eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyProdukcja chrzanu - pasteryzować?Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować?
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed0
    0.sul.t-online.de!t-online.de!border4.nntp.dca.giganews.com!border2.nntp.dca.gi
    ganews.com!nntp.giganews.com!novia!nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!n
    ewsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.p
    l!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
    From: "Panslavista" <p...@i...pl>
    Newsgroups: pl.rec.ogrody
    References: <4...@d...googlegroups.com>
    <i8c4lq$b68$1@news.onet.pl>
    <3...@h...googlegroups.com>
    <1mw7cb8hkpg2o$.bj5v18crejte.dlg@40tude.net>
    Subject: Re: Produkcja chrzanu - pasteryzować?
    Date: Thu, 7 Oct 2010 03:29:27 +0200
    X-Priority: 3
    X-MSMail-Priority: Normal
    X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
    X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5994
    X-RFC2646: Format=Flowed; Original
    Lines: 33
    Message-ID: <4cad2289$0$27030$65785112@news.neostrada.pl>
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 83.6.225.90
    X-Trace: 1286414985 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 27030 83.6.225.90:1106
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    X-Original-Bytes: 2364
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:230462
    [ ukryj nagłówki ]


    "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
    news:1mw7cb8hkpg2o$.bj5v18crejte.dlg@40tude.net...
    > Dnia Wed, 6 Oct 2010 09:18:17 -0700 (PDT), Aabacus napisał(a):
    >
    >> On 4 Paź, 10:53, "moon" <m...@y...com> wrote:
    >>> ?Lisciasty wrote:
    >>>> Jako, że syfiarze mieniący się producentami chrzanu fałszują go
    >>>> nagminnie mlekiem w proszku, postanowiłem przerobić nieco surowca i
    >>>> zapakować go w słoiki. Pytanie czy chrzan+sok z cytryny wystarczy, czy
    >>>> dodawać coś jeszcze? Słoiki pasteryzować czy ino zakręcić i w chłód
    >>>> postawić?
    >>>
    >>> pasteryzować!
    >>> a jeżeli nie chcesz, to zdradzę ci trick.
    >>> nakrętkę posmaruj spirytusem od wewnątrz (nie zliż, haha) i zapal.
    >>> kiedy zapłonie szybko nałóż na słoik i dokręć.
    >>> płomień skonsumuje tlen w słoiku i "konserwa" będzie przez to trwalsza.
    >>>
    >>> moon-advisory
    >>
    >> Z tym trikiem to byłbym ostrożny. Atmosfera beztlenowa jest ryzykowna,
    >> bo są bakteria które tylko na to czekają, np. Clostridium botulinum.
    >> Zdarzają się takie przypadki w domowych przretworach niekoniecznie
    >> mięsnych - np fasolka szparagowa.
    >> Adam
    >
    > Pisałam przecież, że beztlenowce się ucieszą.

    Bo to ktoś nie przeczytał dokładnie - na powierzchnię wylewano spirytus
    salicylowy. No i kojarzyło sie z bańkami na pleckach.


Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1