eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domSól do akcji zima. Można ją używać w kuchni?Re: Sól do akcji zima. Można ją używać w kuchni?
  • Data: 2009-01-30 14:48:06
    Temat: Re: Sól do akcji zima. Można ją używać w kuchni?
    Od: Panslavista <p...@g...com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    On 30 Sty, 14:35, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
    > Dnia Fri, 30 Jan 2009 11:07:14 +0100, Ghost napisał(a):
    >
    > > Użytkownik "jangr" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
    > >news:glrre1$kod$1@nemesis.news.neostrada.pl...
    > >> Czy ktoś z Was może wie, czy dodaje się jakiś dodatkowych chemikaliów do
    > >> soli na
    > >> akcję zima do posypywania chodników, czy nie? Czy ta sól (pomimo napisów
    > >> na
    > >> worku) nadaje się do spożycia?
    > >> Kiedyś używaliśmy soli technicznej z Kłodawy z 50kg worka i była bardzo
    > >> dobra.
    >
    > > 1. Ona jest po prostu brudna
    > > 2. Nie jest jodowana.
    > > 3. Po co?
    >
    > Chciałam dokladnie to samo napisać, z naciskiem na pkt 1.

    Jeżeli nie ma innych brudów czyli jest najzwyczajniej wykopana,
    to można ją przerobić na użytek domowy - rozpuscić w wodzie,
    zdekantować, odfiltrować i skrystalizować - wtedy zachowa wszystkie
    minerały rozpuszczalne. Na końcu przed użyciem trzeba nasypać np na
    patelnię i wyprażyć.
    Pytanie dlaczego - facio w moim sklepie omyłkowo (?) otrzymał sół
    do posypywania drogi, a nie sół kamienną do przetworów, jkiej ja
    używam prawie do wszystkiego. Dowód na stały podsłuch z pluskwy.
    Pajace.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1