eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyProdukcja chrzanu - pasteryzować?Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować?
  • Data: 2010-10-06 16:18:17
    Temat: Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować?
    Od: Aabacus <a...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    On 4 Paź, 10:53, "moon" <m...@y...com> wrote:
    > ?Lisciasty wrote:
    > > Jako, że syfiarze mieniący się producentami chrzanu fałszują go
    > > nagminnie mlekiem w proszku, postanowiłem przerobić nieco surowca i
    > > zapakować go w słoiki. Pytanie czy chrzan+sok z cytryny wystarczy, czy
    > > dodawać coś jeszcze? Słoiki pasteryzować czy ino zakręcić i w chłód
    > > postawić?
    >
    > pasteryzować!
    > a jeżeli nie chcesz, to zdradzę ci trick.
    > nakrętkę posmaruj spirytusem od wewnątrz (nie zliż, haha) i zapal.
    > kiedy zapłonie szybko nałóż na słoik i dokręć.
    > płomień skonsumuje tlen w słoiku i "konserwa" będzie przez to trwalsza.
    >
    > moon-advisory

    Z tym trikiem to byłbym ostrożny. Atmosfera beztlenowa jest ryzykowna,
    bo są bakteria które tylko na to czekają, np. Clostridium botulinum.
    Zdarzają się takie przypadki w domowych przretworach niekoniecznie
    mięsnych - np fasolka szparagowa.
    Adam

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1