-
Data: 2010-11-25 15:43:10
Temat: Re: Palenie gałęzi i liści
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]Dnia Sat, 20 Nov 2010 20:32:48 +0100, Krystyna napisał(a):
> Dnia 20-11-2010 o 09:21:32 Johnny <j...@p...pl> napisał(a):
>
>>
>>>> Gorszy od palenia gałęzi jest smród palonego tłuszczu wyciekającego z
>>>> grillowanych kiełbasek. Można sie udusić.
>>
>> Ja tam sie nie znam, bo ze wsi jezdem, i mnie palone gałęzie pachną
>> normalnym ogniskiem, a tłuszczyk z grilowanych kiełbasek też ma swój
>> urok, no i oczywiście wspaniale pachnie...
>>
>>
>>> Też tak uważam. Dlatego u siebie nie grilluję (nie lubię wdychać ani
>>> zjadać
>>> rakotwórczych produktów spalania), z grilla korzystam okazjonalnie,
>>> kiedy
>>> nie mam innego wyjścia - np będąc zaproszona na grillowe spotkania u
>>> znajomych.
>>
>
> Rozumiem, że na grillowym spotkaniu u znajomych nie przeszkadzają ci
> "rakotwórcze produkty spalania"?
Te grillowe spotkania nie są nagminne, więc potrawy grillowane nie stanowią
o żywieniu w tym towarzystwie (w odróżnieniu od tego, co zauważam w każdy
weekend na większosci podwórek w okolicy oraz ogólnie na terenach
rekreacyjnych) - mamy też inne preteksty do spotkań, niż grillowanie, ot np
spotkania u mnie przy stole (zero grilla), kino, teatr albo taneczne
wieczorki w klubie :-)
> Mięso, wędlinę i inne grillowane przysmaki należy przyrządzać NA TACKACH
> LUB ZAWIJAĆ W FOLIĘ.
> "Grillowanie jest jedną z najlepszych obróbek technologicznych mięsa" bo
> część tłuszczu się wytopi i go nie zjemy. Natomiast " tłuszcz skapujący
> bezpośrednio na żar jest bardzo szkodliwy. Zetknięcie z węglem drzewnym
> powoduje, że tworzą się węglowodory aromatyczne, które unoszą się i
> osadzają na mięsie. Temu procesowi zapobiegają tacki do grilowania"
Dlatego nie grilluję - wolę stalową lub zeliwną albo emaliowaną patelnię w
domu, niż aluminium na grillu - czytałas coś o związkach powstających w
wyniku kontaktu przegrzanego aluminium z solą i kwasami oraz tym wszystkim
"bógwiczym", zawartym w grillowych produktach, zwłaszcza tych wygodnych,
wiec masowo kupowanych przed weekendem półfabrykatach z supermarketu?
A opowieść o zbawczej roli tacek jest zwykłym chwytem marketingowym -
węglowodory aromatyczne unosząc się są w powietrzu są natychmiast chłodzone
i świetnie się skraplają wprost nad tymi tackami i mięsem, także owe
dziurki je swietnie przepuszczają. Chyba, ze ktoś powiedział im, zeby
omijały te dziurki i leciały bokiem :-)
Najnowsze wątki z tej grupy
- Cięcie wysokich tui
- Krzew-drzewo
- Chess
- Vitruvian Man - parts 7-11a
- Vitruvian Man - parts 1-6
- Zmierzch kreta?
- Solution manual Probability, Statistics, and Random Processes for Engineers (4th Ed., Henry Stark & John W. Woods)
- Sternbergia lutea
- Re: Solution Manual Electric Circuits (12th Ed., Nilsson & Riedel)
- Pomarańcza w doniczce
- dracena
- jeszcze raz - co za roślina
- jaka to roślina ?
- Chwastnica w trawniku
- rośliny inwazyjne- walka z wiatrakami?
Najnowsze wątki
- 2025-03-08 Cięcie wysokich tui
- 2025-03-04 Prunt drogi!
- 2025-02-20 SEMS Portal
- 2025-02-19 Ogrodzenie dla krów szkockich "Highland"
- 2025-02-17 Pompiarze...
- 2025-02-16 Puszka lub gniazdo trójfazowe na balkonie
- 2025-02-14 Zdalne załączanie grzałki bojlera elektrycznego
- 2025-02-12 Drabina rozsuwana
- 2025-02-10 zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- 2025-01-23 Zenek Kapelinder - ?
- 2025-01-23 Zawór grzybkowy - jaki producent
- 2025-01-19 qqqq
- 2025-01-19 Tauron przysyła aneks
- 2025-01-13 Wydajność klimy w obecnych temperaturach
- 2025-01-04 w Nowym Roku 2025r