-
Data: 2020-10-20 14:30:51
Temat: Re: Sztuka łączenia blatów kuchennych
Od: collie <c...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]W wtorek, 20.10.2020 o 10:39, Marek napisał:
> Rok temu była wykonywana "kuchnia" (szafki, blaty itp) przez firmę
> zajmującą się projektowaniem i robieniem takich rzeczy.
> Oczywiście koszt czegoś takiego to średniej klasy auto. Po niecałym
> roku użytkowania wystąpił problem z blatem. Jest kilka blatów
> (drewnianych, laminowanych) które są łączone ze sobą czołami.
> Wykonawca ostrzegał żeby niedopuścić do pozostawienia na dłuższy czas
> rozlanej wody na łączeniu blatów ani do stawiania gorących rzeczy
> (garnków).
> Niestety na jednym łączeniu blaty w dwóch punktach spuchły. Wygląda
> jakby "napiły" się wody aczkolwiek nikt z domowników nie stwierdza
> sytuacji, w której stałaby rozlana woda albo co są gorącego. W tym
> miejscu natomiast często stały ceramiczne kubki z zaparzaną herbatą.
> Moje pierwsze podejrzenia to temperatura dna kubka lub para osadzona
> na nim mogła przeniknąć do łączenia.
> Po rozmowie z wykonawcą (który twierdzi uparcie, że musiało być
> długotrwałe zalanie) okazało się, że technika łączenia blatów to
> surowa cięte płyta smarowana jest tylko silikonem i tak sklejane
> czoło. I teraz główne pytanie: czy to jest zgodne ze sztuką i czy tak
> się to robi?
Tak się robi. I trawestując znane powiedzenie z "Misia" ("jak jest
zima..."), dodam: jak się robi po taniości, w kuchni, blat łączony
z kilku kawałków płyty paździerzowej, to na styku tych kawałków
musi w kuchni puchnąć. "Takie jest odwieczne prawo natury". Trzeba
było zamówić blat marmurowy/marmuropodobny, wtedy nic by nie puchło.
Trza brać przykład z Amerykańców: tam pokazywane w HGTW remonty
ichnich szop - czyli domów szkieletowych - zaczynają się od rozwalenia
wielkim młotem wszystkiego w środku, łącznie ze tekturowymi ścianami.
Za każdym razem clou remontu kuchni jest wnoszenie przez kilku chłopa
wielkiego, wykonanego na wymiar blatu marmurowego. I choć cały dom
z płyty paździerzowej, to blat kuchenny marmurowy. Jak już tyle od
Ameryki kupiliśmy (i dosłownie, i w przenośni), to możemy kupić
i blaty marmurowe w każdej kuchni. By nie puchły.
--
Tu jest Usenet - tu się nie dyskutuje, tu się walczy.
Następne wpisy z tego wątku
- 20.10.20 15:47 Tomasz Gorbaczuk
- 20.10.20 15:51 WS
- 20.10.20 17:10 Marek
- 20.10.20 17:14 WS
- 20.10.20 18:38 ąćęłńóśźż
- 20.10.20 19:21 Mateusz Bogusz
- 20.10.20 19:25 Mateusz Bogusz
- 20.10.20 22:33 Marek
- 20.10.20 23:23 Jacek Maciejewski
- 20.10.20 23:26 ToMasz
- 21.10.20 00:59 collie
- 21.10.20 02:35 Zenek Kapelinder
- 21.10.20 05:48 s...@g...com
- 21.10.20 05:51 s...@g...com
- 21.10.20 05:54 s...@g...com
Najnowsze wątki z tej grupy
- Pompiarze...
- Puszka lub gniazdo trójfazowe na balkonie
- Zdalne załączanie grzałki bojlera elektrycznego
- Drabina rozsuwana
- zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- Zenek Kapelinder - ?
- Zawór grzybkowy - jaki producent
- qqqq
- Tauron przysyła aneks
- Wydajność klimy w obecnych temperaturach
- w Nowym Roku 2025r
- Blenda/ramka do kominka na zamówienie
- Co tam u Was
- Deweloper przegral w sadzie musi zwrócic pieniądze Posypia sie kolejne pozwy?
- Cicha noc...
Najnowsze wątki
- 2025-02-17 Pompiarze...
- 2025-02-16 Puszka lub gniazdo trójfazowe na balkonie
- 2025-02-14 Zdalne załączanie grzałki bojlera elektrycznego
- 2025-02-12 Drabina rozsuwana
- 2025-02-10 zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- 2025-01-23 Zenek Kapelinder - ?
- 2025-01-23 Zawór grzybkowy - jaki producent
- 2025-01-19 qqqq
- 2025-01-19 Tauron przysyła aneks
- 2025-01-13 Wydajność klimy w obecnych temperaturach
- 2025-01-04 w Nowym Roku 2025r
- 2025-01-02 Blenda/ramka do kominka na zamówienie
- 2025-01-01 Co tam u Was
- 2024-12-28 Deweloper przegral w sadzie musi zwrócic pieniądze Posypia sie kolejne pozwy?
- 2024-12-24 Cicha noc...