-
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.chmurka.net!.POSTED.bfp37.neoplus.
adsl.tpnet.pl!not-for-mail
From: Myjk <m...@n...op.pl>
Newsgroups: pl.misc.budowanie
Subject: Re: Rekuperacja i okap kuchenny.
Date: Tue, 14 Nov 2023 09:22:13 +0100
Organization: MAD
Message-ID: <j...@m...org>
References: <uib56v$rnp$1$nadir@news.chmurka.net> <uidi4p$11f2o$1@dont-email.me>
<8...@g...com>
<uiif3b$25s29$1@dont-email.me>
<6...@g...com>
<e...@g...com>
<3...@g...com>
<uiit67$1rn$3$Robert_W@news.chmurka.net> <2t2oqbyw0gfl$.dlg@myjk.org>
<uil053$1rm$4$Robert_W@news.chmurka.net> <dfzbzl6v6poq$.dlg@myjk.org>
<f...@g...com>
<1...@m...org>
<a...@g...com>
<1...@m...org>
<9...@g...com>
Reply-To: m...@n...op.pl
NNTP-Posting-Host: bfp37.neoplus.adsl.tpnet.pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Info: news.chmurka.net; posting-account="Myjk";
posting-host="bfp37.neoplus.adsl.tpnet.pl:83.28.53.37";
logging-data="1646"; mail-complaints-to="abuse-news.(at).chmurka.net"
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Cancel-Lock: sha1:/xCV9ZFJtOlFx8SQwh8kNxTD2dA=
sha256:UXzaZzygH8Qbrm7oWPU7YHrGYb5Qm33btFigY3b/KXs=
sha1:SUXOwbdx6WTbdB6GandVlwIVT0I=
sha256:V2TG2QNNUz/83Va/7eBSYoqoSaC2qmcFSrS3c/EZGak=
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:593314
[ ukryj nagłówki ]Mon, 13 Nov 2023 13:14:04 -0800 (PST), ptoki (ptoki)
> On Saturday, November 11, 2023 at 8:09:56 a.m. UTC-6, Myjk wrote:
>> Fri, 10 Nov 2023 17:55:15 -0800 (PST), ptoki (ptoki)
>>> On Friday, November 10, 2023 at 3:54:56 p.m. UTC-6, Myjk wrote:
>>>> Fri, 10 Nov 2023 12:43:24 -0800 (PST), ptoki (ptoki)
>>>>> On Friday, November 10, 2023 at 1:26:01 p.m. UTC-6, Myjk wrote:
>>>>>> Fri, 10 Nov 2023 11:26:17 +0100, Robert Wańkowski
>>>>>>> To co się dzieje z tym tłuszczem, który uwalniany jest z wnętrza gara w
>>>>>>> takiej samej ilości przy indukcji i gazie?
>>>>>> To wynika właśnie ze specyfiki przekazywania ciepła, przy gazie ściany
>>>>>> gara/patelni ogrzewane płomieniem powodują większe parowanie a konwekcja
>>>>>> wymiata je w górę -- przy indukcji, gdzie grzeje głównie denko a ścianki
>>>>>> ogrzewają się tylko pośrednio, nie ma tego efektu. Ja mam w całości stalowe
>>>>>> garnki (Tefal) z doczepianą rączką, ale po odgrzaniu zupy mogę ganek złapać
>>>>>> od góry za krawędź i jest ledwo ciepły, czego nie ma opcji zrobić przy
>>>>>> grzaniu na gazie.
>>>>>>
>>>>>
>>>>> Zalezy jak duzy garnek w stosunku do palnika. W praktyce jak dobrany
>>>>> dobrze to roznicy miedzy gazem a indukcja w tym co opisujesz duzej nie
>>>>> ma.
>>>> Używam naprzemiennie gazu i indukcji więc mam porównanie -- za każdym razem
>>>> łapię się na tym, że indukcja 3x szybciej grzeje i notorycznie albo coś na
>>>> niej wykipię albo przypalę, a nie korzystam w indukcji z boostera. Jeśli to
>>>> samo chcę osiągnąć na gazie, to muszę przewymiarować gaz w stosunku do
>>>> wielkości gara. Najmniejszy palnik gazowy używam tylko gdy muszę podtrzymać
>>>> "pyrkanie", w przeciwnym razie, i to jest 90%, używam największych
>>>> palników. Jak chcę dobrać palnik do garnka to mijają wieki zanim się
>>>> zagrzeje, a ścianki garnka i tak są parzące, co tylko pokazuje ile strat
>>>> idzie bokiem. Jeśli twierdzisz inaczej, to znaczy że w życiu z indukcji nie
>>>> korzystałeś -- może ze zwykłej grzałki, ceramicznej stąd te absurdalne
>>>> wnioski.
