eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyProdukcja chrzanu - pasteryzować?Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować?
  • Data: 2010-10-06 19:46:47
    Temat: Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować?
    Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Dnia Wed, 6 Oct 2010 09:18:17 -0700 (PDT), Aabacus napisał(a):

    > On 4 Paź, 10:53, "moon" <m...@y...com> wrote:
    >> ?Lisciasty wrote:
    >>> Jako, że syfiarze mieniący się producentami chrzanu fałszują go
    >>> nagminnie mlekiem w proszku, postanowiłem przerobić nieco surowca i
    >>> zapakować go w słoiki. Pytanie czy chrzan+sok z cytryny wystarczy, czy
    >>> dodawać coś jeszcze? Słoiki pasteryzować czy ino zakręcić i w chłód
    >>> postawić?
    >>
    >> pasteryzować!
    >> a jeżeli nie chcesz, to zdradzę ci trick.
    >> nakrętkę posmaruj spirytusem od wewnątrz (nie zliż, haha) i zapal.
    >> kiedy zapłonie szybko nałóż na słoik i dokręć.
    >> płomień skonsumuje tlen w słoiku i "konserwa" będzie przez to trwalsza.
    >>
    >> moon-advisory
    >
    > Z tym trikiem to byłbym ostrożny. Atmosfera beztlenowa jest ryzykowna,
    > bo są bakteria które tylko na to czekają, np. Clostridium botulinum.
    > Zdarzają się takie przypadki w domowych przretworach niekoniecznie
    > mięsnych - np fasolka szparagowa.
    > Adam

    Pisałam przecież, że beztlenowce się ucieszą.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1