eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domSól do akcji zima. Można ją używać w kuchni?Re: Sól do akcji zima. Można ją używać w kuchni?
  • Data: 2009-01-30 19:54:53
    Temat: Re: Sól do akcji zima. Można ją używać w kuchni?
    Od: "Anka P." <t...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Panslavista pisze:

    > O ile to nie jest sól potasowa (kolor pomaranczowo - ceglasry aż do
    > brunatnego to trzeba założyć, że brudna kopalniana - nie opłacalna do
    > warzenia, czyli za mały procent soli w soli. W zasadzie można ją
    > wymieszać z wodą, dokonać dekantacji i odparować - sól
    > wykrystalizowana powinna nadać się do spożycie - bogata w minerały a
    > nie tylko wodorotlenek i chlorek sodu...

    Sól o kolorze od pomarańczowego do ceglastego wiąże się z obecnością
    związków żelaza np tlenku żelaza, kolor brunatny nadają jej związki
    organiczne, a ciemnoszary różnego rodzaju iły, piaski, gliny i margle.
    Sól potasowa to taka gdzie następuje zredukowanie ilości sodu na rzecz
    potasu i ma ona kolor po prostu biały.

    Pozdrawiam
    --
    Anka P.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1