eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domPlyta indukcyjna kontra ceramiczna lub gazowa???Re: Plyta indukcyjna kontra ceramiczna lub gazowa???
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!news.nask.pl!news.nask.
    org.pl!plix.pl!newsfeed1.plix.pl!wsisiz.edu.pl!newsfeed.atman.pl!not-for-mail
    From: Sebcio <s...@n...net>
    Newsgroups: pl.rec.dom
    Subject: Re: Plyta indukcyjna kontra ceramiczna lub gazowa???
    Date: Tue, 24 Mar 2009 10:30:46 +0100
    Organization: ATMAN
    Lines: 67
    Message-ID: <gqa18g$uhm$1@node1.news.atman.pl>
    References: <gq3p17$nrf$1@news.onet.pl>
    NNTP-Posting-Host: extra.axes.com.pl
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Trace: node1.news.atman.pl 1237878864 31286 194.181.196.66 (24 Mar 2009 07:14:24
    GMT)
    X-Complaints-To: u...@a...pl
    NNTP-Posting-Date: Tue, 24 Mar 2009 07:14:24 +0000 (UTC)
    User-Agent: Thunderbird 2.0.0.21 (Windows/20090302)
    In-Reply-To: <gq3p17$nrf$1@news.onet.pl>
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:109655
    [ ukryj nagłówki ]

    Kris pisze:

    > Ceramiczna czy indukcyjna?

    Indukcyjna.

    > dlaczego?

    Indukcyjna nie ma bezwładności cieplnej - natychmiast rozgrzewa
    naczynie i natychmiast przestaje, jeśli ją wyłączysz. Ta cecha pozwala
    na zrobienie jajecznicy w której białko jest ścięte a żółtko półpłynne -
    takie cuda możliwe są jeszcze tylko na kuchni gazowej.
    Indukcyjna ma dużo większą sprawność, ponieważ cała energia
    przekazywana jest do naczynia zamiast wpierw podgrzewać samo pole.
    Dzięki temu płyta indukcyjna jest porównywalna w kosztach z gazową.
    Indukcyjna jest bezpieczna, ponieważ włączone pole na którym nie stoi
    naczynie zostaje zimne. Ponadto płyta nagrzewa się od naczynia a nie
    sama w sobie, dzięki czemu po zakończeniu kucharzenia szybko stygnie,
    nie mówiąc o tym że nagrzewa się do temperatury niższej niż spód
    naczynia - w ceramicznej jest odwrotnie. W związku z tym nic się nie
    przypala, nawet jeśli coś się wyleje to wystarczy zmyć.
    Indukcyjna pozwala na momentalne zagotowanie wody - pod tym względem
    jest bezkonkurencyjna.

    > co jest wazne przy takiej plycie (funkcje, prarametry itp)
    > na co zwrocic uwage przy kupnie?

    Na cenę i serwis. Co do funkcji, musisz się naprawdę zastanowić co Ci
    potrzebne i tylko tym się kierować. To nie komputer, by miał masę
    funkcji. Nawet najtańsza płyta będzie miała tzw. power boost,
    odpowiednio dużo stopni grzania, blokadę klawiatury i timer. Co więcej
    będzie Ci potrzebne ?

    > Jakie zasilanie 220/380 ale w bliku ciezko o 380V?

    Płyty zasilane są zawsze z 230V, przy czym mają możliwość obciążenia
    dwóch faz - wówczas podłączasz do gniazda trójfazowego ale nadal
    pobierasz z niego 230V. Dlatego w bloku możesz połączyć razem oba fazowe
    przewody płyty i podłączyć do jednej fazy - musisz zwykle jednak
    poprowadzić osobne zasilanie od skrzynki do kuchni, z zabezpieczeniem 32A.

    > roznice w cenie sa znaczne od ok 1000 do prawie 3000 te najbardziej
    > popularne - skad takie roznice lub ktore funkcje przemawiaja za wydaniem
    > wiekszej gotowki i sa wazne a ktore mozna odpuscic

    Płaci się za funkcje i za markę. "Flaki" zwykle są identyczne,
    generalnie płyta indukcyjna jest prosta konstrukcyjnie. Ja mam taniego
    Mastercooka kupionego w Megamedia w jakiejś promocji z piekarnikiem i
    jestem bardzo zadowolony - z jednego i z drugiego.

    > no i najwazniejsze
    > koszty uzytkowania

    Porównywalne z gazem i zależne od posiadanej taryfy. W przypadku taryfy
    dwustrefowej płyta indukcyjna może być tańsza niż w przypadku gazu. Jak
    poszukasz w archiwum grupy, znajdziesz wątek o płytach w której podałem
    dokładne kalkulacje oparte o praktykę.

    > gotujemy raczej poznym popoludniem obiado-kolacje, w weekend czasem cos
    > wiecej

    Zastanów się nad wyborem taryfy G12w i weź indukcję. No i w żadnym
    wypadku nie bierz płyty kombi - 2x2, czyli dwa pola indukcyjne i dwa
    ceramiczne. Podzielisz zalety płyt przez dwa i połączysz razem ich wady.


    --

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1