eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowaniePłyta indukcyjnaRe: Plyta indukcyjna
  • Data: 2010-11-06 08:09:59
    Temat: Re: Plyta indukcyjna
    Od: "Jan Werbinski" <jaś@tralala.bez.maj.la> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    żytkownik "Ghost" <g...@e...pl> napisał w wiadomości
    news:ib0gpe$56j$1@mx1.internetia.pl...
    >
    > Użytkownik "Jan Werbinski" <jaś@tralala.bez.maj.la> napisał w wiadomości
    > news:4cd33f5a$0$27046$65785112@news.neostrada.pl...
    >> Użytkownik "Filip Ozimek" <f...@m...polbox.pl> napisał w wiadomości
    >> news:iav33b$4fj$1@inews.gazeta.pl...
    >>>W dniu 2010-11-04 18:17, Jan Werbinski pisze:
    >>>> Uzytkownik "Ghost" <g...@e...pl> napisal w wiadomosci
    >>>> news:iaucfr$h0k$1@mx1.internetia.pl...
    >>>>>
    >>>>> Uzytkownik "Kadar" <o...@g...com> napisal w wiadomosci
    >>>>> news:65451089-4b7f-4629-b624-939de833c4c0@x42g2000yq
    x.googlegroups.com...
    >>>>>
    >>>>>> To po pierwsze a po secundo wszyscy kucharze nauczyli sie gotowac na
    >>>>>> ogniu i przepisy (te prawdziwe) sa dostosowane do warunkow ogniowych
    >>>>>> dlatego gdyby zmienili na indukcyjne wszyscy kucharze musieliby sie
    >>>>>> uczyc gotowac od poczatku.
    >>>>>
    >>>>> Nie. W telewizorni nie jeden kucharz mowil wlasnie o mocy, jest po
    >>>>> prostu czasem niezbedna.
    >>>>
    >>>> W warunkach domowych moc indukcji 3-5kW mozna uzyskac wylacznie wielkim
    >>>> palnikiem, takim co ma 7-10 kW. Polowa mocy idzie w powietrze.
    >>>
    >>> Jaka jest zatem sprawność układu płyta indukcyjna->garnek? Czy te 3-5kW
    >>> to moc jaką ciągnie kuchenka z sieci czy moc która już ląduje w garnku?
    >>
    >> Moc w indukcji jest na moje amatorskie oko zużywana do 10% na
    >> elektronikę,
    >> 90% idzie w dno garnka, a stamtąd w potrawę. Zupa ogrzewa ścianki garnka
    >> i
    >> dopiero wtedy powietrze.
    >
    > Znaczy z dna do scianek cieplo nie ma bezposrednio przejscia, a wylacznie
    > przez zupe?


    W skrócie: nie ma.

    Odpowiedź dokładna dla przemądrzałych, ale jednak głupich upierdliwców:
    ciepło przechodzi głownie przez potrawę, pomijalnie mała ilość przez ścianki
    bezpośrednio z dna, podobnie jak pomijalnie mała ilość ciepła przechodzi od
    szumu wentylatora, który wywołuje drgania powietrza, a owe drgania po
    odbiciu od ściany pomieszczenia trafiają w ścianki garnka i tracą swoją
    energię kinetyczną zamieniając ją na ciepło. W następnym mailu poruszę
    wpływ grubości ścian kuchni i kształtu garnka na bilans cieplny zupy
    poprzez uwzględnienie ilości promieniowania kosmicznego i aktywności
    słonecznej.

    --
    Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
    Prywatna http://www.janwer.com/
    Nasza siec http://www.fredry.net/

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1