżową. Ja natomiast opisywałem wypiek prawdziwego chleba i
liczyłem koszty wypieku prawdziwego chleba, włącznie ze zrobieniem
zakwasu. W chlebie najsmaczniejsza jest chrupiąca, ale nie spieczona
skórka, której nigdy nie uzyskasz w maszynce do wypieku bułek.
Nadal uważam, że wypiek chleba w domu nie jest tańszy niż koszt zakupu
chleba z piekarni. Piekę tylko dlatego, że wiem co upiekłem, a po drugie
chleb taki jest o wiele smaczniejszy od tego kupnego.
To co ty pieczesz to syf, który niczym się nie różni od tych dmuchanych
bułek ze sklepu z masówki. Choć nie, te bułki ze sklepu są smaczniejsze.
Mają smaczniejszą skórkę, bo są wypiekane w piecu.
Powtarzam kolejny raz. Wsypanie porcji mąki pszennej do maszynki,
dodanie trochę wody, oleju, dosypanie soli, drożdży czy proszku do
pieczenia itd. to nie jest wypiek chleba. To jest wypiek bułki.
Spróbuj choć raz upiec prawdziwy chleb na prawdziwym zakwasie, a dopiero
zrozumiesz o czym pisałem. Ale od razu ci powiem, że takiego chleba nie
da się upiec w maszynce. Do tego musi być piec lub piekarnik, bo taki
chleb mocno wyrasta, a pomimo wyrastania jego konsystencja jest dość
zwarta i taki chleb jest mocno sycący. Zjesz kromkę czy dwie i czujesz
się pełny.
Co zaś się tyczy twoich pierdół, które pisałeś na grupach to gdybym tu
za każdym razem je wytykał to nikt już by nie mógł podyskutować na
grupach, bo ich wypowiedzi ginęłyby w gąszczu twojej głupoty, którą piszesz.
Następne wpisy z tego wątku
- 11.07.21 13:15 Jarosław Sokołowski
- 11.07.21 15:29 Kris
- 11.07.21 15:42 Uzytkownik
- 11.07.21 15:52 Kris
- 11.07.21 15:57 Uzytkownik
- 11.07.21 15:58 Uzytkownik
- 11.07.21 16:47 Kris
- 11.07.21 17:48 ąćęłńóśźż
- 11.07.21 17:49 Uzytkownik
- 11.07.21 17:53 Uzytkownik
- 11.07.21 17:53 Uzytkownik
- 11.07.21 17:53 Uzytkownik
- 11.07.21 17:53 Uzytkownik
- 11.07.21 17:53 Uzytkownik
- 11.07.21 17:55 Uzytkownik
Najnowsze wątki z tej grupy
- Co tam u Was
- Deweloper przegral w sadzie musi zwrócic pieniądze Posypia sie kolejne pozwy?
- Cicha noc...
- 9. Raport Totaliztyczny: Sprawa moich pomysłów na pracę doktorską które przekazałem PW, a które sprzedano do WB
- Problem z wilgotnością
- Pómpy ciepła darmo rozdajoo
- Rura kanalizacja konceptu Franke = problem
- ...a po nocy, przychodzi dzień...
- pierdolec na punkcie psa
- Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- Inteligentne oświetlenie schodów
- Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- Re: Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- szukam speca od mini-remontow (w w-wie)
Najnowsze wątki
- 2025-01-01 Co tam u Was
- 2024-12-28 Deweloper przegral w sadzie musi zwrócic pieniądze Posypia sie kolejne pozwy?
- 2024-12-24 Cicha noc...
- 2024-12-08 9. Raport Totaliztyczny: Sprawa moich pomysłów na pracę doktorską które przekazałem PW, a które sprzedano do WB
- 2024-12-05 Problem z wilgotnością
- 2024-11-29 Pómpy ciepła darmo rozdajoo
- 2024-11-24 Rura kanalizacja konceptu Franke = problem
- 2024-11-15 ...a po nocy, przychodzi dzień...
- 2024-11-09 pierdolec na punkcie psa
- 2024-10-18 Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- 2024-10-16 Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- 2024-09-23 Inteligentne oświetlenie schodów
- 2024-09-22 Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-22 Re: Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-18 szukam speca od mini-remontow (w w-wie)