>>> Zdefiniuj jaka jest roznica w tym aspekcie miedzy indukcja
>>> a ceramika czy stara plyta grzejna elektryczna.
>> Poczytaj sobie jak działa grzanie indukcyjne, nie będę wykładu ci robić,
>> skoro od lat wiadomo jak to działa i niejeden się dokładnie wypruł na
>> ten temat.
>
> No wiem jak dziala. I co?
Nie wiesz jak działa, bo uporczywie, po raz kolejny,
pytasz ponownie jaka jest różnica.
> Pytalem jaka jest roznica miedzy ceramika a indukcja w TYM KONTEKSCIE.
Że indukcja przekazuje energię bezpośrednio do gara, praktycznie bez strat.
Ceramika to oporówka i ma straty, literalnie nie grzeje tylko gara, ale
także otoczenie.
>>> Poza szybkoscia grzania bo elektryka starej daty byla wolna okrutnie (duza
bezwladnosc),
>> To nie tylko kwestia bezwładności, ale głónie strat "na boki".
>>> Ale w aspekcie brudzenia nie powinno byc roznic.
>> Powinno, ze względu na sposób przekazywania energii pomiędzy
>> "palnikiem" a garnkiem, i te różnice są.
>
> Wyjasnij. Cisniesz narracje to teraz wyjasnij. Ja twierdze ze nie ma roznic.
> Skoro jest to wyjasnij.
Wyjaśniałem niejednokrotnie, w tym z przykładem o niegrzejącym się garnku u
szczytu mimo ZAGOTOWANIA w nim zupy, ale do ciebie nie trafia niewiadomo
dlaczego.Znaczy wiadomo, nie korzystałeś nigdy z indukcji, a się
wypowiadasz. To jak z tymi od samochodów elektrycznych czy odkurzaczy
centralnych. Nie korzystali, ale wiedzą lepiej jak się korzysta niż ci
którzy ich używają.
>>> Na elektryce gotowalismy od dawna, potem gaz potem znowu elektryka.
>>> Wiecej problemow z brudem tluszczem bralo sie z tego co bylo gotowane
>>> a nie na czym.
>> Ale typowa elektryczna kuchnia praktycznie niczym nie różni się od gazówki,
>> ta też ma bardzo duże straty "boczne".
>
> Lol. Nie. Jak postawisz odpowiedni garnek do rozmiaru palnika to nie ma roznicy.
Jest różnica! Nie tylko w szybkości, ale nadal powstaje konwekcja, bo
rozgrzany garnek przestaje przyjmować (odbija!) w końcu energię i puszcza
bokiem. I nie ma znaczenia wielkość gara, ZAWSZE PÓJDZIE BOKIEM WIĘCEJ niż
przy indukcji.
> Indukcja ten problem rozwiazuje za usera, w elektrykach
> i gazowych trzeba wybrac garnek samemu.
No właśnie, jest to jeden z dowodów na to, że tylko indukcja jest
praktycznie całkowicie bezstratna i nie powoduje konwekcji tak
jak inne rozwiązania, poza konwekcją która wygeneruje sama ciepła potrawa,
tudzież z czasem ogrzany od tej potrawy garnek. Ale nigdy nie ma aż takich
ciągłych strat "bocznych" jak przy innych źródłach, dlatego mimo droższej
kWh z prądu niż gazu, indukcja grzeje SZYBCIEJ i TANIEJ niż gaz, a także
znacznie szybciej i taniej niż oporówka. Gdyby nie było rożnic, to
gaz/oporówka by potrafiły grzać tak samo szybko jak indukcja -- a NIE
POTRAFIĄ, a szczególnie jak się "odpowiednio do wielkości palnika dobierze
garnek".
>>> Najbardziej sie zdziwilem jak w szopie gdzie byl tylko elektryczny piec i
>>> gotowane byly glownie kartofle i sruta zbozowa sciany i sufit byly
>>> tluste. Bez gazu, same rosliny nie tluste. Da sie.
