eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domSól do akcji zima. Można ją używać w kuchni?Re: Sól do akcji zima. Można ją używać w kuchni?
  • Data: 2009-01-30 20:00:26
    Temat: Re: Sól do akcji zima. Można ją używać w kuchni?
    Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Dnia Fri, 30 Jan 2009 06:48:06 -0800 (PST), Panslavista napisał(a):

    > On 30 Sty, 14:35, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
    >> Dnia Fri, 30 Jan 2009 11:07:14 +0100, Ghost napisał(a):
    >>
    >>> Użytkownik "jangr" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
    >>>news:glrre1$kod$1@nemesis.news.neostrada.pl...
    >>>> Czy ktoś z Was może wie, czy dodaje się jakiś dodatkowych chemikaliów do
    >>>> soli na
    >>>> akcję zima do posypywania chodników, czy nie? Czy ta sól (pomimo napisów
    >>>> na
    >>>> worku) nadaje się do spożycia?
    >>>> Kiedyś używaliśmy soli technicznej z Kłodawy z 50kg worka i była bardzo
    >>>> dobra.
    >>
    >>> 1. Ona jest po prostu brudna
    >>> 2. Nie jest jodowana.
    >>> 3. Po co?
    >>
    >> Chciałam dokladnie to samo napisać, z naciskiem na pkt 1.
    >
    > Jeżeli nie ma innych brudów czyli jest najzwyczajniej wykopana,
    > to można ją przerobić na użytek domowy - rozpuscić w wodzie,
    > zdekantować, odfiltrować i skrystalizować - wtedy zachowa wszystkie
    > minerały rozpuszczalne. Na końcu przed użyciem trzeba nasypać np na
    > patelnię i wyprażyć.

    Wtedy ta sól staje sie superdroga w porównaniu ze spożywczą ze sklepu - i
    sprawa ponownie traci sens :-)

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1