eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowaniePodgrzewacz przepływowyRe: Podgrzewacz przepływowy
  • Data: 2010-10-27 13:20:42
    Temat: Re: Podgrzewacz przepływowy
    Od: "kogutek" <k...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    > On 27.10.2010 01:49, kogutek wrote:
    >
    > > A jak wykorzystasz fakt że bojlery mają zbiorniki ciśnieniowe. I że 4 atmosfery
    > > spokojnie jakiś czas wytrzymują. To możesz mieć 15 litrów wody o temperaturze
    > > 200 stopni. Na wannę wystarczy. Że też nikt na to jeszcze nie wpadł. Bojler 15
    > > litrów a gorącej wody do obrzydzenia.
    >
    > moze dlatego, ze chodzili na fizyke i wiedza jak sie zachowuje ciecz
    > przegrzana, szczegolnie przy zmianach cisnienia.
    > S.
    >
    >
    Też chodziłem na fizykę. Nawet dobry w te klocki byłem i jestem. Nie widzę
    żadnego powodu żeby nie dało się zrobić takiego bojlera. W nim nie będzie wody
    przegrzanej. Bo przy 4 atmosferach normalna temperatura wrzenia wody to prawie
    200 stopni. To jak temperaturę regulować na poziomie 180 stopni to w zbiorniku
    by nie było wrzenia. Teraz też ustawia się w bojlerach temperaturę poniżej
    temperatury wrzenia. Jak by ciśnienie atmosferyczne wynosiło 4 atmosfery zamiast
    jednej, to kartofle byś gotował na pół gwizdka. A dolanie zimnej wody z kranu do
    takiej co ma 200 stopni odbywało by się tak samo jak teraz. Nic by nie
    wybuchało. Woda to bardzo dobry akumulator ciepła. Ma najwyższe ze wszystkich
    substancji ciepło właściwe. Przy takim 200 stopniowym bojlerze jest tylko
    problem z odbieraniem ciepła przez zimną wodę. Ale to problem techniczny a nie
    fizyczny. A tak przy okazji. Ciecz przegrzana to ciecz która z jakiś powodów nie
    wrze w charakterystycznej i stałej dla określonego ciśnienia temperaturze, tylko
    wyższej. Żeby ją zrobić, tą wodę przegrzaną, potrzebne są specjalne metody. Nie
    zrobisz jej w czajniku ani w bojlerze. Ale daje się zrobić w kuchence
    mikrofalowej. A tak przy okazji. Powołujesz się na fizykę. Jak jesteś w niej
    dobry to napisz jak zmierzyć prędkość światła mając do dyspozycji kuchenkę
    mikrofalową, tarkę, talerz, żółty ser i centymetr krawiecki ( może być linijka).
    Fizyk powinien dać sobie radę.

    --
    Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1