>> Czyli to potwierdza tylko, że z indukcji nigdy nie korzystałeś,
>> a się wypowaidasz. No więc powtórzę (niestety) to co już pisałem,
>> na indukcji można zagrzać (zagotować) zupę, podczas gdy stalowy
>> garnek nadal będzie chłodny na górze -- czego nie uzyska się
>> gotując na gazie czy zwykłej kuchence elektrycznej.
> Co nie ma nic wspolnego z tematem na jaki dyskutujemy.
Nie no, wcale. Świadczy dobitnie o tym, że indukcja nie ma strat, w związku
z tym nie ma takiej konwekcji która unosi omawiany tłuszcz/kurz.
> Temat brzmi: ile tlustej pary unosi sie z odpowiednio uzytego garnka.
Nie da się na kuchenkach, innych niż indukcja, używać "odpowiedniego"
garnka, bo grzanie takiego garnka, by generować jak najmniej strat
"bocznych" (co i tak by się nie udało przez FIZYKĘ), by trwało wieki,
literalnie 3-4x dłużej niż na indukcji.
> Trzymaj sie tematu to nie poplyniemy we flejma.
Z tobą z pewnością popłyniemy, bo nie dopuszczasz do siebie żadnych
argumentów.
>>>>> Wrecz czasem moze byc odwrotnie bo ciag cieplego powietrza z gazu moze
>>>>> powodowac ze ta tlusta para z garnka wroci spowrotem do niego
>>>> Jak może powodować, przy tak ogromnej konwekcji od płomienia, że coś wróci
>>>> go garnka (zresztą co to za przyjemność jeść przypalony tłuszcz, kurz
>>>
>>> https://www.youtube.com/watch?v=oEkiDsVGr9c
>>> Tak jak tu.
>> Chyba ci się linki pochrzaniły.
>
> Chyba zapomniales o czym dyskutujemy.
Dyskutujemy o garnku/patelni i konwekcji, a ty pokazujesz pakę samochodu
i pędzenie powietrza wymuszonym przepływem POZIOMYM. Litości.
> Hint: Zajrzyj ile powietrza spoza paki moze skonczyc w pace a ile smieci
> z paki ma szanse sie z niej wydostac.
Nie będę się jałowo gapić na film, który kompletnie nie ma zwiazku z
tematem.
> Ponawiam prosbe: Skup sie na temacie.
ROTFL
>>> Zreszta ta konwekcja w dobrze dopasowanym garnku nie bedzie az taka duza.
>> Będzie ze 2x większa niż przy indukcji, dlatego że gaz nigdy
>> nie osiagnie sprawności większej niż 50% (standardowo to jest
>> może 30%), co oznacza że ponad połowa energii idzie "bokiem".
>>
>> Dodatkowo "dobrze dobrany" garnek, o co ciągle cisnę małżę,
>> gotuje się znacznie wolniej niż ten "przewymiarowany".
>> Przy indukcji generalnie nie trzeba się przejmować
>> doborem wielkości gara.
> Ale my nie o sprawnosci ani o szybkosci.
> O tym ile syfu sie unosi.
Co jest wynikiem SPRAWNOŚCI palnika!
To jest, ile energii idzie BOKIEM a nie w garnek!
Weź to w końcu spróbuj zrozumieć!
> Poza tym przypominam, gotowanie gotowaniem. W przypadku smazenia roznice beda duzo
mniejsze.
> Temat przewodni jest na temat roznic w ilosci brudu przy gotowaniu na roznych
zrodlach energii.
Będą jeszcze większe, bo do smażenia potrzebna jest wyższa temperatura,
ponadto aby utrzymać tę temperaturę trzeba użyć jeszcze większej mocy
palnika bo inaczej utracisz temperaturę -- a większa moc to WIĘCEJ STRAT
"na boki"!
>>>> etc.), skoro nawet przy małym gazie można się oparzyć, albo wręcz opalić
>>>> włochy na dłoni, trzymając łapę z boku garnka na gazie.
>>> Za maly garnek.
>> Jaki by nie był, można się opalić, w najlepszym wypadku oparzyć.
>> I to wynika wprost z ilości strat, tj. garnek nie jest w stanie
>> przyjąć tej ilości energii.
