eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieRum a marynarzeRe: Rum a marynarze
  • Data: 2009-10-14 14:54:42
    Temat: Re: Rum a marynarze
    Od: "kasa" <k...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    use wikipedia Luke ;)
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Rum

    Dawniej był to trunek rabusiów, piratów, szmuglerów oraz handlarzy
    niewolników i przez stulecia stanowił znaczący towar będący przedmiotem
    przemytu.

    Jego historia sięga czasów antycznych. Rum pochodzi prawdopodobnie z Indii.
    Do Europy został przywieziony przez Arabów. W Hiszpanii Maurowieposiadali
    ogromne plantacje trzciny cukrowej. Krzysztof Kolumb podczas swojej drugiej
    wyprawy, zabrał ze sobą sadzonki trzciny cukrowej. Sadzonki przyjęły się
    bardzo dobrze w tamtejszym klimacie. W XVII wieku w rejonie Morza
    Karaibskiego rozpoczęto bardziej masową produkcję rumu. Tradycja powiada, że
    to właśnie na wyspie Barbados zaczęto produkować rum. Związane jest to z
    rozkwitem piractwa. Rosnąca popularność rumu, spowodowała że od 1655 na
    okrętach Royal Navy dzienne racje piwa zastąpiono rumem. A w 1740 rum
    zastąpiono grogiem (mieszanina rumu z wodą, najczęściej gorącą, w stosunku 1
    : 3). Popularność rumu na Karaibach szybko rozprzestrzeniła się do
    kolonialnej Ameryki. Pierwsza amerykańska destylarnia rumu została stworzona
    w 1664 na Staten Island (Nowy Jork). Boston zbudował swoje destylarnie trzy
    lata później. Duża konsumpcja rumu w Ameryce, a także zapotrzebowanie na
    cukier w Europie spowodowały, że było potrzeba więcej rąk do pracy na
    Karaibskich plantacjach trzciny. Co, z czasem, doprowadziło do powstania
    handlu trójkątnego między Afryką (niewolnicy), Karaiby (trzcina, cukier) i
    Ameryką (rum). Handel ten, jako że był dochodowy, doprowadził do tzw. Sugar
    Act w1764 r. co z kolei było jedną z przyczyn rewolucji amerykańskiej. Wraz
    z rozprzestrzenianiem się upraw trzciny cukrowej na inne terytoria,
    rozszerzyła się produkcja rumu. Destylarnie powstały między innymi na
    portugalskich wyspach na Atlantyku (np. na Maderze) oraz na Madagaskarze.
    Najbardziej znane i szlachetne dojrzewające w dębowych beczkach pochodzą
    jednak z Karaibów: Barbadosu, Dominikany, Jamajki - jak słynny "Kapitan
    Morgan", czy Kuby.

    W krajach europejskich podjęto produkcję alkoholu na bazie melasy
    otrzymywanej z buraków cukrowych, który miał naśladować rum. Wytwórnie w
    Środkowej Europie przez pewien czas używały nawet nazwy "rum" w stosunku do
    swoich produktów (np. czeski czy słowacki "Tuziemski Rum", czy też
    produkowany w Austrii "Stroh"). Po przystąpieniu tych krajów do Unii
    europejskiej nazwy te zostały zmienione, gdyż określenie "rum" jest
    zastrzeżone do produktów wytwarzanych z trzciny cukrowej.

    Dostosowanie do unijnych przepisów miało też ten skutek, że z rynku
    europejskiego zniknął mocny trunek w wersji oryginalnie otrzymywanej w
    karaibskich destylarniach - zastąpiony jego rozcieńczoną wodą do 37,5 - 40%
    wersją, zgodną z Unijną normą.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1