eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyProdukcja chrzanu - pasteryzować?Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować?
  • Data: 2010-10-07 01:29:27
    Temat: Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować?
    Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]


    "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
    news:1mw7cb8hkpg2o$.bj5v18crejte.dlg@40tude.net...
    > Dnia Wed, 6 Oct 2010 09:18:17 -0700 (PDT), Aabacus napisał(a):
    >
    >> On 4 Paź, 10:53, "moon" <m...@y...com> wrote:
    >>> ?Lisciasty wrote:
    >>>> Jako, że syfiarze mieniący się producentami chrzanu fałszują go
    >>>> nagminnie mlekiem w proszku, postanowiłem przerobić nieco surowca i
    >>>> zapakować go w słoiki. Pytanie czy chrzan+sok z cytryny wystarczy, czy
    >>>> dodawać coś jeszcze? Słoiki pasteryzować czy ino zakręcić i w chłód
    >>>> postawić?
    >>>
    >>> pasteryzować!
    >>> a jeżeli nie chcesz, to zdradzę ci trick.
    >>> nakrętkę posmaruj spirytusem od wewnątrz (nie zliż, haha) i zapal.
    >>> kiedy zapłonie szybko nałóż na słoik i dokręć.
    >>> płomień skonsumuje tlen w słoiku i "konserwa" będzie przez to trwalsza.
    >>>
    >>> moon-advisory
    >>
    >> Z tym trikiem to byłbym ostrożny. Atmosfera beztlenowa jest ryzykowna,
    >> bo są bakteria które tylko na to czekają, np. Clostridium botulinum.
    >> Zdarzają się takie przypadki w domowych przretworach niekoniecznie
    >> mięsnych - np fasolka szparagowa.
    >> Adam
    >
    > Pisałam przecież, że beztlenowce się ucieszą.

    Bo to ktoś nie przeczytał dokładnie - na powierzchnię wylewano spirytus
    salicylowy. No i kojarzyło sie z bańkami na pleckach.


Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1