>>>>> albo zostanie w centrum tego strumienia powietrza i trafi do okapu.
>>>> Przy takiej dużej konwekcji okap wszystkiego nie wciągnie.
>>>
>>> Wciagnie, usiadz i poobserwuj co sie z para dzieje. Tyle ze wiele okapow
>>> jest po prostu za plytkich a ludzie nie odklapuja tego dodatkowego
>>> daszku.
>> Nie wciągnie nawet z jednego gara, a co dopiero jak smolą 4 palniki.
> LOL. Nie. Masz zepsuty okap :)
Bzdura. Nawet w małych restauracjach mają ogromne cylindryczne okapy które
łapią w "czapę" ew. nadmiar oparów by mieć szansę to odprowadzić w
jednostce czasu. Domowe okapy nie mają "czapy", większość nadmiaru się
odbija od filtra.
> No i podejrzewam ze nawet nie wiesz jak uzywac.
ROTFL
> Zajrzyj na ile ci okap wystaje nad piec.
Nie mam żadnego pieca, tylko płytę gazową.
> Obstawiam ze okap sie zaczyna 10-15cm
> nad krawedzia gdzie zaczyna sie piec.
> Znaczy sie okap nie wystaje nad caly piec.
Źle obstawiasz. Są zlicowane.
> Dodatkowo niektore maja wysuwany daszek aby pomoc w sciaganiu powietrza.
Litości...
> Niestety sporo modeli jest robionych zle i maja byc bardziej ladne niz skuteczne.
Stawiam że ponad 90% takich jest, ale to ty udowadniasz że przecież
działają jak należy a to ja nie umiem używać. lol
>>>>> W praktyce roznice sa nieduze.
>>>> Ja widzę kosmiczną różnicę.
>>> To nie znaczy ze roznica bierze sie z tego co myslisz.
>> No to zacznij wyjaśniać z czego się bierze, bo póki co to zaprzeczyłeś
>> tylko, a nie wyjaśniłeś, dodatkowo nie korzystając nawet z indukcji,
>> a tylko używając elektrycznej oporowej kuchenki.
> Probowalem, ale nie chcesz sie skupic na temacie tylko zbaczasz w watki poboczne.
Tak, tak, to przecież nikt inny jak ja daję filmy
o samochodach gdy rozmawiamy o konwekcji GARNKA/PATELNI.
--
Pozdor
Myjk
Następne wpisy z tego wątku
- 14.11.23 10:32 WS
- 14.11.23 10:54 Myjk
- 14.11.23 12:41 WS
- 14.11.23 13:53 Budzik
- 14.11.23 14:11 Robert Wańkowski
- 14.11.23 20:02 Mateusz Bogusz
- 15.11.23 12:53 Budzik
- 15.11.23 17:27 Janusz
- 19.11.23 21:53 Budzik
- 19.11.23 22:02 Janusz
- 21.11.23 13:53 Budzik
- 21.11.23 14:48 Robert Wańkowski
- 21.11.23 15:10 Myjk
- 21.11.23 16:30 Janusz
- 21.11.23 20:53 Budzik
Najnowsze wątki z tej grupy
- Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- Inteligentne oświetlenie schodów
- Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- Re: Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- szukam speca od mini-remontow (w w-wie)
- Sezon grzewczy kurła
- ogłoszenie widziałem na słupie WN
- miałem zły sen
- Wilgotnosciomierz?
- co się rzuca w oczy w PL
- Czyszczenie rur
- ale grupa siadła
- Jakie podatki za wynajem?
- Od którego dostawcy najnizszy abonament za prad?
Najnowsze wątki
- 2024-10-18 Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- 2024-10-16 Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- 2024-09-23 Inteligentne oświetlenie schodów
- 2024-09-22 Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-22 Re: Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-18 szukam speca od mini-remontow (w w-wie)
- 2024-09-13 Sezon grzewczy kurła
- 2024-09-11 ogłoszenie widziałem na słupie WN
- 2024-09-10 miałem zły sen
- 2024-09-09 Wilgotnosciomierz?
- 2024-09-08 co się rzuca w oczy w PL
- 2024-09-08 Czyszczenie rur
- 2024-09-06 ale grupa siadła
- 2024-09-05 Krzew-drzewo
- 2024-09-01 Jakie podatki za wynajem?