eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowaniePrąd od 19/10/2021 › Re: Prąd od 19/10/2021
  • X-Received: by 2002:a05:620a:3714:: with SMTP id de20mr11108139qkb.255.1636756303818;
    Fri, 12 Nov 2021 14:31:43 -0800 (PST)
    X-Received: by 2002:a05:620a:3714:: with SMTP id de20mr11108139qkb.255.1636756303818;
    Fri, 12 Nov 2021 14:31:43 -0800 (PST)
    Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!2.eu.feeder.erj
    e.net!2.us.feeder.erje.net!4.us.feeder.erje.net!feeder.erje.net!weretis.net!fee
    der6.news.weretis.net!news.misty.com!border2.nntp.dca1.giganews.com!nntp.gigane
    ws.com!news-out.google.com!nntp.google.com!postnews.google.com!google-groups.go
    oglegroups.com!not-for-mail
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Date: Fri, 12 Nov 2021 14:31:43 -0800 (PST)
    In-Reply-To: <618d7705$0$530$65785112@news.neostrada.pl>
    Injection-Info: google-groups.googlegroups.com; posting-host=88.135.178.238;
    posting-account=TLUElgoAAADDTmlbJ6QaE_TrVIRPlJSK
    NNTP-Posting-Host: 88.135.178.238
    References: <618d7705$0$530$65785112@news.neostrada.pl>
    User-Agent: G2/1.0
    MIME-Version: 1.0
    Message-ID: <c...@g...com>
    Subject: Re: Prąd od 19/10/2021
    From: WS <L...@c...pl>
    Injection-Date: Fri, 12 Nov 2021 22:31:43 +0000
    Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    Lines: 42
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:578071
    [ ukryj nagłówki ]

    czwartek, 11 listopada 2021 o 21:03:20 UTC+1 marios napisał(a):

    > Jak jest sprawność grzania garnka wody na gazie (straty "kominowe") a
    > jaka na indukcji?

    Wg mnie w domu (czyli nie knajpa, gdzie gotuje się na kilku(nastu?) palnikach
    ~18h/dobę) różnica w kosztach gotowania jest pomijalna. Raczej należy kierować się
    wygodą, własnymi preferencjami...
    Używam/używałem gaz, indukcję, płytę ceramiczną i dla mnie indukcja jest jedynym
    sensownym wyborem.
    Zalety można od ręki wygooglać:
    łatwo się czyści, czyste od spodu garnki, dobra kontrola mocy/temperatury,
    błyskawiczna reakcja na zmianę ustawień (jak gazowa), zazwyczaj sporo przydatnych
    funkcji, typu wyłączanie timerem, połączone pola, program smażenia na patelni...
    główna wada - wymaga garnków na indukcję - jeśli się nie ma mocno podnosi to koszt
    wymiany...
    gaz dałbym na drugim miejscu - minus to większy syf, trudniejsze mycie, przypalone
    gary...
    płyta ceramiczna z grzałką elektryczną to porażka - duża bezwładność (zmniejszenie
    mocy nie działa od ręki, bo szkło rozgrzane), jak coś wykipi to się przypali...

    Co do oszczędzania energii to Zenek ma sporo racji - grzanie wody jest kosztowne,
    czyli im mniej tym lepiej... np. warzywa, w tym ziemniaki można spokojnie gotować na
    parze - wtedy wody jest minimalna ilość +
    nie wypłukuje się wartościowych substancji wraz z odcedzaną wodą ;)
    Wiele potraw nie wymaga długiego gotowania, smażenia... typu mięso na patelni
    grillowej robi się pojedyncze minuty...

    No i oczywiście ostatnio sporo gotuje się używając dedykowanych urządzeń
    elektrycznych - czajnik do wody, wolnowar, sous vide, termomiks, piekarnik
    elektryczny, mikrofala (czyli wybór kuchenki ma jeszcze mniejszy wpływ na koszt
    gotowania )




Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1